16.08.2013 13:51

Tiesa atceļ "Ominasis Latvia" mantas apķīlājumu; Jūrmalas dome varētu saņemt aizņēmumu Ķemeru sanatorijas iegādei

Autors  diena.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķemeru sanatorija. Ķemeru sanatorija. www.foto.delfi.lv

Rīgas apgabaltiesa 16. augustā atcēla par labu AS "Rietumu banka" piemērotos prasības nodrošinājuma līdzekļus, ar kuriem bija apķīlāti "Ominasis Latvia" piederošie nekustamie īpašumi un kustamā manta, informēja uzņēmuma administrators Ainars Kreics.

Pieņemtais lēmums nav pārsūdzams. A. Kreics norāda, ka pieņemtais lēmums ir viens no priekšnoteikumiem, lai Jūrmalas pilsētas dome no Valsts kases varētu saņemt aizņēmumu "Ominasis Latvia" piederošās mantas, tas ir, Ķemeru sanatorijas kompleksa, iegādei, jo Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome kā vienu no priekšnoteikumiem ir izvirzījusi Ķemeru sanatorijas ēku atbrīvošanu no esošajiem apgrūtinājumiem, proti, nekustamajam īpašumam ir ķīlas apgrūtinājums komerciestādē.

Pēc tiesas sēdes, kas notika 8. maijā, "Rietumu bankas" pārstāve gan negribēja ziņu aģentūrai LETA sniegt nekādus komentārus, kā arī nekomentēja piedzenamo parāda summu. Tiesas sēdē prasītājas pārstāve norādīja, ka banka bija iesniegusi jau vairākas reizes kreditoru prasījumu uzņēmuma administratoram, taču tas patlaban jau piekto reizi ir atstāts bez virzības trūkumu novēršanas, ko banka katru reizi izdara.

Savukārt "Ominasis Latvia" kreditoru sapulce jūlijā vienbalsīgi nolēma piekrist pārdot Ķemeru sanatorijas kompleksu bez izsoles Jūrmalas pilsētas domei. A. Kreics toreiz pastāstīja, ka kreditori vienbalsīgi piekrita šī sanatorijas un ar to saistītā īpašuma pārdošanai bez izsoles Jūrmalas pašvaldībai vai pašvaldības dibinātam uzņēmumam atbilstoši piespiedu pārdošanas vērtībai, kas ir 4,6 miljoni latu.

Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes sēdē par Jūrmalas pilsētas domes iesniegumu ņemt aizņēmumu Ķemeru sanatorijas ēkas iegādei tika nolemts atbalstīt pieprasījumu, ja dome izpildīs uzdotos mājasdarbus un iesniegs trūkstošo informāciju, kas apliecina, ka izvēlētais Ķemeru sanatorijas iegādes darījums atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, norādīja FM Komunikācijas nodaļas vecākā referente Ieva Pužule.

Pamatojoties uz padomes lēmumu, Jūrmalas pilsētas dome saņems Valsts kases (VK) aizņēmumu tikai tad, kad Ķemeru sanatorijas ēkas tiks atbrīvotas no esošajiem apgrūtinājumiem, proti, nekustamajam īpašumam ir ķīlas apgrūtinājums komerciestādē, pašvaldība iesniegs apliecinājumu, ka darījums pilnībā atbildīs normatīvo aktu prasībām komercdarbības atbalsta jomā.

Tāpat Jūrmalas domei jāiesniedz izvērtējums zvērinātu advokātu biroja "Raidla, Lejiņš & Norcous" vēstulē minētajam par iespējamiem riskiem, kas saistīti ar mantinieku tiesību un interešu aizsardzību Latvijā un kreditoru prasījumu neievērošanu. Pašvaldībai arī ir jāiesniedz informācija par turpmākajos gados nepieciešamo finansējumu Ķemeru kompleksa uzturēšanai, sniedzot pārliecību, ka pašvaldība būs spējīga nodrošināt nepieciešamo finansējumu no sava budžeta.

Jau ziņots, ka "Ominasis Latvia" mantas kopības summārā piespiedu pārdošanas vērtība ir 4 671 540 latu. Ķemeru sanatorijas kompleksa nekustamā īpašuma piespiedu pārdošanas vērtība ir 3 860 001 lats, kultūras priekšmetu piespiedu pārdošanas vērtība – 21 200 latu, savukārt pārējās kustamās mantas pārdošanas vērtība sasniedz 24 700 latu, kas kopā veido 3 905 901 latu. Tāpat summai ir jāpieskaita pievienotās vērtības nodoklis 765 639 lati, ar kuru cita starpā jāapliek nekustamais īpašums Jūrmalā, Tukuma ielā 42.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) iepriekš skaidroja, ka pašvaldība Ķemeru sanatorijas kompleksu vēlas iegūt savā īpašumā, lai tajā saglabātu un atjaunotu sanatorijas un kūrorta funkciju, kas tā palīdzētu arī apkaimes attīstībai. Pašvaldība jau tagad gatavojoties Ķemeru uzplaukumam, būvējot bērnudārzu ar 120 vietām, nevis tikai 40, kas atbilstu aktuālajam pieprasījumam.

1. martā Jūrmalas pilsētas tiesa "Ominasis Latvia" pasludināja par maksātnespējīgu.