20.04.2012 15:31

Leģendārais Saulkrastu restorāns gaida savu sabrukšanu

Autors  Antra Feldmane, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Leģendārais Saulkrastu restorāns gaida savu sabrukšanu Krišjānis Grantiņš

Saulkrastu restorāns "Vārava" savus ziedu laikus jau ir izdzīvojis. No 1969. gadā celtās piejūras ēkas pāri palikušas nožēlojama izskata drupas, bet tai apkārt uzslieta puscaura sēta.

Sēta savas funkcijas pilda slikti. Jebkurš varot to šķērsot un brīvi uzturēties bijušā restorāna teritorijā. Lai arī Saulkrastu novada domes pārstāvji pauž vēlmi, ka "Vāravas" drupām jāatdzimst par sabiedriski nozīmīgu ēku, reāla risinājuma, ko iesākt ar bijušo restorānu, joprojām nav. Tagadējie īpašnieki ir kāds Rīgā reģistrēts uzņēmums SIA "Globāls Investments", ar kuru RAA raksta nodošanas brīdī sazināties neizdevās.


Marika Grasmane, domes sabiedrisko attiecību speciāliste, stāsta, ka centieni noskaidrot ēkas likteni "beigušies ar neko". Domes projektu vadītājai Anitai Līcei veicies līdzīgi. Februāra beigās viņa centās sazināties ar īpašniekiem, bet konkrētas atbildes nesagaidīja. Taču marta beigās Saulkrastu domē saņemts pieteikums par ēkas stāvu skaita palielināšanu no trīs uz sešiem. Pašvaldība šādam scenārijam nepiekrīt, bet diskusijas ar "Vāravas" īpašniekiem nav notikušas, jo abas puses nav tikušās.

Restorāns "Vārava" pēc PSRS sabrukuma bijis Rīgas starprajonu zvejnieku kooperatīvās biedrības īpašums. Tas darbojās līdz 1994. gadam. Pēc restorāna slēgšanas īpašums vairākkārt pārdots, un pašreizējais īpašnieks ir "Globāls Investments".

2007. gadā Saulkrastu domē nolēma, ka restorāna drupas jānojauc, taču īpašnieki lēmumu pārsūdzēja. Pēc divu gadu ilgā tiesas procesa Administratīvā tiesa tomēr lēma, ka pašvaldības lēmums nav atceļams. Tāpat arī īpašniekiem tika doti norādījumi par restorāna vides sakopšanu, līdz 2009. gadā ēkai uzlika aizsargtīklu. Tikmēr īpašnieki jau bija pasūtījuši ekspertīzes slēdzienu, kā rezultātā atklājās, ka esošās konstrukcijas esot derīgas izbūvei un ēku nebūtu lietderīgi nojaukt. Tomēr nekādi ieguldījumi no īpašnieku puses nav vērojami.

Līga Pilsētniece, Saulkrastu būvvaldes vadītāja, min, ka īpašnieki šobrīd neko nevēlas darīt. "Viņi grib saglabāt esošās konstrukcijas, lai gan ir jautājums, kas tad tur beigās sanāks. Kad ar viņiem sazināmies, tad viņi apgalvo, ka uzmana, lai kāds no tās ēkas neciestu. Sēta ir, brīdinājums ir."

L. Pilsētniece arī stāsta, ka saskaņā ar domes teritorijas plānojumu "Vāravas" vietā kāpās var veidot sabiedrisku objektu, piemēram, sanatoriju, SPA centru vai viesnīcu. Arī Laura, blakus esošā Saulkrastu Tūrisma informācijas centra darbiniece, cer, ka ar ēku tomēr tiks skaidrībā. "Protams, sāp sirds, ka tur stāv gruveši. Esam dzirdējuši bažīgus jautājumus no pilsētas viesiem par to, kas tur īsti notiek," tā Laura. Viņa, līdzīgi kā L. Pilsētniece, domā, ka ēkai jāpaliek sabiedriski nozīmīgai, jo tai esot "liels tūrisma potenciāls".