17.03.2015 07:50

Vidzemes šoseja gaida remontu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Vidzemes šosejas posms ap ”Sēnīti” ir apliecinājums tam, ka Latvijā automašīnas brauc nevis pa labo, bet labāko ceļa pusi. Diennakts tumšajā laikā vietām var tikai nojaust, kur sākas un beidzas ceļa braucamā daļa. Toties ceļa seguma reljefs neļauj šoferiem iemigt. Vidzemes šosejas posms ap ”Sēnīti” ir apliecinājums tam, ka Latvijā automašīnas brauc nevis pa labo, bet labāko ceļa pusi. Diennakts tumšajā laikā vietām var tikai nojaust, kur sākas un beidzas ceļa braucamā daļa. Toties ceļa seguma reljefs neļauj šoferiem iemigt. Einārs Binders

Arī šogad pavasaris atnācis ar visām tam raksturīgajām pazīmēm – nokusis ne tikai sniegs, bet arī daļa no lielceļu asfalta.

Tiem tūkstošiem pierīdzinieku, kuri ikdienā mēro ceļu uz un no darba Rīgā pa Vidzemes šoseju, jau kuro gadu jārēķinās ar lavierēšanu starp plaisām, bedru lāpījumiem un smago automašīnu iedzītajām risēm.

Šā ceļa stāvoklis rada neapmierinātību arī tāpēc, ka citas lielās šosejas, piemēram, Valmieras, Daugavpils, Ventspils un Tallinas, piedzīvojušas pamatīgus remontus un rekonstrukcijas, bet Vidzemes šoseja kāda ir, tāda ir...

Kā portālam "Apriņķis.lv" skaidroja VAS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) Komunikācijas daļas vadītāja Anna Kononova, šogad sāksies arī Vidzemes šosejas jeb ceļa "A2 Rīga–Sigulda–Igaunijas robeža (Veclaicene)" remontdarbi, kas posmā līdz Siguldai vērtējami kā apjomīgi, jo skars vairāk nekā desmit kilometrus četrās joslās.

Remontēs 12 kilometrus un divus tiltus

Patlaban Vidzemes šosejas 500 metru seguma atjaunošanai posmā no 14,9. līdz 15,4. kilometram (apmēram 300 m no apvedceļa nobrauktuves Siguldas virzienā līdz pagriezienam uz Langstiņiem) notiek piedāvājuma atvēršanas process, un darbi tiks uzsākti šogad. Savukārt 10 kilometru ceļa segas pārbūve sāksies no Langstiņu pagrieziena un beigsies nedaudz tālāk par autoceļa pārvadu pāri dzelzceļam Garkalnē Siguldas virzienā. Darbi tur sāksies jau aprīlī vai maijā.

Šosejas segums virzienā no Rīgas tiks atjaunots arī Siguldas pilsētas teritorijā, sākot no aptuveni 500 m aiz tirdzniecības centra "Raibais suns" (aptuveni 150 m aiz autoceļa krustojuma ar Rūdolfa Blaumaņa un Jūdažu ielu) līdz krustojumam ar Pulkveža Brieža un Zinātnes ielu.

Šogad tiks veikta arī Vidzemes šosejas pārvadu pārbūve. Posmā no 15,4. līdz 25,5. km tiks atjaunots reģionālā autoceļa "P3" pārvads pār autoceļu "A2" Garkalnē (21,5. km) un autoceļa pārvads pār dzelzceļu aiz Garkalnes (24,4. km).

Bēdu ieleja pie "Sēnītes" šoferiem neļaus iemigt

Vidzemes šosejas posms īsi pirms "Sēnītes" Rīgas virzienā jau vairākus gadus šoferiem liek meklēt nesāpīgāko trajektoriju, nereti veicot rallija cienīgus manevrus – reizēm automašīnas to pārvar pat četrās rindās, tostarp pa nomali.

Arī LVC piekrīt, ka šis ceļa posms netiek uzskatīts par gana labu esam.

"Drīzumā tiks izsludināts iepirkuma konkurss projektēšanas darbiem autoceļa "A2" posma 25,5.–39,4. km abu brauktuvju pārbūvei. 39,4. km ir aptuveni 800 m aiz "Sēnītes" Siguldas virzienā. Projekts iekļaus arī autoceļa "A3" sākuma posma pārbūvi līdz pat Murjāņu tiltam. Projektēšanu paredzēts pabeigt līdz 2016. gada beigām. Būvdarbi varētu tikt uzsākti 2017. gadā, bet jāņem vērā, ka visās stadijās ir iespējama iepirkumu rezultātu apstrīdēšana, kas var paildzināt procesus," situāciju skaidro LVC pārstāve.

Remontēs bīstamākos posmus, nākamgad tikai projektēs

Uz jautājumu, kāpēc tikai tagad tiek domāts par Vidzemes šosejas remontu, LVC portālam "Apriņķis.lv" skaidro, ka remontdarbi tiek plānoti atbilstoši piešķirtajam finansējumam.

Vispirms tiek plānoti remontdarbi posmos, kas ir vissliktākajā tehniskajā stāvokli un kur ir vislielākā satiksmes intensitāte. Konkrēto šogad remontējamo posmu tehniskais stāvoklis apvienojumā ar satiksmes intensitāti ir palielinājis ikdienas uzturēšanas izdevumus, vienlaikus izvēlētie posmi ir uzskatāmi par drošai satiksmei bīstamākiem. Savukārt nākamgad tiks pabeigti vien iesāktie darbi posmā no 15,4. līdz 25,5. km un notiks turpmāko remontdarbu projektēšana.

Runājot par citiem sāpīgajiem Siguldas ceļu posmiem, noskaidrojām, ka arī par tiltu pāri Gaujai Siguldā beidzot tiek domāts – tam šogad tiek gatavots būvprojekts, kas atjaunošanas darbu ietvaros paredz brauktuves seguma konstrukcijas nomaiņu, ieskaitot hidroizolāciju un deformācijas šuves. Tiks paplašinātas arī šaurās ietves uz tilta, lai tās būtu ērtas gan mazu bērnu, gan invalīdu ratiņiem. Atjaunošana paredz arī dzelzsbetona konstrukciju remontu. Tilta remontdarbi varētu tikt sākti 2017. gadā.