18.08.2017 11:28

Apcietināts interneta krāpnieks, no kura nelikumībām cietušas vismaz 30 personas

Autors  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Apcietināts interneta krāpnieks, no kura nelikumībām cietušas vismaz 30 personas pixabay.com

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ogres policijas iecirkņa darbinieki aizturējuši kādu jaunieti, kurš interneta vidē apkrāpis vismaz 30 personu, piedāvājot iegādāties grāmatas, kuras tā arī nav piegādājis un par kurām naudu nav atdevis.

Izmeklēšanas rezultātā likumsargi ieguva pietiekami lielu skaitu lietisko pierādījumu. Ir apkopoti gan iesniegumi no vairākiem iecirkņiem, gan arī Patērētāju tiesību aizsardzības biroja rīcībā esošā informācija, kur patērētāji sūdzējušies par kādu negodprātīgu darījumu izpildītāju. Ogres policijas iecirkņa Kriminālpolicijas priekšniece Inga Meikšāne stāsta, ka 1999. gadā dzimušais jaunietis ar nelikumīgajām darbībām nodarbojies jau kopš 17 gadu vecuma.

Aizturētais atzinies 50 krāpšanas gadījumos, bet policijā pašlaik apkopota informācija par aptuveni 30 krāpšanām, kur katra darījuma summa bijusi no 10 līdz 15 eiro. Ļaundaris pret visiem cietušajiem izmantojis vienu krāpšanas shēmu. Nelikumīgās darbības veiktas kādā interneta portālā, kur cilvēki savstarpēji pārdod grāmatas. Uzsākot šī vīrieša meklēšanu, 7. augustā viņš tika atrasts un aizturēts kādā bibliotēkā.

Saistībā ar notikušo uzsākti 30 kriminālprocesi, kur katrs process izdalīts pēc Krimināllikuma 180. panta 1. daļas – par krāpšanu nelielā apmērā. Par šādu noziedzīgu nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Vīrietim piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Valsts policijas darbinieki aicina vienmēr pārbaudīt sev vēlamā darījuma drošību un ticamību. It īpaši, ja pircējs vēlas pasūtīt preci par salīdzinoši lielu naudas summu, vai konkrētās piedāvātās preces cena nešķiet adekvāta, piemēram, tā ir pārāk zema ar mērķi piesaistīt potenciālos pircējus. Pērkot preci ar sludinājuma portāla starpniecību, visdrošākais veids, kā netikt apkrāptam, ir satikties ar pārdevēju personīgi, pārbaudīt preces esamību vai atbilstību aprakstam un tikai tad veikt apmaksu.