15.12.2017 17:36

Lašu nārsta laikā četri zvejas noteikumu pārkāpumi nodoti kriminālprocesa uzsākšanai

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lašu nārsta laikā četri zvejas noteikumu pārkāpumi nodoti kriminālprocesa uzsākšanai Valsts vides dienests

Lašu un taimiņu nārsta laikā par zvejas un makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem uzsākti četri kriminālprocesi, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

Laikā no 1. oktobra līdz 30. novembrim, kad noteikts lašveidīgo zivju ieguves liegums iekšējos ūdeņos, VVD inspektori veica 361 iekšējo ūdeņu pārbaudi un 88 jūras piekrastes pārbaudes, kuru laikā apsekoti 1078 ūdens objekti. Pārbaužu rezultātā inspektori sastādīja 23 administratīvo pārkāpumu protokolus par zvejas un makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem. Četros gadījumos lieta nodota kriminālprocesa uzsākšanai.

Latvijas iekšējos ūdeņos šajā laikā tika konstatēti un izņemti 176 bezsaimnieka zvejas rīki un konfiscēti 12 zvejas rīki, bet jūras piekrastē izņemti 26 bezsaimnieka zvejas rīki un konfiscēti četri nelikumīgi zvejas rīki.

Sakarā ar konstatētajiem administratīvajiem pārkāpumiem, pieņemti 12 lēmumi par naudas sodiem, kuru kopsumma ir 730 eiro. Pārējie konstatētie pārkāpumi vēl tiek izskatīti. Zivju resursiem nodarītie zaudējumi lašu un taimiņu nārsta laikā aprēķināti 1565 eiro apmērā.

Saskaņa ar Ministru kabineta makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumiem, atsevišķās upēs līdz 31. decembrim joprojām turpinās makšķerēšanas aizliegums.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, rezultāti ir līdzīgi - sastādīto protokolu skaits ir tāds pats, taču vairāk ir atklāti kriminālpārkāpumi. Tas paveikts, VVD sadarbojoties ar Valsts policiju un Valsts policijas Iekšējās drošības biroju.

Gada laikā notikušas vairāk pārbaudes un apsekots lielāks skaits ūdens objektu, taču izņemto bezsaimnieka zvejas rīku skaits ir samazinājies par 83 rīkiem. Tendence samazināties ūdenstilpēs konstatēto bezsaimnieka zvejas rīku skaitam kopumā ir vērojama jau no 2005. gada, kas attiecas ne tikai uz lašu un taimiņu ieguves lieguma laiku. Konfiscēto zivju ieguvei nelikumīgi izmantoto zvejas rīku skaits nārsta laikā šogad gan ir tāds pats kā 2016. gadā, norādīja Bukleviča.

Iepriekš:


Saulkrastos pieķerti maluzvejnieki, kuri lašus dūruši ar žebērkļiem