10.04.2012 11:46

"Neeksistējusī" meitenīte apmeklē skolu

Autors  Ivo Jirgens, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Neeksistējusī" meitenīte apmeklē skolu www.kasjauns.lv

Ar Ķekavas novada pašvaldības sociālā dienesta un Izglītības daļas darbinieku palīdzību izdevies atrisināt situāciju ar līdz tam oficiāli it kā "neeksistējušu" bērnu.

Februāra beigās izskanēja informācija par astoņus gadus vecu meitenīti, kura, pēc viņas krustmātes vārdiem, reti izejot ārpus mājas, neapmeklējot skolu un nesaņemot pienācīgu medicīnisko aprūpi. Meitenei nebija deklarētas dzīvesvietas, viņa neeksistēja valsts datu bāzēs, tādēļ Ķekavas pašvaldības Izglītības daļa par bērna eksistenci neko nav zinājusi.

Uzzinājuši par šo gadījumu no masu saziņas līdzekļiem, Ķekavas novada atbildīgo institūciju pārstāvji ķērušies par situācijas apzināšanas, un mēneša laikā panākts ievērojams progress. Pašlaik meitenīte apmeklē sagatavošanas nodarbības skolā, psiholoģisku problēmu viņai nav.

"Ir fotogrāfijas, kurās viņa kopā ar pieaugušo māsu ir izbraukumā Jūrmalā, zooloģiskajā dārzā, tāpēc nav gluži tā, ka viņa būtu pamesta un nepieskatīta. Meitene ir attīstīta, tāpēc domāju, ka ar mācībām viņai problēmu nebūs," stāsta Ķekavas novada sociālā dienesta vadītāja Ņina Timermane. Pēc viņas vārdiem, meitenītei tagad ir deklarēta dzīvesvieta, un pašlaik tiek kārtota invaliditātes piešķiršana – viņa ir pundurīte.

Ņ. Timermane pavēstīja, ka meitenītes mātei piedāvāta psihologa palīdzība, taču pēc pirmā apmeklējuma viņa no tā attiekusies. Mātes rīcību, iepriekš izvairoties no sociālo dienestu un izglītības iestāžu palīdzības, viņa gan atturējās vērtēt. Iepriekš tika ziņots, ka māte par meitu rūpējusies, taču neesot zinājusi, ko darīt ar bērnu, kurš nav tāds pats kā citi, tādēļ baidījusies doties uz sociālo dienestu.

Izglītības daļas vadītājs Vitolds Krieviņš apstiprināja, ka meitenīte Ķekavas vidusskolā sākusi apmeklēt sagatavošanas nodarbības, kas paredzētas 5–6 gadus veciem bērniem. Uz jautājumu, vai viņa varētu jau rudenī sākt skolas gaitas, V. Krieviņš atbildēja: "Viss būs atkarīgs no sasniegumiem mācībās. Šobrīd viņai veicas labi."