21.04.2016 11:54

Traģiskais ugunsgrēks Salaspilī. Liecinieku stāsti

Autors  nra.lv/Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Traģiskais ugunsgrēks Salaspilī. Liecinieku stāsti Labklājības ministrija, twitter.com/Lab_min

Ar pagājušās nedēļas nogalē Salaspils sociālajā mājā notikušā ugunsgrēka iespējamo izraisītāju, kurš nelaimē pats gāja bojā, bija problēmas – dzēris, istabā pīpējis, skaļi uzvedies, laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) pastāstījusi nelaiķa kaimiņiene Ludmila no blakus istabiņas.

Naktī no sestdienas uz svētdienu ugunsgrēkā piecstāvu kopmītņu māju Salaspils centra aizgāja bojā vīrietis, kura dzīvoklis aizdegās, kā arī dzīvību zaudēja vēl divi cilvēki. "Ceturtajā stāvā paveras šaušalīgs skats, pat dienu pēc ugunsnelaimes viss smako pēc deguma, garā gaiteņa sienas un griesti ir nokvēpuši melni," raksta NRA. "Ja nezinātu, ka mājā ir dedzis viens dzīvoklis, pirmajā acumirklī šķiet, ka izdedzis viss gaitenis. Vairums durvju ir uzlauztas – ja ugunsgrēka laikā neviens neatbildēja, glābēji izsita durvis, lai pārliecinātos, ka istabā neviena nav."


Par traģiskās nakts notikumiem bojā gājušā kaimiņiene Ludmila atceras: sajutusi dūmus, dzirdējusi skanam signalizāciju, pavērusi durvis, bet priekšā dūmu siena. Ātri tās aizvērusi un pie loga gaidījusi ugunsdzēsējus. "Mūs visi ir aizmirsuši, neviens nav pajautājis, ko mēs vēlētos. Dažreiz ir tāda sajūta, ka esam kā otrās šķiras cilvēki, jo esam – no tās mājas. Taču te dzīvo pensionāri, invalīdi un ģimenes ar bērniem," laikrakstam teikusi Ludmila.

Bojā gājušā dēls Ivans ugunsgrēkā izglābās un, iespējams, būtu izglābis arī neredzīgo tēvu, ja ne lauztā kāja. Ugunsgrēkā izdzīvoja māte, kas palīdzējusi izkļūt ārā arī dēlam. Ivans atceras, ka māte viņu pamodinājusi naktī, jo pie durvīm kāds klauvējis, tā bijusi Vaļa, kaimiņiene. Viņa pirmā bija sapratusi, ka sācies ugunsgrēks, taču pati nav spējusi izkļūt ārā no dūmiem – sieviete atrasta guļam virtuvē.

Piektajā stāvā glābēji atrada Marinu ar mazo dēlēnu. "Pamodos naktī, klusām skanēja signalizācija, atvēru durvis, un man pretim sitās dūmu mutulis, ātri aizvēru ciet durvis un pamodināju vīru. Paskatījos pa logu, bet tur, gandrīz zem mums, uguns liesmas. Sāku vākt mantas un zvanīju kaimiņienei. Viņa bija tā, kas palīdzēja ugunsdzēsējiem mūs atrast. Pa logu mūs izcelt nevarēja, jo kāpnes līdz dzīvoklim neaizsniedzās," NRA citē Marinu.

"Mēs palikām gaidīt, jo mūs ar mazo cauri dūmiem izvest nevarēja, pie mums visu laiku bija viens glābējs, paldies viņam par to, un paldies visiem, kas mūs izglāba," ar asarām acīs saka Marina. Mazais dēls vēl tagad ir šokā, bet vīram veselības problēmas – viņš saindējies ar dūmiem.