22.10.2013 09:39

Mārupieši kļūst arvien sportiskāki – ierīkoti pieci jauni ielu vingrošanas laukumi

Autors  www.marupe.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. www.labiedarbi.lv

Mārupes novads ir viena no pašvaldībām, kas var lepoties ar iedzīvotāju skaita kāpumu, taču tas uzliek par pienākumu domāt, kādas brīvā laika pavadīšanas iespējas saviem iedzīvotājiem piedāvāt.

Piemērotas un ērtas dzīvestelpas izveide ir jautājums, kam pašvaldība katru gadu tērē noteiktus finanšu līdzekļus. Pagājušajā gadā Mārupē, Konrādu ielā, tika ierīkots skvērs, kuru tagad ar prieku apmeklē dažāda vecuma bērni un jaunieši. Vasarā pašvaldība labiekārtoja skeitparku Jaunmārupē, izbūvējot jaunu basketbola laukumu un uzstādot āra trenažierus.

Dažādojot brīvā laika pavadīšanas iespējas un akcentējot āra sporta nodarbību nepieciešamību, septembra beigās ierīkoti pieci jauni ielu vingrošanas laukumi visos Mārupes novada ciemos: Skultē Skultes ielā 20, Jaunmārupē Mazcenu alejā 3/1 (pie skeitparka), Mārupē Dreimaņu ielā 12, Tīrainē Tīraines dārzos-6 (pie BMX aktīvās atpūtas laukuma) un Viršu ielā 20.

Ielu vingrošanas laukumos uzstādīti vairāki dažādas konstrukcijas vingrošanas rīki – līdztekas, zviedru sienas, pumpēšanās stieņi, vēderpreses soliņi, horizontālās trepes. Šeit trenēties varēs dažāda vecuma un fiziskās sagatavotības jaunieši, jo vingrošanai, ko pasaulē dēvē par kalistēniku (calisthenics), ir raksturīgs, ka akcents likts ne tik daudz uz tehniku un sarežģītām kombinācijām, cik uz spēka un izturības vingrinājumiem. Un tie, protams, ir nemitīgi attīstāmi.

Mārupes novada domes Jaunatnes lietus speciāliste Jolanta Grosberga-Gernere uzskata, ka pašvaldībai jādomā ne tikai par izglītības sistēmas pilnveidošanu, bet arī par bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanas iespēju paplašināšanu. Viņa ir pārliecināta par šādu vingrošanas laukumu ierīkošanas pozitīvajiem aspektiem: "Mūsu mazie bērni ātri kļūst lieli, un tad vecāku prātus nodarbina jautājums, ko manam pusaudzim iesākt no mācībām brīvajā laikā. Mūsu mērķis ir ieinteresēt jauniešus nodarboties ar sportu, lai lauztu statistiku, kas rāda, ka tikai 30 % no bērniem un jauniešiem vismaz 60 minūtes dienā pavada sportiskās aktivitātēs. Latvijā arvien vairāk jauniešu nodarbojas ar ielu vingrošanu. Tas ir mūsdienīgs sporta veids un lieliska iespēja, kā pilnveidot un nostiprināt savu muskulatūru un attīstīt fizisko spēku. Turklāt ielu vingrošana ir arī ļoti demokrātisks sporta veids, jo neprasa lielus materiālus ieguldījumus, tikai apņemšanos un mērķtiecību izmēģināt kaut ko jaunu."