06.05.2015 16:54

Prezidents mudina pašvaldības labprātīgi veidot lielākas administratīvās struktūras

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Prezidents mudina pašvaldības labprātīgi veidot lielākas administratīvās struktūras Valsts prezidenta kanceleja

Pašvaldībām ilgtermiņā būtu jāizvērtē sava attīstība un pēc labprātīgas vienošanās jāveido lielākas administratīvi teritoriālās struktūras, tā tikšanās laikā ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdi Andri Jaunsleini pauda Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Šīsdienas sēdē, pārrunājot aktuālos pašvaldību jautājumus, prezidents uzsvēra, ka, tieši veidojot lielākas administratīvi teritoriālās struktūras, vietvaras varētu kalpot primāri savu iedzīvotāju labklājībai. Prezidents arī domā, ka pašvaldību lomai un funkcijām nākotnē būtu jāpalielinās, pārņemot arī daļu no centrālās varas funkcijām.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pavēstīja prezidenta Preses dienestā, tikšanās laikā A. Bērziņš ar LPS priekšsēdi apspriedis arī jautājumus, kas saistīti ar Finanšu ministrijas izstrādāto un Saeimas darba kārtībā esošo pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli un LPS priekšlikumiem tā pilnveidošanai. Tāpat tika apspriesti priekšlikumi par sasaisti starp pašvaldību budžeta nodokļu ieņēmumiem un valsts kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem.

Savukārt A. Jaunsleinis informēja prezidentu par gaidāmā Latvijas Pašvaldību savienības kongresa apspriežamajiem jautājumiem, tostarp par pašvaldību tiesībām nodarboties ar uzņēmējdarbību, par pašvaldību vēlēšanu cikla maiņas nepieciešamību, pielāgojot to Eiropas Parlamenta vēlēšanu ciklam un tā palielinot arī vēlētāju aktivitāti abās vēlēšanās, kā arī par izglītības jautājumiem un sadarbību ar Valsts kontroli.