11.07.2013 07:21

Olainieši īpaši nesatraucas par cietumnieku atbrīvošanu

Autors  Ivo Jirgens, Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
No soda izciešanas visā Latvijā atbrīvotas 175 personas, tajā skaitā no Olaines cietuma – septiņas. No soda izciešanas visā Latvijā atbrīvotas 175 personas, tajā skaitā no Olaines cietuma – septiņas. arhīvs

Kopš 1. aprīļa Krimināllikuma grozījumiem no Olaines cietuma atbrīvotas septiņas personas.

1. aprīlī Latvijā stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz samazināt sodus par mantiskajiem noziegumiem, vienlaikus saglabājot vai pat palielinot sodus noziegumiem, kas ir saistīti ar cilvēka veselības un dzīvības apdraudējumu. Izmaiņas likumā paredzēja jauno normu piemērošanu arī šobrīd apcietinājumā jau esošajiem.


Ieslodzījuma vietu pārvaldes administratīvās daļas vecākā referente Ināra Makārova informēja, ka triju mēnešu laikā ieslodzījuma vietas tiesām nodevušas vairāk nekā 2800 iesniegumu par tiesas nolēmuma grozīšanu vai personas atbrīvošanu no soda izciešanas. 785 gadījumos tiesa grozījusi iepriekš pieņemtos tiesu nolēmumus, bet 1150 gadījumos ieslodzījuma vietu iesniegumi noraidīti.

Pēc šo tiesu lēmumu saņemšanas no soda izciešanas visā Latvijā atbrīvotas 175 personas, tajā skaitā no Olaines cietuma – septiņas. 55 gadījumos Olaines cietuma iesniegumus par personas atbrīvošanu no soda izciešanas tiesa noraidījusi. Kopējais atbrīvoto skaits Latvijā diezgan ievērojami atpaliek no sākotnēji prognozētajiem aptuveni diviem tūkstošiem. Taču jāņem vērā, ka šis process varētu turpināties vēl vairākus gadus.

Vietējie olainieši atzīst, ka ieslodzīto atbrīvošana viņus satrauc, taču kriminālās situācijas pasliktināšanos novadā nav ­ievērojuši. "Nav dzirdēts, ka kādam būtu uzbrukts vai aplaupīts dzīvoklis," pastāstīja Natālija un atklāja, ka visvairāk ir norūpējusies par savas 10 gadus vecās meitas drošību. "Viņa visur dodas bariņā kopā ar draudzenēm, un vienmēr līdzi ir mobilais telefons, lai varam sazināties. Tagad jau vairs nav tik droši, kā bija mūsu bērnībā."

Savukārt Valda, kura Olainē dzīvo 40 gadus, pastāstīja, ka lielāko dienas daļu – no pusastoņiem līdz sešiem vakarā – pavada darbā, tāpēc neko neparastu nav ievērojusi. "Vakaros, laikā, kad varētu apzagt dzīvokli, esmu mājās. Jā, ir bijuši viļņi, kad te apzog vienu, otru, trešo dzīvokli, bet pēdējā laikā nekas tāds nav dzirdēts," stāsta sieviete.

Arī Tatjana atzīst, ka Olainē jūtas droši un pēc ieslodzīto atbrīvošanas nav kļuvusi īpaši piesardzīga. "Kaut gan ziņās ir stāstīts par daudziem gadījumiem, kad cilvēkiem uzbrukts, viņi ir apzagti, te pagaidām ir mierīgi."

Pilsētas centrā sastaptais Aigars atzīst, ka aizdomīgus tipus novadā nav manījis, taču pastāsta, ka attāliem paziņām Rīgā gluži nesen apzagts dzīvoklis. "Vainīgie nav noķerti, bet viņi ir pārliecināti, ka tie bijuši tieši kādi no nesen brīvību atguvušajiem. Kas lai to zina," teic Aigars.

"Zaglis pie savām mājām nezog!" pārliecināts Viktors no Olaines un atzīst, ka neizjūt satraukumu par ieslodzīto atbrīvošanu."Zaglis pie savām mājām nezog!" pārliecināts Viktors no Olaines un atzīst, ka neizjūt satraukumu par ieslodzīto atbrīvošanu.