30.11.2012 17:38

Pilots: Bukultos avarējušajai "Tecnam" tipa lidmašīnai ir ļoti slikta reputācija

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Novembra vidū Garkalnes novada Bukultos avarējušajai "Tecnam" tipa lidmašīnai ir ļoti slikta reputācija, tā vēl nav pietiekami izpētīta un nav "izslimojusi visas bērnu slimības", ko var atklāt, tikai lidaparātu ilgstoši ekspluatējot.

Tā intervijā "Rietumu Radio" atzina pilots ar 20 gadu stāžu, šogad atvērtās pilotu skolas "Flights Unlimited" valdes loceklis Gints Bubieris, uzsverot, ka precīzus avārijas iemeslus noskaidros izmeklēšanas laikā.

"Šim lidmašīnas tipam ir ļoti slikta reputācija," atzina G. Bubieris, norādot, ka līdz šim avarējušas jau sešas no aptuveni 100 līdz šim saražotajām "Tecnam" tipa lidmašīnām. Pēdējā avārija neskaidros apstākļos notikusi Vācijā, dažas dienas pēc avārijas Latvijā, un tajā bojā gājis lidmašīnas pilots.

Kā norādīja G. Bubieris, "Tecnam" tipa lidmašīna ir salīdzinoši lēta ekspluatācijā – viena lidojuma stunda ar šo lidmašīnu izmaksājot par 150 eiro mazāk nekā, piemēram, ar "Piper Seneca" lidaparātiem. "Ne vienmēr tas, kas ir lētāks, ir labs, sevišķi jau aviācijā," spriež pilots. Viņš norāda, ka "Tecnam" lidmašīnu ražošana sākta salīdzinoši nesen – 2008. gadā.

G. Bubieris nevēlas izteikt kādas versijas par traģiskā negadījuma iemesliem Bukultos, norādot, ka avārijas iemesli būs zināmi pēc izmeklēšanas – dažādu komplicētu ekspertīžu veikšanas. Viņš ir pārliecināts, ka izmeklēšanas gaitā izdosies noskaidrot, "vai tas ir cilvēciskais faktors, vai tomēr pievīla tehnika".

"Jāapbruņojas ar pacietību un jāļauj izmeklētājiem strādāt," piebilda pilots, uzsverot, ka izmeklēšanas rezultāti ir ļoti svarīgi, jo avārija var ietekmēt visu Latvijas pilotu skolu reputāciju.

Kā ziņots, 12. novembrī Bukultos četrvietīgā lidmašīna nokritusi eksāmena lidojuma laikā, intervijā Latvijas Radio sacīja Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs.

Izmeklētāji pārbaudīs versiju, ka nelaime notikusi, izpildot vingrinājumu, kad lidaparāts jāpilotē ar vienu izslēgtu dzinēju. Par šādu avārijas iemeslu liecina veids, kādā lidmašīna nokritusi, proti, strauji pikējot un ar purngalu ietriecoties zemē.

Izmeklēšanas laikā tiks vērtēts arī tas, vai lidmašīna atradusies pietiekamā augstumā.

Komercpilota licences iegūšanai prasmes lidot ar vienu dzinēju ir obligātas. Kā piemēru tam, kāpēc šādi vingrinājumi jāveic, M. Gorodcovs minēja gadījumu, kad nacionālās aviokompānijas "airBaltic" lidaparāta apkalpe īsi pirms nosēšanās Rīgas lidostā konstatējusi labās puses dzinēja indikāciju, tādēļ piesardzības dēļ to izslēdza saskaņā ar standarta procedūru un instrukciju. Lidaparāts veiksmīgi nosēdās lidostā.

Versiju, ka avarējušajai lidmašīnai vienlaikus apstājušies abi dzinēji, M. Gorodcovs vērtēja kā ļoti maz iespējamu. Turklāt, pat ja lidaparātam būtu izslēgti abi dzinēji, tam būtu jāplanē, nevis jāpikē. Piloti, kas lidojuši ar šāda modeļa lidmašīnu, to vērtē kā ļoti stabilu.

Avārijā bojā gājušais instruktors bijis viens no Igaunijas pieredzes bagātākajiem pilotiem. Eksaminētājam ir augstākā iespējamā pilota kvalifikācija. Viņš strādājis Tartu mācību centrā un jau iepriekš bija lidojis ar konkrēto lidmašīnu.

Portāls "Delfi.ee" vēsta, ka bojā gājušais ir Maido Vēbels, kurš vēl nesen strādājis vadošā amatā aviokompānijā "Estonian Air", kur bijis lidojumu struktūrvienības direktors.

Lidmašīna reģistrēta šā gada martā un ir ļoti jauns modelis, kas tirdzniecībā ir tikai kopš 2008. gada. Kopumā saražots aptuveni 100 šā modeļa lidaparātu, un avarējušais bijis ar 56. numuru. Lidmašīna bija nolidojusi kopumā 380 stundas.

Kā ziņots, avārijā gāja bojā abi lidaparātā lidojušie – pilots un eksaminētājs. Avarējusī "Tecnam" tipa lidmašīna piederēja pilotu skolai, kas bāzēta Spilves lidlaukā.

Kāpēc lidmašīna nokrita? Skaidrojam iemeslus