22.07.2012 20:42

Apstrīd atteikšanos atjaunot atļauju žoga būvniecībai ap Kargina villu Bulduros

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Augstākās tiesas (AT) Senāts paredzējis vērtēt lēmumu, ar kuru tiesa atteikusies atjaunot būvatļauju parka labiekārtošanai Jūrmalā, Bulduros, kas paredz žoga būvniecību jūrmalas kāpu zonā ap bijušā "Parex bankas" saimnieka Valērija Kargina ģimenes villu "Adlera".

 

Administratīvā rajona tiesa šā gada aprīlī pilnībā apmierināja Jūrmalas aizsardzības biedrības (JAB) pieteikumu un atcēla Jūrmalas pilsētas domes būvvaldes 2006. gada 4. oktobrī izsniegto būvatļauju parka labiekārtošanai.

Spriedumu Administratīvajā apgabaltiesā pārsūdzēja gan V. Kargina dēlam Remam Karginam pilnībā piederošais uzņēmums SIA "Adlera", gan Jūrmalas dome, lūdzot tiesu arī atjaunot būvatļaujas darbību, kas iepriekš bija apturēta.

Kā aģentūru LETA informēja apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa, tiesa 28. maijā noraidījusi pieteikumu par būvatļaujas darbības atjaunošanu, taču "Adlera" par šo lēmumu iesniegusi blakussūdzību AT Senātā. Pagaidām vēl nav izlemts, kad Administratīvā apgabaltiesa apelācijas kārtībā skatīs strīdu par būvatļaujas tiesiskumu.

Kā informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, "Adleras" blakussūdzību Senāts plānojis skatīt otrdien, 24. jūlijā, rakstveida procesā.

Jau vēstīts, ka būvdarbu norisi Bulduros, 3. līnijā 1a un 4. līnijā 1a, Karginu kaimiņi pamanīja 2007. gada maijā – dažus mēnešus pēc tam, kad attiecīgajā teritorijā sākās aktīvi parka labiekārtošanas darbi un ap villu "Adlera" uz betona pamatiem tika būvēts 1,8 metrus augsts metāla žogs. Jūrmalas iedzīvotāji vērsušies JAB, jo raizējas, ka būvdarbi kāpu aizsargjoslā neatbilst Aizsargjoslu likuma un Meža likuma prasībām.

JAB savukārt vērsās tiesā, jo teritorijā iekļautie zemesgabali saskaņā ar Jūrmalas pilsētas attīstības plānu atrodas teritorijā "Dabas pamatnes" un saskaņā ar Aizsargjoslu likumu – Rīgas jūras līču krasta kāpu 300 metru aizsargjoslā. Teritorijā atrodas mežs un mežainās Jūrmalas kāpas, kas atbilst Latvijas īpaši aizsargājamiem un Eiropas Kopienu Biotopu nosacījumiem.

Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes lektores Brigitas Laimes un eksperta Kristapa Vilka sagatavotajā atzinumā "Par detālo plānojumu teritorijām Jūrmalas pilsētā" norādīts, ka šajā teritorijā salīdzinoši lielu platību aizņem viens no jutīgākajiem meža augšanas apstākļu tipiem – sils, kas lielākajā daļā teritorijas ir vecāks par 200 gadiem un ir reti sastopams Latvijā. Atzinumā norādīts, ka zemesgabala transformācija, kāpu reljefa pārveidošana vai zemsedzes iznīcināšana šajā teritorijā nav pieļaujama.

Atļaujot būvēt žogu Bulduros, pārkāpts Aizsargjoslu likums, kas aizliedz ar žogiem norobežot pieeju jūrai, kā arī traucēt gājēju brīvu pārvietošanos.

JAB pieteikumā tiesai uzsvērts, ka meža zemes transformācijai bija nepieciešama Ministru kabineta atļauja, taču tā saņemta vairākus mēnešus pēc tam, kad Jūrmalas dome izsniegusi būvatļauju un Karginu īpašumā jau noritēja būvdarbi. Turklāt Valsts meža dienesta Rīgas-Ogres virsmežniecība meža zemes transformācijai Bulduros atļauju nav izsniegusi.

JAB Ministru kabineta atļauju meža zemes transformācijai parka iekārtošanai pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā, kas pērn 11. martā to atcēla. Spriedums stājās spēkā pērn 12. septembrī.