07.08.2013 11:29

Stopiņos plāno veidot Rīgas un Pierīgas sadzīves atkritumu šķirošanas staciju

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Stopiņos plāno veidot Rīgas un Pierīgas sadzīves atkritumu šķirošanas staciju www.foto.delfi.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) Pierīgas reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu 2007.–2013. gadam papildinājusi ar uzdevumu Stopiņu novadā izveidot sadzīves atkritumu šķirošanas staciju.

Sadzīves atkritumu šķirošanas stacijas būvniecība bija paredzēta Rīgas pilsētas atkritumu apsaimniekošanas plānā 2006.–2012. gadam, taču šī plāna darbības termiņš ir beidzies, un tas traucē izmantot Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu šādas stacijas izveidei, raksta LETA. Turklāt Stopiņu novadā darbojas komersanti, kas spētu nodrošināt nepieciešamo līdzfinansējumu infrastruktūras izveidei. Tāpēc ir nepieciešami grozījumi Pierīgas reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas plānā, kas paredz, ka Stopiņu pagastā tiek būvēta atkritumu šķirošanas stacija, skaidro VARAM.

Stopiņu novadā atrodas pašlaik Latvijā lielākais sadzīves atkritumu poligons "Getliņi", kurā saskaņā ar statistikas datiem ik gadus apglabāšanai tiek ievests aptuveni 400 000 tonnu sadzīves atkritumu. Patlaban poligonā nenotiek ne ražošanas atkritumu sagatavošana apglabāšanai, ne arī ir izveidota nešķirotu sadzīves atkritumu šķirošanas stacija. Tādējādi "Getliņi" neizpilda ne Eiropas Savienības direktīvu, ne arī Latvijas normatīvo aktu nosacījumus.

Šādas stacijas izveide ir ekonomiski pamatota, jo uz poligonu tiek nogādāti gan Rīgas, gan Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģiona pašvaldībās radītie sadzīves atkritumi.

Līdz šim atkritumu apsaimniekošanas plānā bija paredzēta piecu šķirošanas staciju izveide Ogrē, Salaspilī, Olainē, Siguldā un Ķekavā, bet līdz ar grozījumu veikšanu šīm piecām pievienosies arī atkritumu šķirošanas stacija Stopiņos. Kopējais investīciju apjoms šajā gadā staciju izveidei ir 10,13 miljoni latu. Komersantu līdzekļi dalītās atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstībai ir 50 % no nepieciešamajām investīcijām – 5,06 miljoni latu.

Grozījumi plānā pieteikti izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.