24.10.2013 16:41

Šogad Goda salaspilietes tituls piešķirts Nacionālā botāniskā dārza pētniecei Dzintrai Knapei

Autors  www.salaspils.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Šogad Goda salaspilietes tituls piešķirts Nacionālā botāniskā dārza pētniecei Dzintrai Knapei www.salaspils.lv

Šogad tituls "Goda salaspilietis" piešķīra Nacionālā botāniskā dārza (NBD) Zinātniskās padomes loceklei Dr. biol. Dzintra Knapei.

Dz. Knape botāniskajā dārzā strādā kopš 1963. gada, tātad šogad aprit 50 gadi, kas nesavtīgi veltīti Latvijas dendroloģisko vērtību izpētei un aizsardzībai, jaunu dekoratīvo kokaugu taksonu introdukcijai, NBD augu kolekciju veidošanai un Latvijas apstādījumu sortimenta bagātināšanai. Dzintras Knapes darbs NBD ir nesaraujami saistīts ar Zinātnisko kokaudzētavu. Pēc bioloģijas zinātņu kandidāta disertācijas aizstāvēšanas 1973. gadā zinātniece strādājusi par tās vadītāju, dodot milzīgu ieguldījumu Eiropas nozīmes dendroloģiskās kolekcijas tapšanā.

Kopš 1973. gada Dzintra Knape ir piedalījusies visaptverošā Latvijas parku, aleju un citu dendroloģisku objektu inventarizācijā. Parku apsekošana, aizsardzības un apsaimniekošanas pasākumu izstrāde ir bijusi nozīmīga zinātnieces profesionālās darbības sastāvdaļa. Tās būtība ir ne tikai dendroloģisku objektu stāvokļa un zinātniskās vērtības noskaidrošana. Daudzi Latvijas parki un alejas ir izcils kultūrvēsturisks mantojums un, pateicoties zinātnieces darbībai, saglabājuši savu vēsturisko autentiskumu, dendroloģisko un kultūrvēsturisko nozīmi.

Kopš 1889. gada Dzintras Knapes pārziņā ir skujkoku dekoratīvo formu kolekcijas (fonda stādījumi) veidošana Nacionālajā botāniskajā dārzā. Šajā kolekcijā tiek uzkrāts ne tikai skujkoku dekoratīvo formu genofonds, bet arī pārbaudīta un izvērtēta jauno skujkoku formu piemērotība Latvijas apstādījumiem. Kolekcijā ir gan vietējās, gan ārzemju selekcijas dažādības. Tai ir ne tikai nacionāla, bet arī Eiropas mēroga nozīme.

Kopš 1998. gada zinātniece piedalījusies tādos Latvijas zinātnes padomes projektos kā "Latvijas dendrofloras pētījumi", "Latvijas dendroflora", "Latvijas (Baltijas) dendroflora". Dzintras Knapes zinātniskā darbība atspoguļota vairāk nekā 70 zinātniskajās publikācijās un daudzos populārzinātniskos rakstos.

Piecdesmit darba gadu laikā Dz. Knape devusi būtisku ieguldījumu Latvijas zinātnes attīstībā un kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā. Par ieguldījumu NBD attīstībā, Latvijas dendroloģisko vērtību izpētē, saglabāšanā un aizsardzībā Dendrofloras nodaļas pētniece Dzintra Knape ir apbalvota ar Latvijas Republikas Ministru prezidenta Atzinības rakstu.