24.04.2018 16:10

Saulkrastu novadā atrasta nogalināta bijusī totalitāro režīmu noziegumu izmeklēšanas prokurore Loze

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saulkrastu novadā atrasta nogalināta bijusī totalitāro režīmu noziegumu izmeklēšanas prokurore Loze arhīvs

Valsts policija (VP) Saulkrastu novadā atradusi bezvēsts pazudušās bijušās Ģenerālprokuratūras Totalitāro režīmu noziegumu izmeklēšanas nodaļas prokurores Birutas Lozes līķi un aizdomās par viņas slepkavību aizturējusi kādu vīrieti, aģentūru LETA informēja VP.

1932. gadā dzimusī sieviete laikā no 13. marta plkst. 21.00 līdz 14. marta plkst. 9.30 izgājusi no savas dzīvesvietas Mārupē, Zeltiņu ielā, un viņas atrašanās vieta policijai nebija zināma. Policija par viņas pazušanu sociālajā tīklā "Facebook" publiski paziņoja 15. martā.

Policija aizdomās par sievietes nogalināšanu 11. aprīlī aizturēja 1967. gadā dzimušu vīrieti. Aizdomās turētais ir bijis pazīstams ar Lozi un iepriekš nav sodīts. Tiesa vīrietim piemērojusi apcietinājumu.

Turpinot izmeklēšanu un veicot apjomīgus operatīvos pasākumus un speciālās izmeklēšanas darbības, jau pēc divām dienām, 13. aprīlī, likumsargi atrada Lozes līķi ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Līķis bija aprakts Saulkrastu novadā, kāpu zonā.

Viena no galvenajām nozieguma versijām ir tāda, ka slepkavība izdarīta mantkārīgā nolūkā, skaidroja VP. Šobrīd turpinās izmeklēšana noziedzīga nodarījuma apstākļu noskaidrošanai.

Pret aizdomās turēto vīrieti sākts kriminālprocess par slepkavību, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā. Par šādu noziegumu likumā paredzēts mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana no desmit līdz 20 gadiem.

Internetā pieejamā publiskā informācija par Lozes darbību prokurores amatā nav visai plaša, tomēr mediji vēstīja, ka viņas lietvedībā bija, piemēram, genocīdā apsūdzētā bijušā Valsts drošības ministrijas (VDM) vecākā operatīvā pilnvarotā Iļjas Mašonkina krimināllieta. Tiesa 2006. gadā nolēma izbeigt procesu pret Mašonkinu, jo viņš ir atzīts par nepieskaitāmu.

Patlaban Ģenerālprokuratūras sastāvā vairs neeksistē tāda struktūrvienība kā Totalitāro režīmu noziegumu izmeklēšanas nodaļa.