13.11.2012 18:12

Bukultos nokritusi amatieru lidmašīna, divi bojāgājušie (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Glābēji konstatējuši, ka lidmašīna, krītot ar purngalu uz leju, ietriekusies zemē purvainā apvidū. Glābēji konstatējuši, ka lidmašīna, krītot ar purngalu uz leju, ietriekusies zemē purvainā apvidū. attēlam ir ilustratīva nozīme/dailymail.co.uk

Garkalnes novada Bukultos otrdien pēcpusdienā nokritusi četrvietīga amatieru lidmašīna. Divi lidaparātā esošie cilvēki – pilots, kurš bijis Krievijas pilsonis, un lidmašīnas instruktors no Igaunijas – gājuši bojā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses dienesta vadītāja Inga Vetere informēja, ka plkst. 15.23 glābēji saņēma kāda iedzīvotāja, vietējā mežsarga, zvanu par to, ka Bukultos nokritusi neliela lidmašīna. Zvanītājs sagaidīja ugunsdzēsējus, kā arī citus operatīvos dienestus un aizveda viņus līdz avārijas vietai, par ko I. Vetere viņam izteica īpašu pateicību.

Glābēji konstatēja, ka lidmašīna, krītot ar purngalu uz leju, ietriekusies zemē purvainā apvidū, un jau uzreiz bijis skaidrs, ka izdzīvojušo negadījumā nebūs. Par notikušo tika paziņots Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojam, kura darbinieki ieradās notikuma vietā un veica tā apskati. Plkst. 18.32 glābējiem izdevās no atlūzām izvilkt divu bojā gājušo mirstīgās atliekas.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā aģentūru LETA informēja, ka abi lidmašīnā esošie cilvēki avārijā gājuši bojā. Viens no viņiem bijis aptuveni 60 gadus, otrs – 40 gadus vecs. Civilās aviācijas aģentūrā skaidroja, ka patlaban laiks lidošanai esot piemērots, līdz ar to pagaidām neesot saprotams, kāpēc negadījums noticis.

LTV raidījums "Panorāma" ziņoja, ka otrdien rīta pusē ar šo lidmašīnu jau veikts lidojums, un sūdzību par lidaparāta tehnisko stāvokli neesot bijis ne lidojuma laikā, ne pēc tā.

Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja vadītājs Ivars Alfrēds Gaveika pavēstījis, ka avarējusī "Tecnam" tipa lidmašīna piederējusi pilotu skolai, kas bāzēta Spilvas lidlaukā. Viņš apstiprināja, ka negadījums noticis pilota licences saņemšanas eksāmena laikā. Eksaminators ir bijis pieredzējis pilots no Igaunijas, bet pilots – no Maskavas. Bojā gājušo vīriešu personības netiek atklātas.

Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs intervijā Latvijas Radio pavēstīja – izmeklētāji pārbaudīs versiju, ka nelaime notikusi, izpildot vingrinājumu, kad lidaparāts jāpilotē ar vienu izslēgtu dzinēju. Par šādu avārijas iemeslu liecinot veids, kādā lidmašīna nokritusi – strauji pikējot un ar purngalu ietriecoties zemē. Izmeklēšanas laikā tiks vērtēts arī tas, vai lidmašīna atradusies pietiekamā augstumā.