29.06.2018 14:30

VVD: Uzņēmuma AS "BAO" teritorijā Olainē degušas aptuveni 90 tonnas ķīmisko atkritumu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēls ir ilustratīvs. Attēls ir ilustratīvs. pixabay.com

Bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma AS "BAO" teritorijā Olainē degušas aptuveni 90 tonnas mazuta, eļļu un laboratoriju radītie ķīmiskie atkritumi, aģentūrai LETA sacīja Valsts vides dienesta (VVD) Piesārņojuma kontroles daļas direktora vietnieks Elmārs Jasinskis.

Viņš skaidroja, ka ugunsgrēks izcēlās noliktavā, kur atradās mazuts un apstrādātas eļļas, bet pēcāk karstuma ietekmē liesmas pārņēma arī noliktavas, kur tika uzglabāti laboratoriju radītie ķīmiskie atkritumi, kas paši par sevi nav viegli uzliesmojoši. Jasinskis norādīja, ka šajās noliktavās nelielos iepakojumos atradās arī nātrijs, kā rezultātā, rodoties ūdeņradim, notika sprādzieni.

Taujāts par konkrētākiem degušo atkritumu apmēriem, VVD pārstāvis atbildēja, ka "BAO" ir uzņēmums, kas specializējas bīstamo atkritumu apsaimniekošanā, līdz ar to pēc pilnīgas ugunsgrēka likvidēšanas to varēs noskaidrot, iepazīstoties ar viņu uzskaitēm. Jasinskis uzsvēra, ka uzņēmuma teritorijā zem noliktavām izveidoti rezervuāri, tāpēc piesārņojums gruntsūdeņos nav nokļuvis, un apkārtējiem iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam. Viņš piebilda, ka teritorijā vēl notiek gruzdēšana, tādēļ Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki turpina ugunsgrēka likvidēšanas darbus.

Saistībā ar iespējamu gaisa piesārņojumu Jasinskis sacīja, ka ugunsgrēka dūmi, visticamāk, ir gaisā izdalījuši kādas ķīmiskās vielas. Tajā pašā laikā viņš uzsvēra, ka šis gadījums nav salīdzināms ar pērn notikušo ugunsgrēku Jūrmalas nelegālajā atkritumu izgāztuvē, kur simtiem reižu lielākā apjomā dega plastmasas atkritumi.

"BAO" valdes priekšsēdētājs Jānis Vilgerts aģentūrai LETA norādīja, ka uzņēmuma rīcībā pašlaik nav skaidrojuma par aizdegšanās iemesliem, tādēļ tā noteikšanai policija veiks ekspertīzi. Vaicāts, vai "BAO" plāno vērsties policijā ar iesniegumu par izcēlušos ugunsgrēku, Vilgerts skaidroja, ka ekspertīzes noslēgumā, visticamāk, policija pati ierosinās izmeklēšanu.

Taujāts, kāda veida atkritumi deguši un kāda ir ugunsgrēka atstātā ietekme uz vidi, "BAO" vadītājs norādīja, ka uzņēmums patlaban ar VVD izstrādā rīcības plānu avārijas seku likvidācijai. Tomēr, ja neņem vērā ugunsgrēka laikā izplatījušos dūmus, būtisks piesārņojums nav konstatēts, viņš teica.

Olaines novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Nataļja Tropkina aģentūrai LETA teica, ka pašvaldība saņem informāciju no VVD un VUGD un mutiski iegūts apliecinājums, ka ugunsgrēks bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā nav radījis draudus videi un iedzīvotājiem.

Pašlaik nav plānots sasaukt ārkārtas civilās aizsardzības komitejas sēdi, jo komitejas locekļi ir informēti par notikušo un jau tagad strādā atbilstoši savai kompetencei, pauda Tropkina.

Kā ziņots, naktī uz piektdienu bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma AS "BAO" teritorijā Olainē izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, kas patlaban ir lokalizēts, aģentūrai LETA apliecināja VUGD pārstāve Inta Palkavniece un uzņēmuma vadītājs Vilgerts.

Ņemot vērā, ka notikuma vietā atrodas ķīmiskas vielas, dzēšanai piesaistīti plaši glābēji resursi – vismaz 34 ugunsdzēsēji, pastāstīja Palkavniece. Tāpat notikuma vietā bija ieradies VVD.

Vilgerts sacīja, ka uzņēmuma darbības laikā līdz šim šāda situācija nav notikusi un, pēc viņa teiktā, nav racionāla iemesla, kādēļ izcēlies ugunsgrēks, kas "BAO" radījis zaudējumus vairāku tūkstošu eiro apmērā. Taujāts, vai uzņēmumam ir aizdomas, ka notikusi ļaunprātīga dedzināšana, "BAO" valdes priekšsēdētājs šādu iespēju neizslēdza, piebilstot, ka uzņēmums situāciju varēs plašāk komentēt, kad tiks izanalizēti teritorijā izvietotie videokameru ieraksti un atbildīgie dienesti būs veikuši visas nepieciešamās darbības. "Baidos pāragri izdarīt kādus secinājumus," viņš uzsvēra.

VUGD uzsvēra, ka iedzīvotāju evakuācija nav nepieciešama, kā arī nav ierobežojumu, lai izietu no telpām. Vienlaikus dienests informē, ka, dūmiem koncentrējoties uz gājēju ceļa virzienā no pilsētas uz mazdārziņiem, šis ceļš patlaban ir slēgts.

Izsaukums tika saņemts īsi pēc pusnakts. Ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka degšana notiek lielā platībā un pastāv uguns izplatības draudi. Plkst. 5.18 ugunsgrēku izdevās lokalizēt, un kopumā 1500 kvadrātmetru platībā dega nojume, angārs, divstāvu celtniecības vagoni, divi traktori, viena kravas automašīna un mazuts ar eļļu.