15.08.2012 21:44

Foto: Kontrabandas cigaretes pārvēršas putekļos

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Atkritumu poligonā "Getliņi" Stopiņu novada Rumbulā divu dienu laikā iznīcināti 37 miljoni Latvijā nelikumīgi ievestu cigarešu.

Trīs vīri no kravas auto nes cigarešu blokus un kaudzēm vien krauj tos pie traktora piestiprinātā smalcinātāja. No otra gala izlido putekļu un smalka papīra mākonis, kas vēlāk nosēžas paprāvā kaudzē...


Šāds gals piemeklē Latvijā kontrabandas ceļā ievestās 36 990 640 cigaretes jeb gandrīz 1,9 miljonus paciņu, kas atsavinātas 28 kriminālprocesu ietvaros.

"Visas iznīcināmās cigaretes ievestas pāri Latvijas austrumu robežai no Krievijas. Cigaretes tika uzkrātas maksimāli lielā daudzumā tādēļ, ka to iznīcināšana vienlaikus ir krietni vien ekonomiskāks process, nekā tas būtu, iznīcinot atsavinātos izstrādājumus nelielos daudzumos," apjomīgo darbu divu dienu garumā pamato Iekšlietu ministrijas Administratīvā departamenta Sabiedrisko attiecību un organizatoriskā darba nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Māris Zariņš.

"Lēmumu par to, ko iesākt ar kriminālprocesa ietvaros izņemtajiem priekšmetiem, pieņem procesa ierosinātāji – vai tos glabāt, realizēt vai iznīcināt. Mēs tikai šo lēmumu izpildām," skaidro Nodrošinājuma valsts aģentūras Izņemto lietu pārņemšanas nodaļas vadītājs Jānis Vonda. Viņa vadītā struktūra sadarbojas ar muitu, policiju, Pārtikas un veterināro dienestu. To, kā tieši iznīcināmi lietiskie pierādījumi krimināllietās vai izņemtās lietas administratīvo pārkāpumu lietās, nosaka Ministru kabineta noteikumi.

Teorētiski iznīcinātās kontrabandas cigaretes varētu atvēlēt, piemēram, cietumos ieslodzītajiem vai nakts patversmju iemītniekiem. Taču, kā norāda J. Vonda, pirmkārt, akcīzes preču realizācija ir stingri noteikta likumdošanā, un kriminālprocesa ierosinātāji konkrētajā gadījumā šādu iespēju nav paredzējuši. Otrkārt, iebildumi pret bezmaksas cigarešu piegādi cietumiem varētu rasties tiem komersantiem, kas konkursa kārtībā ieguvuši tiesības apgādāt ieslodzījuma vietas. Nemaz nerunājot par to, ka par brīvu izdāļāt cigaretes nav labākais veids labdarībai.

Valsts policijas informācija liecina, ka nelegālo akcīzes preču – alkohola, cigarešu, naftas produktu – apkarošanas jomā šogad Latvijā uzsākti 377 kriminālprocesi. Atsavināto cigarešu skaits salīdzinājumā ar pagājušo gadu pieaudzis vairāk nekā divas reizes – no 5 535 097 uz 12 057 300.