12.04.2014 08:23

Paraugs citiem: Ogrēnieši piesaka atklātu karu "spaisa" tirdzniecībai

Autors  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pie bodītes durvīm Ogrē, Tīnūžu ielā 18, «spaisa» pircējus sagaidīja vairāki Ogres puiši un vīri, kuri bija nobloķējuši ieeju tirgotavā. Pie bodītes durvīm Ogrē, Tīnūžu ielā 18, «spaisa» pircējus sagaidīja vairāki Ogres puiši un vīri, kuri bija nobloķējuši ieeju tirgotavā. www.ogrenet.lv

Patriotiskās audzināšanas un militārās tuvcīņas skolas puiši, kā arī viņu draugi un atbalstītāji krietni pabojāja vienu no pēdējām spaisa brīvās tirdzniecības dienām Ogrē.

Kopš trešdienas, 9. aprīļa, stājoties spēkā ilgi gaidītajiem grozījumiem Krimināllikumā, spaisa tirdzniecība nu ir krimināli sodāma.

Daudzi jaunieši, kas, iespējams, vēl pirms Krimināllikuma grozījumu stāšanās spēkā vēlējās nodrošināties ar spaisa krājumiem vai nopirkt kārtējo devu un, pirmdien, 7. aprīlī, mina ierasto taciņu uz Ogrē vienīgo šīs indes tirgotavu Tīnūžu ielā 18, bija nepatīkami pārsteigti.

Proti, pie bodītes durvīm viņus sagaidīja vairāki Ogres puiši un vīri, kuri bija nobloķējuši ieeju tirgotavā un vairāku stundu garumā ikvienam indes kārtotājam pacietīgi skaidroja, cik bīstama un neparedzama var būt šo vielu lietošana.

Pircēji pie bodītes ierodas kā pie medus poda
Akcijas iniciatori bija Patriotiskās audzināšanas un militārās tuvcīņas skolas audzēkņi, kuri aicināja arī savus draugus un paziņas pievienoties un neļaut indes tirgoņiem turpināt viņu noziedzīgo biznesu. "Puišu uzrunāts, arī es piedalījos šajā akcijā, jo uzskatu, ka ir jādara viss iespējamais, lai Ogrē izskaustu šo veselībai un dzīvībai bīstamo augu maisījumu tirdzniecību. Diemžēl spaisa lietotāju skaits ir milzīgs, par to varējām pārliecināties arī akcijas laikā," atzīst Patriotiskās audzināšanas un militārās tuvcīņas skolas vadītājs, Ogres novada domes deputāts Egils Helmanis.

"Ik pa brīdim pie bodītes kā pie tāda medus poda ieradās jaunieši, kuri vēlējās iegādāties kārtējo indes devu. No sarunām ar viņiem nācās secināt, ka daudziem jau ir izveidojusies atkarība no šīm ķīmiskajām vielām, kuru iedarbība un sekas nav prognozējamas. Vairāki jaunieši mācās tehnikumā un dzīvo kopmītnē. Iespējams, viņu vecāki, dodot kabatas naudu, nemaz nenojauš, kur patiesībā šī nauda tiek izmantota un kādu postu jaunieši nodara savai veselībai," atklāj E. Helmanis.

Pret spaisu var cīnīties tikai kopīgiem spēkiem
Lietojot šīs vielas, sekas var būt patiesi neprognozējamas – garīgās veselības pasliktināšanās, apziņas traucējumi un sirdsdarbības traucējumi, krampji, dzīvībai bīstamas traumas un pat nāve. E. Helmanis piebilst, ka ir jādara viss iespējamais, lai šo sērgu Ogrē izskaustu, un to iespējams panākt tikai kopīgiem spēkiem: "Vēlos izteikt pateicību Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ogres policijas iecirkņa un Ogres novada pašvaldības policijas darbiniekiem, kuri atbalstīja mūsu akciju un vairākus pirkt gribētājus aizturēja. Uzskatu, ka pret šo sērgu mēs varam cīnīties tikai visi kopā, – sadarbojoties pašvaldībai, policijai, mediķiem, mācību iestādēm un iedzīvotājiem. Man prieks, ka pēc mūsu akcijas spaisa tirdzniecības vieta Ogrē, Tīnūžu ielā 18, savu darbību tā arī nav atsākusi."

Akcijas laikā policijas darbinieki administratīvi aizturēja vairākas personas un divas no tām – 1983. gadā dzimušo A. un 1986. gadā dzimušo O. – nogādāja uz pārbaudi Rīgā narkotisko vielu klātbūtnes noteikšanai organismā. Abos gadījumos sākta administratīvā lietvedība.

Par spaisa tirdzniecību – brīvības atņemšana līdz diviem gadiem
Pozitīvs solis šīs sērgas apkarošanā ir grozījumi Krimināllikumā, kas stājās spēkā 9. aprīlī un paredz spaisa tirgoņus saukt ne vairs pie administratīvās, bet nu jau kriminālatbildības. Turklāt, lai iestātos kriminālatbildība, pietiek pat ar visniecīgāko šīs indes daudzumu. Minētie grozījumi Krimināllikumā nosaka, ka par jaunas psihoaktīvas vielas vai tās saturošu izstrādājumu, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai par šādu vielu realizāciju personas var saukt pie kriminālatbildības, kā sodu paredzot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Par tādām pašām darbībām, ja tās izraisījušas smagas sekas, personu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, vai piespiedu darbu un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem. Līdz šim likums ļāva operatīvi reaģēt un piemērot pagaidu aizliegumu uz 12 mēnešiem vielām, kuras nonāca tirdzniecībā, bet vēl nebija iekļautas aizliegto vielu sarakstā, taču par pagaidu aizlieguma neievērošanu nebija noteikta kriminālatbildība.

Lai šo vielu izplatības ierobežošana būtu pēc iespējas efektīvāka, plānots pagaidu aizliegumā esošo vielu sarakstu regulāri papildināt, iekļaujot tajā visas jaunās psihoaktīvās vielas, kas parādās Latvijas tirgū vai var tajā parādīties. Plānots arī pastiprināt cīņu pret spaisa tirgoņiem, kuri, kā tiek pieļauts, būs nogājuši pagrīdē.