19.02.2018 14:29

Rimšēviču tur aizdomās par vismaz 100 000 eiro kukuļa pieprasīšanu (papildināta)

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rimšēviču tur aizdomās par vismaz 100 000 eiro kukuļa pieprasīšanu (papildināta) twitter.com/KNABinforme

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs tiek turēts aizdomās kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320. panta 4. daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā.

Kā pirmdien preses konferencē paziņoja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume, konkrētajā kriminālprocesā figurē divas personas - augsta Latvijas Bankas amatpersona un kāda fiziska persona, bet kukuļa apmērs ir vismaz 100 000 eiro. Privātpersona tiek turēta aizdomās par nozieguma atbalstīšanu.

Krimināllikums par kukuļa pieprasīšanu paredz brīvības atņemšanu no trim līdz 11 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, kā arī, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu.

KNAB amatpersonai neprasīs piemērot apcietinājumu, bet noteiks drošības naudu un aizliegumu pildīt amata pienākumus.

Lieta nav saistīta ar tādām Latvijas kredītiestādēm, kas aizvien darbojas - ne ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par "ABLV Bank" darbību, ne arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un "Norvik" banku, norādīja Straume.

Kriminālprocess sākts šā gada 15.februārī. KNAB vadītājs atteicās komentēt gan laiku, kad notika iespējamie likumpārkāpumi, gan iesaistītos cilvēkus, norādot, ka izmeklēšanas interesēs šo informāciju nevar atklāt. Tāpat Straume atteicās komentēt, vai lietai ir kāda saistība ar bijušo maksātnespējas procesa administratoru Māri Sprūdu.


Tāpat Straume aicināja visas Latvijas kredītiestādes un bankas ziņot par nelikumībām savā sektorā, norādot, ka kukuļa devēji, balstoties uz Krimināllikuma 324. pantu, var tikt atbrīvoti no kriminālatbildības, ja kukulis šai personai izspiests, vai, ja tā pēc kukuļa došanas labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

Jau ziņots, ka KNAB sācis kriminālprocesu, kurā aizturēti tika Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons. Piektdien Rimšēviča darbavietā un privātīpašumā Langstiņos veiktas kratīšanas. Piektdien tika aizturēts arī Martinsons, taču svētdienas vakarā viņu no Valsts policijas (VP) izolatora atbrīvoja.

Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš žurnālistiem prognozēja, ka, beidzoties 48 stundu aizturēšanas termiņam, Rimšēviču šovakar atbrīvos no VP izolatora Čiekurkalnā - pēc tam, kad izmeklētājs viņu iepazīstinās ar pieņemtajiem lēmumiem.

Aģentūrai LETA Rimšēviča aizstāvis apliecināja, ka Latvijas Bankas prezidentam noteikta 100 000 eiro drošības nauda, kura jau esot iemaksāta Valsts kases kontā. Drošības naudu esot iemaksājis viens no labākajiem Rimšēviča draugiem.

Pirmdien pēc Ministru kabineta ārkārtas sēdes premjers Māris Kučinskis (ZZS) žurnālistiem atzina, ka valdība uzklausīja KNAB informāciju par Rimšēviča aizturēšanu. "Latvijas Bankas prezidentam šodien tiks noteikts drošības līdzeklis. Kā minimums tas būs aizliegums ieņemt esošo amatu," teica Kučinskis.

Viņš apliecināja, ka KNAB sāktā kriminālprocesā, kas saistīts ar Rimšēviča aizturēšanu, nav saistības ar "ABLV Bank" vai kādu citu finanšu institūciju. Tajā pašā laikā premjers piebilda, ka KNAB ir sācis "nesaudzīgu cīņu pret mahinācijām finanšu sektorā".

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvērusi, ka Rimšēvičam būtu jānoliek amata pilnvaras. Viņasprāt, vismaz laikā, kad KNAB lietu izmeklē, Rimšēvičam vajadzētu nolikt amata pilnvaras.

Latvijas Bankas prezidenta amatā Rimšēvičs tika iecelts 2001. gada 20. decembrī, bet 2007. gadā un 2013. gadā Saeima viņu atkārtoti ievēlēja Latvijas Bankas prezidenta amatā uz sešiem gadiem. Viņam 2019. gada nogalē beigsies trešais pilnvaru termiņš. Rimšēvičs iepriekš izteicies, ka neplāno kandidēt uz nākamo pilnvaru termiņu šajā amatā.