28.08.2013 09:37

Baldonē ar valsts atbalstu pieteikušās strādāt sešas bērnu aukles

Autors  Silvija Stumbre
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Sākot ar 1. septembri, bērniem, kuri sasnieguši pusotra gada vecumu un gaida rindā uz bērnudārzu, Baldonē ir iespējams nodrošināt auklītes pakalpojumus, kuru izmaksas segs valsts.

Slēdzot līgumu ar vecākiem, auklēm tiks izmaksāti 100 latu, taču vecākiem, kā jebkurā bērnudārzā, nāksies segt izdevumus par bērna ēdināšanu. Pašlaik Baldones novadā savus pakalpojumus gatavas sniegt sešas aukles.

"Šāda ideja par bērnu pieskatīšanu līdz iekļūšanai bērnudārzā ir pastāvējusi jau kādu laiku, un, tā kā pakalpojumu īstenošana sakrita ar šī noteikuma izpildes laiku, piekritu, jo pati esmu nostrādājusi bērnudārzā astoņus gadus un tagad vēlējos kaut ko savu," stāsta viena no auklītēm Gunita Vidže, kura gatava uzņemties šos pienākumus. "Bērnus uzņemu pie sevis mājās – vecāki no rīta ieved, tad pabrokastojam, paspēlējamies, izejam ārā un tad jau pusdienās. Režīmu uzturu tādu pašu kā bērnudārzā, lai vēlāk bērniem vieglāk pierast arī pie jaunā bērnudārza dienas režīma un viņi jau laikus var iejusties vienaudžu sabiedrībā."

Auklītei pašlaik jāaprūpē pieci bērni, šāds noslogojums ir arī pārējām auklēm, jo Baldonē uz bērnudārziem rindā iestājušies apmēram 36 bērniņi un pieprasījums pēc auklēm ir, vecākiem vien jāizvēlas, kurai uzticēt savu atvasi.

Arī auklītei Dzintrai Ķeirei darba pilnas rokas – tuvākajā laikā pie jau esošajiem trim bērniem gaidāmi vēl pāris, no šiem pieciem divi sasnieguši pusotra gada vecumu. "Režīmu ieturu kā bērnudārzā – ēdam brokastis un pusdienas, spēlējamies, mācāmies iet uz podiņa. Pašiem mazākajiem no sākuma gan grūti pierast – meklē mammu, grūtāk nolikt gulēt, taču, tā kā apkārt ir pārējie bērni, viss ātri aizmirstas."

Katra auklīte parūpējusies, lai, auklējot mazos savā dzīvesvietā, visiem būtu gultiņas, mantas un viss, kas nepieciešams, lai bērniņš justos labi.

Atgādināms, ka no 1. septembra stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas ļauj arī fiziskām personām sniegt aukļu pakalpojumus. Valsts atbalsts 100 latu apmērā
paredzēts par tiem bērniem, kas no 1,5 gada vecuma šo pakalpojumu izmantos vismaz astoņas stundas dienā piecas dienas nedēļā un ir reģistrēti pirmsskolas izglītības iestāžu rindā, ja nav neattaisnotu kavējumu. Par attaisnojošu iemeslu tiks uzskatīta slimība, kas apliecināta ar ārsta izziņu. Par ēdināšanu vecākiem jāmaksā pašiem, tāpat kā tas ir jebkurā bērnudārzā. Cik izmaksās ēdināšana, to aprēķinās katra aukle pati.

Vecākiem ar aukli jāslēdz līgums, jo atbalsts tiks sniegts tikai uz noslēgto līgumu pamata. Valsts atbalsts paredzēts līdz brīdim, kad bērnam rodas iespēja apmeklēt pašvaldības bērnudārzu. Ja pakalpojuma izmaksas (bez ēdināšanas) pārsniegs valsts noteiktā atbalsta apmēru, pašvaldība var lemt par papildu līdzfinansējumu, bet tā būs starpība starp valsts pabalstu un viena bērna izmaksām mēnesī, konkrēti Baldones novadā – bērnudārzā "Vāverīte".

Iepriekš:
Aukļu dienests Ķekavā – mazākas bērnudārzu un bezdarbnieku rindas