02.11.2012 16:23

Pierīgā aktivizējušies privātmāju apzadzēji; saimniekiem jābūt piesardzīgiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgā aktivizējušies privātmāju apzadzēji; saimniekiem jābūt piesardzīgiem www.koblenz.lv

Nedēļas laikā apsardzes kompānijas "Koblenz drošība" apsargājamos objektos Pierīgā piefiksētas sešas zādzības un ielaušanās mēģinājumi privātmājas. Tas ir trīsreiz vairāk nekā visos šāgada mēnešos, kopā ņemot.

"Tendenci, ka zādzību skaits privātmājās palielinās, iestājoties rudens tumšajam laikam, ir novērojuši arī policijas darbinieki un citu apsardzes firmu pārstāvji, ar kuriem pēdējā laikā esam runājuši," portālam "Apriņķis.lv" skaidro "Koblenz drošība" valdes priekšsēdētājs Raivis Terinks. Taču šogad arī notikušas būtiskas atšķirības: "Agrāk lielākā daļa zādzību tika veiktas naktī vai agrās rīta stundās, bet tagad bieži noziegumi tiek paveikti vakarpusē starp plkst. 19 un 23. Agrāk gandrīz 90 procentu zādzību tika veiktas no komercplatībām, tagad jūtami palielinājies skaits zādzību tieši no privātmājām."


Pēc viņa vārdiem, viena izteikta līdera privātmāju zādzību un zādzību mēģinājumu skaita ziņā Pierīgā neesot. Šādi gadījumi esot gan Mārupē un Ķekavā, gan Salaspilī un Baldonē, gan Ādažos un Baložos. Nereti gadās, ka vienas diennakts laikā vairākas zādzības veiktas vienā apdzīvotā vietā, bet dažas dienas vēlāk līdzīgs rokraksts piefiksēts citā vietā.

Raivis Terinks arī norāda, ka Valsts policijā reģistrēto zādzību statistika īsti neatspoguļo ainu par to, cik šādu mēģinājumu ir veikts. Ja kaitējums ir niecīgs, piemēram, tikai salauzta slēdzene vai nodarīts kāds cits nebūtisks kaitējums, iedzīvotāji par šādiem gadījumiem policijai nemaz neziņo. Un šādu gadījumu esot 20–30 procenti no visiem ielaušanās mēģinājumiem.

Apsardzes kompānijas vadītājs privātmāju īpašniekiem silti iesaka pašiem parūpēties par savu ēku drošību – neglabāt atslēgas zem tepiķīša, izvietot apgaismojumu pie ārdurvīm, parūpēties par aizkariem vai žalūzijām. Vecākiem arī vajadzētu pārrunāt drošības jautājumus ar savām atvasēm – nesen Pierīgā bijis gadījums, kad zagļi mēģināja ielauzties mājā laikā, kad tur atradās tikai bērni.

"Jāņem vērā, ka zagļi Latvijā ir diezgan bailīgi un ar retiem izņēmumiem nav profesionāļi. Nesēž dienām ilgi slēpnī, lai veiktu ēkas novērošanu. Ja viņiem būs jāizvēlas, mēģināt ielauzties mājā, pie kuras deg gaisma, vai mājā, kas ir tumša, viņi, protams, izvēlēsies otro variantu. Tāpat vieglāk būs iekļūt ēkā, kurai nav žoga. Mēs strādājam kopīgi gan ar Valsts policiju, gan novadu pašvaldību policiju, tomēr arī pašiem iedzīvotājiem vajadzētu parūpēties, lai mazinātu zādzības iespēju," rezumē Raivis Terinks.