26.09.2013 09:27

Babītes mērs: Rīgas cenu politikas dēļ Pierīgā varētu parādīties jauni pasažieru pārvadātāji

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pašvaldības pārstāvis atzina, ka arī Pierīgas novadi varētu pretdarboties Rīgai, piemēram, uzliekot "Rīgas satiksmei" lielu maksu par galapunktu izmantošanu. Pašvaldības pārstāvis atzina, ka arī Pierīgas novadi varētu pretdarboties Rīgai, piemēram, uzliekot "Rīgas satiksmei" lielu maksu par galapunktu izmantošanu. www.foto.delfi.lv

Rīgai ieviešot paaugstinātu braukšanas maksu sabiedriskajā transportā galvaspilsētā nedeklarētājiem iedzīvotājiem, varētu parādīties jauni pārvadātāji, kas uz Rīgu vedīs Pierīgas pašvaldību iedzīvotājus.

Tā šorīt Latvijas Radio sacīja Babītes novada vadītājs Andrejs Ence (Reģionu alianse), raksta LETA.  Ence atzīmēja, ka Rīgas sabiedriskajā transportā kilometra pašizmaksa ir uz pusi lielāka nekā citiem pārvadātājiem, kas rada jautājumus, vai nav iespējams strādāt efektīvāk.

Babītes novada vadītājs arī atgādināja, ka pirms dažiem gadiem pati Rīga mērķtiecīgi vēlējusies izplest savu transporta tīklu ārpus galvaspilsētas robežām, panākot tiesības brīvi plānot savus maršrutus 15 kilometrus ārpus Rīgas, tāpēc tagad lielāku maksu piemērošana Rīgā nedzīvojošajiem nebūtu godīga.

Pašvaldības pārstāvis atzina, ka arī Pierīgas novadi varētu pretdarboties Rīgai, piemēram, uzliekot "Rīgas satiksmei" lielu maksu par galapunktu izmantošanu. Taču tā var izvērsties bezjēdzīga cīņa, tāpēc labāk būtu sēsties pie sarunu galda un konstruktīvi diskutēt par problēmu, sacīja Ence. Viņš pieļāva, ka viens no risinājumiem būtu palielināt valsts dotāciju Rīgas sabiedriskajam transportam. Ence nepieļāva iespēju, ka Pierīgas pašvaldības varētu maksāt Rīgai kādas dotācijas, jo viņš nemaz nesaskata tādas juridiskas iespējas.

Babītes mērs arī nedomā, ka Rīgai ar šo soli izdosies pārvilināt Pierīgas iedzīvotājus deklarēties Rīgā, jo arī mazās pašvaldības piedāvā saviem iedzīvotājiem dažādus labumus, piemēram, Babītes novads saviem iedzīvotājiem piedāvā bērnudārzus, lētāku baseinu u. tml. Ence pieļauj, ka Rīga ar šo soli varētu piespiest deklarēties attālāku novadu iedzīvotājus, kuri nedodas mājup katru dienu.

Kā ziņots, plānots, ka no 1. janvāra brauciens Rīgas sabiedriskajā transportā rīdziniekiem izmaksās mazāk – 0,60 eiro jeb 0,42 latus, savukārt Rīgā nedeklarētiem iedzīvotājiem būs jāmaksā divreiz vairāk – 1,20 eiro.