19.08.2013 09:39

Truksnis: Valsts lēmumus Ķemeros ietekmē Saūda Arābijas investoru intereses

Autors  jurmala.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jūrmalas dome izplatījusi Valsts prezidentam, premjeram, kā arī finanšu un kultūras ministriem, Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijai par Ķemeru sanatorijas pārvaldīšanas juridisko un faktisko situāciju un plašsaziņas līdzekļiem adresētu vēstuli. 

 

"Izvirzot neizpildāmus un absurdus nosacījumus Jūrmalas pašvaldībai, kas pašlaik ir vienīgais pretendents, kurš vēlas un spēj uzņemties atbildību par nacionālās kultūrvēsturiskās vērtības – Ķemeru sanatorijas – glābšanu, valsts faktiski demonstrē atklātu bezatbildību.

Izcilākie Latvijas kultūrvēsturiskie objekti ir nacionālās pašapziņas pamats. To sabrukums mūsu acu priekšā simbolizē arī nacionālo pamatvērtību izzušanu. Ar to mēs nevaram un negribam samierināties. Ķemeru sanatorijas stāsts daudzu gadu garumā nu jau kļuvis par spilgtu piemēru tam, kā greizs privatizācijas process ir ļāvis nogremdēt nacionālo lepnumu, Latvijas kurortoloģijas simbolu. Ķemeru sanatorija šobrīd ir kļuvusi, kā to precīzi dēvē prese, par grimstošu Titāniku. Latvijas valdībai tieši tagad ir vēsturiska iespēja izlabot haotiskā privatizācijas laikmeta kļūdas un ļaut Ķemeriem atdzimt no jauna.

Pagājušajā trešdienā Finanšu ministrijas Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome it kā pieņēma pozitīvu lēmumu atļaut Jūrmalas pilsētas domei ņemt aizņēmumu Valsts kasē vai citā kredītiestādē Ķemeru sanatorijas iegādei. Arī Jūrmalas pašvaldības pārstāvji sēdes laikā guva pārliecību, ka no valsts puses nekādi šķēršļi nepastāv. Tāpēc bijām pilnīgā neizpratnē, kad pēc padomes sēdes Finanšu ministrija, kuras pārraudzībā ir šī padome, izplatīja informāciju par papildu nosacījumiem aizdevuma saņemšanai (dēvējot tos par Jūrmalas domes "mājasdarbiem”), kas faktiski ir nekas cits kā birokrātiski formulēts atteikums, jo uzliek par pienākumu Jūrmalas pašvaldībai izpildīt neizpildāmus un pat absurdus nosacījumus, par kuru atrisināšanu atbildība ir jāuzņemas pašai valstij. 

Ministrijas izvirzītie nosacījumi skaidri norāda uz valsts neizdarītiem vai apzināti nepamanītajiem "mājasdarbiem”, uz valsts institūciju nespēju ilgstoši atrisināt pašradītas juridiskās un saimnieciskās problēmas, kas Ķemeru sanatorijas iegādi padara nepievilcīgu jebkuram investoram. Galvenā problēma, kas nepārprotami ietekmē valsts lēmumus pašlaik, ir Saūda Arābijas investoru intereses, kuru līdzšinējā Ķemeru atdzimšanas projekta realizācija ir vērtējama kā nolaidīga un haotiska. Un valsts ierēdņi atkal nostājas pasīvā pozīcijā, tā ļaujoties šo investoru noalgoto ietekmīgo advokātu īstenotajam spiedienam. Sekas ir acīmredzamas – nav potenciālo investoru, nav līdzekļu ēkas uzturēšanai un apsardzei, nav neviena priekšlikuma par reāliem rīcības modeļiem.

Toties ir jau ilgstošas maksātnespējīgā uzņēmuma mantinieku savstarpējās nesaskaņas, investoru un to pārstāvju alkatīga interese iegūt iespējami vairāk līdzekļu iespējamajā (!) ūtrupē. Un vienalga, par kādu cenu, – vai tā būtu jāgaida gads vai pieci, vai ēka šajā laikā būs sagruvusi un izdemolēta, vai unikālās nacionālās vērtības būs saglabātas vai būs bez pēdām pazudušas! Un paliek neatbildēts jautājums: kāpēc šajā cīņā valdības pārstāvjiem nerūp Latvijas kultūras vēstures mantojuma un unikālas nozares saglabāšana un attīstība?

Taču līdz ar šīm spēlēm tiek zaudēts laiks, – tuvojas ziemas sezona, kas šim valsts nozīmes piemineklim nodarīs neatgriezeniskus bojājumus, pazeminot tā finansiālo un kultūrvēsturisko vērtību. Ēka ne tikai turpinās ciest no saimnieka trūkuma, bet arī kļūs par potenciālu marodierisma upuri un pārvērtīsies par vēl vienu graustu.

Ķemeru sanatorijas iegāde nav Jūrmalas domes pašmērķis. Mūsu interese par Ķemeru sanatoriju sakņojas vīzijā par nacionālās kūrorta pērles atdzimšanu, kas sekmētu Jūrmalas kā galvenā Baltijas kūrorta attīstību. Ķemeri ir unikāli Latvijas un visa reģiona kontekstā – bagātīgi un dziedinoši dabas resursi un tradīcijām bagāta kurortoloģijas pieredze ir izcils pamats vēl vienam Latvijas veiksmes stāstam. Jūrmalas pilsēta jau tagad veic plānveidīgas investīcijas Ķemeru nākotnē – paredzot teritorijas attīstību un jaunu darba vietu izveidi, jau šoruden tiks atvērts viens no modernākajiem bērnudārziem Latvijā.

Ķemeru sanatorijas pārdomāta attīstība, ņemot vērā visa reģiona intereses, ir šo ieceru stūrakmens. Jūrmalas pašvaldība neprasa no valsts nekādas dāvanas vai ziedojumus – Jūrmalas dome nāk ar izsvērtu piedāvājumu un apņemšanos Ķemeru sanatorijas iegādei nepieciešamo aizdevumu ar visiem aizdevuma procentiem pilnībā segt no finansiāli stabila pašvaldības budžeta, neprasot par to no valsts ne santīma. Ja valsts šobrīd liek šķēršļus pašvaldībai Ķemeru sanatorijas problēmas risināšanai, tad valsts atbildīgajām institūcijām nekavējoties jānāk klajā ar reāliem priekšlikumiem un rīcības modeļiem, kā saglābt šo nacionālās nozīmes vērtību. Bezatbildībai ir jābeidzas!"

Jūrmalas pilsētas domes vārdā, priekšsēdētājs Gatis Truksnis