16.05.2012 13:27

Ķekavā gaismu regulē pēc astronomiskā laika (papildināta)

Autors  Vineta Bērziņa, «Ķekavas novads»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Ķekavas novadā plānots uzstādīt ielu apgaismojuma vadības iekārtas vēl sešām lielākajām apgaismes līnijām, kas nodrošinās automātisku ieslēgšanu un izslēgšanu pēc astronomiskā laika.

Ķekavas novada pašvaldības inženierkomunikāciju speciālists Jānis Šnepsts skaidro, ka viena ielu apgaismojuma vadības iekārta paredzēta vienai apgaismes līnijai. Ar interneta starpniecību tā regulē pēc astronomiskā pulksteņa ielas apgaismojuma ieslēgšanu un izslēgšanu. Proti, šobrīd gaisma ieslēdzas aptuveni pusstundu pirms saules lēkta un ar tādu pašu laika sprīdi izslēdzas pēc saules rieta.


Kā galvenie ieguvumi šādu ietaišu uzstādīšanai, speciālists min to, ka samazinās elektrības patēriņš, līdz ar to arī maksa par patērēto elektroenerģiju, tāpat nav nepieciešama tik biežu līniju apsekošana. "Šobrīd elektriķim tikai vienu reizi mēnesī ir jānolasa elektrības radītāji, bet nav jānoregulē pulksteņa laiks, kad gaisma ieslēdzas vai izslēdzas," stāsta J. Šnepsts.

Pirmā šāda modernā tehnoloģija uzstādīta, lai apgaismotu jauno veloceliņu Baložos. Šobrīd jau tādas ir izveidotas Skolas ielā, Baložos, Katlakalnā – bērnudārza "Bitīte" apkaimē, visā Odukalnā un Vimbukrogā.

Šādas apgaismojuma vadības iekārtas tuvākajā laikā tiks uzstādītas arī citās pašvaldības ielās: Ķekavā – Skolas un Nākotnes ielās, Baložos – Ezeru un Daugmales ielās.

Vaicājot, vai nākotnē šādā veidā tiks modernizētas visas ielu apgaismojuma līnijas novadā, J. Šnepsts atbild apstiprinoši.

Ielu apgaismojuma iekārtu iegādi un to uzstādīšanas izmaksas sedz Ķekavas novada pašvaldība.

Piebilstams, ka Ķekavas novada uzņēmums "Elko", kas veica Ķekavas ielu un sabiedrisko vietu apgaismojuma izpēti, piedāvā pašvaldībai trīs alternatīvas, kā modernizēt apgaismojumu, tādējādi samazinot energoresursu patēriņu un izmaksas.

Aprīlī notikušajā seminārā par ielu apgaismojumu "Elko" pārstāvis uzsvēra - lai modernizētu apgaismes infrastruktūru, nepieciešams izmantot videi draudzīgas tehnoloģijas. Proti, ielu apgaismojumam jāizmanto augstas kvalitātes izstrādājumus, ko iespējams pārstrādāt otrreiz (alumīnija korpuss) un kas samazina CO2 izmešus. Lampu augstā kvalitāte samazinās arī to apkalpošanas izmaksas.

Izvērtējot piedāvātās alternatīvās (divas no kurām paredz LED* lampu uzstādīšanu), pētījuma autori aprēķinājuši, ka elektroenerģijas patēriņš samazinātos par vidēji 36%, vienlaicīgi norādot, ka pašvaldībai nepieciešams veikt plānveida investīcijas ielu apgaismojuma sistēmas uzturēšanai.

Runājot par apgaismes sistēmas rekonstrukciju, SIA "Elko" saskata divus risinājumus: viena ir tuvāko trīs gadu laikā veikt visus nepieciešamos ielu apgaismojuma infrastruktūras uzlabošanas darbus un pēc tam nodrošināt tās uzturēšanu, otra – uzlabošanas darbus veikt pakāpeniski 20 gadu laikā. Rekonstrukcijas izmaksas tiek lēstas 236 000 – 351 000 latu robežās. Šīs idejas īstenošanai pašvaldība var piesaistīt arī dažādu Eiropas Savienības fondu līdzekļus.

Kā uzsvēra pašvaldības attīstības projektu speciālists, apgaismes joma visvairāk būtu saistīta ar Klimatu pārmaiņu finanšu instrumenta mērķiem, taču šobrīd nav zināms, kad šajā aktivitātē tiks izsludināts nākamais KPFI projektu konkurss. Taču visreālākais scenārijs līdzekļu piesaistei no Eiropas ir vairāku pašvaldību vienota projekta sagatavošana Eiropas energoefektivitātes fondam, kas piedāvā finansējumu lieliem projektiem energoefektivitātes un atjaunojamās enerģijas jomā.

Seminārā ar pieredzi atjaunojamo enerģijas izmantošanā un apgaismojuma modernizācijā dalījās Salacgrīvas, Garkalnes un Limbažu novadu pašvaldības.

Piemēram, Garkalnes novada pašvaldība, piesaistot Eiropas finansējumu, izveidojusi veloceliņu un ierīkojusi modernu elektrības apgaismojums visos veloceliņa posmos. Ieguldītie līdzekļi energoefektīvā apgaismojumā pēc pašvaldības aplēsēm atmaksātos 2,5 gados. KPFI projekta ietvaros Garkalnes novada apdzīvoto vietu ielās plānots arī nomainīt 803 gaismekļus pret LED.

Semināra laikā Rīgas plānošanas reģiona, tostarp Ķekavas novada, speciālisti tika apmācīti arī par finanšu un ekonomiskā pētījuma sagatavošanu un ārvalstu finansējuma piesaistīšanu.

Rezumējot semināra ieguvumus, dalībnieki uzsvēra lielisko iespēju uzklausīt citu pašvaldību pieredzi apgaismojuma jomā, kā arī pārrunāt turpmākās sadarbības iespējas.

Ar Ķekavas ielu un sabiedrisko vietu apgaismojuma pētījuma prezentāciju var iepazīties šeit.


*LED - saīsinājums no angļu val. Light-Emitting Diode (gaismu izstarojoša diode).