29.05.2013 12:00

Pašvaldības policija uzmana makšķerniekus

Autors  Vineta Bērziņa, "Ķekavas Novads"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Laika apstākļiem kļūstot patīkamākiem, arī Ķekavas novada ūdenstilpes ielenc arvien vairāk makšķernieku, kas vēlas izvilkt, iespējams, savu dzīves lielāko lomu.

Taču katram copes mīļotājam jāņem vērā likumdošanā noteiktās prasības par nepieciešamajiem dokumentiem, zvejas aizlieguma laiki un vietas.

Latvijas Makšķernieku biedrības pārstāvis Māris Belovs skaidro, ka, dodoties makšķerēt, jāatceras līdzi paņemt derīgu makšķerēšanas karti un personu apliecinošu dokumentu (pasi, identifikācijas karti vai autovadītāja apliecību), ko pārbaudes brīdī vajadzēs uzrādīt pašvaldības policijas darbiniekiem vai vides inspektoriem. To var iegādāties "Latvijas pasta" nodaļās, tirdzniecības veikalos "Maxima" un specializētajos zvejas veikalos. Makšķerēšanas karte nav nepieciešama bērniem un jauniešiem līdz 16 gadu vecumam un pensionāriem.

Reģionālā pašvaldības policija (RPP) maijā pievērsusi pastiprinātu uzmanību zvejniekiem un makšķerniekiem, lai uzraudzītu, vai viņi savu lomu cenšas iegūt likumīgi. Pēc RPP priekšnieka Māra Bomiņa teiktā, maijā, kad daudzām zivju sugām ir noteikts nārsta laiks, pašvaldības policijas darbinieki konfiscējuši Sausajā Daugavā trīs zvejas tīklus ar kopējo garumu 1 km, pa vienam murdam Ķekaviņas upē, Daugavā, pie Daugmales, un Titurgas upē, kur murds stiepās pāri visai upei 6 metru garumā.

Likumsargi Sausajā Daugavā arī notvēruši trīs nelegālos zvejniekus, kuri cenās noķert zivis ar neatļautiem zvejas rīkiem.

Daugavas upes lejtecē, kā arī Rīgas HES uzpludinājumā zvejas aizliegumu ievērošanu aktīvi kontrolē arī Vides valsts dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu inspektori un sabiedriskie inspektori.

Atrodoties pie ūdeņiem, jāatceras ne tikai par makšķerēšanas aizliegumiem un makšķerēšanas karti, bet arī par atļauto makšķerēšanas rīku daudzumu un atļautajiem izmēriem nozvejojamām zivju sugām.

Atbilstoši Makšķerēšanas noteikumiem (veikti grozījumi 2013. gada janvārī) aizliegts iegūt (izņemot rūpniecisko zveju): nēģus – visu gadu; lašus un taimiņus – iekšējos ūdeņos visu gadu, izņemot Buļļupē, Sausajā Daugavā un Daugavā, posmā no ietekas jūrā virzienā augšup pret straumi līdz 700 metru no Rīgas HES, kā arī licencētās makšķerēšanas nolikumos norādītajās vietās un laikā; līdakas – no 1. marta līdz 30. aprīlim; zandartus – no 16. aprīļa līdz 31. maijam; alatas – no 16. marta līdz 15. maijam; sīgas, strauta foreles un repšus (ripusus) – no 1. oktobra līdz 30. novembrim; vēžus (platspīļu un šaurspīļu) – no 1. oktobra līdz 30. jūnijam, kā arī vēžu mātītes ar redzamiem ikriem – visu gadu; salates (meža vimbas) – no 1. marta līdz 15. maijam; akmeņplekstes – no 1. jūnija līdz 31. jūlijam.

Visu gadu aizliegts makšķerēt Daugavā šādās vietās: no Rīgas HES aizsprosta 700 metru posmā lejup pa straumi, no Ķeguma HES aizsprosta 1000 metru posmā lejup pa straumi, no Pļaviņu HES aizsprosta 1000 metru posmā lejup pa straumi.

Vairāk par zvejas liegumiem un atļautā loma lielumiem lasīt Makšķerēšanas noteikumos.