27.12.2013 13:19

Tagad Rīgu varēs redzēt no jauna skatu torņa Ogres Zilajos kalnos

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Šomēnes dabas parkā "Ogres Zilie kalni" atklāts un iesvētīts 30,4 metrus augstais skatu tornis.

Pasākumā piedalījās Ogres un Ikšķiles novada pašvaldību vadītāji, Ogres un Ikšķiles tūrisma attīstības aģentūras darbinieki, VARAM pārstāvji, kā arī iedzīvotāji no tuvējiem novadiem. Lai arī laika apstākļi nelutināja, pasākumu ar brīnišķīgu dziedājumu un skanīgu akordeona spēli atklāja Ogres Mūzikas skolas direktors Artūrs Mangulis, raksta ikskile.lv.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Edvīns Bartkevičs, uzrunājot klātesošos, izteica cerību, ka torņa būvniecība ir tikai sākums tam, ko iespējams paveikt Ogres Zilo kalnu vides labiekārtošanā: "Cerēsim, ka skatu tornis iekaros ne tikai iedzīvotāju, bet arī tūristu atsaucību." Savukārt Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš apsveica novadu iedzīvotājus ar projekta veiksmīgu realizāciju: "Skatu tornis ir labs piemērs tam, ka Ogres un Ikšķiles pašvaldības var vienoties un realizēt kopīgus mērķus. Kopīgās aģentūras kā idejas autors savulaik bija deputāts Egils Helmanis."

Ogres novada domes deputāts Egils Helmanis kavējās atmiņās par šī projekta pirmsākumu, kad kopīga valoda bija jāatrod trim pašvaldībām – Ogrei, Ikšķilei un Rīgai, un izteica gandarījumu par to, ka šis projekts ir veiksmīgi izdevies un kopīgiem spēkiem ir iespējams paveikt vairāk, nekā strādājot atsevišķi.

Ikšķiles novada pašvaldības izpilddirektors Guntars Kurmis izteica atzinību būvniekiem par tiešām labi padarītu darbu un vērsa iedzīvotāju uzmanību uz faktu, ka uz torņa konstrukcijām vienlaicīgi drīkst atrasties ne vairāk par 20 cilvēkiem. Kā arī, pirms kāpt uz platformas, aicināja izvērtēt gan savu veselības stāvokli, gan fiziskās spējas. Jebkurā gadījumā nepieciešams ir ievērot drošības pasākumus – nav ieteicams kāpt lietainā, vējainā vai slidenā laikā.

Jaunā skata torņa atklāšanas pasākumā piedalījās arī Ikšķiles evanģliski luteriskās draudzes mācītājs Dzintars Laugalis, kurš pēc torņa iesvētīšanas pirmos drosminiekus aicināja doties pa kāpnēm augšup.

Skatu torņa izbūve ir viens no dabas parka labiekārtošanas plānotajiem darbiem, ko organizē "Ogres un Ikšķiles tūrisma attīstības aģentūra". Skatu torņa augstums ir 30 m, taču skatu laukums atrodas 27 m augstumā. Darbus realizēja SIA "Jaunmāja", būvuzraudzību veica Jānis Gabrāns, bet autoruzraudzību "SIA A Vide".

Tagad ikvienam tūristam un Ikšķiles novada viesim ir iespēja palūkoties pāri koku galotnēm un tālumā saskatīt Latvijas galvaspilsētu – Rīgu.

19. decembrī, īsi pēc jaunā skatu torņa atklāšanas Zilajos kalnos notika Ikšķiles un Ogres novadu kopīgās aģentūras "Ogres un Ikšķiles tūrisma attīstības aģentūra" Uzraudzības padomes sēde. Šajā sēdē četri padomes locekļi no sava vidus izvēlēja Uzraudzības padomes priekšsēdētāju un priekšsēdētāja vietnieku. Par Uzraudzības padomes priekšsēdētāju pēc iepriekšējas vienošanās abu novadu vadības starpā ievēlēja Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietnieci Daci Kļaviņu, savukārt par Uzraudzības padomes priekšsēdētāja vietnieci Valdu Gaili, kas ir Ogres novada domes priekšsēdētāja vietniece. Kā ziņots, ar 2014. gada 1. janvāri "Ogres un Ikšķiles tūrisma attīstības aģentūra" tiks reorganizēta par "Tūrisma, sporta un atpūtas kompleksa "Zilie kalni" attīstības aģentūru".

Foto galerija no torņa atklāšanas pasākuma skatāma šeit.

Video ieskats: