14.12.2015 15:57

Beidzot notverti Amatnieku nelegālās izgāztuves veidotāji (papildināta)

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nelegālā būvgružu un atkritumu izgāztuve Amatniekos sākusi veidoties tikai šovasar, un tās apjomi pēdējā mēneša laikā pieauguši divtik. Garkalnes novada pašvaldības policijai izdevies nofiksēt atkritumu piegādātājus. Nelegālā būvgružu un atkritumu izgāztuve Amatniekos sākusi veidoties tikai šovasar, un tās apjomi pēdējā mēneša laikā pieauguši divtik. Garkalnes novada pašvaldības policijai izdevies nofiksēt atkritumu piegādātājus. Einārs Binders

Šajā trešdienā, 9.decembrī, pēc ilgstošas pēdu dzīšanas beidzot notverts vismaz viens grupējums, kas regulāri veda atkritumus uz Amatnieku nelegālo būvgružu izgāztuvi Garkalnes novadā – divus vīrus "pie rokas pieķēra" Garkalnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ivars Mazurs.

Par to, ka Garkalnes novada Amatniekos kopš šīs vasaras izveidojusies plaša lielgabarīta atkritumu un būvgružu izgāztuve, esam rakstījuši jau vairākkārt.

I. Mazurs portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja, ka pati piegružotāju notveršana notikusi nevis Amatniekos, bet gan Allažu pagastā, Siguldas novadā, kur viņš tos pieķēris brīdī, kad tie izgāza pilnu atkritumu konteineru ar ražošanas atkritumiem, nolietotām automašīnu detaļām, elektroiekārtām, eļļām un krāsām. Tas viņam izdevies pēc ilgstošas "atkritumu biznesmeņu" – sauksim viņus tā – izsekošanas.

Proti, iepriekš Amatnieku izgāztuvē izvietotās video kameras ierakstā novēroto "Mercedes" markas smago automašīnu viņš trešdien ap pusdienlaiku ievērojis uz lielceļa un sekojis tai līdz Vangažiem, kur tā paņēmusi jaunu kravu. (Atkāpei jāmin, ka tieši trešdien Garkalnes pašvaldība policijas izlikto kameru šie vīri naktī uz 9. decembri piesavinājās, bet, pateicoties Valsts policijai, tā no viņiem atgūta.)

I. Mazurs minētajai atkritumu vedēju mašīnai sekojis cauri Inčukalnam, tālāk mežā uz Mālpils pusi, kā vēlāk izrādījies – līdz pat Siguldas novada Allažu pagastam. Tā kā I. Mazurs nebija ģērbies policijas formas tērpā un brauca ar savu personīgo automašīnu, "atkritumu biznesmeņi" viņu neievēroja un droši brauca mežā, kur pie jau esošām atkritumu kaudzēm izgāza no Vangažiem atvesto.

Tad nu I. Mazurs rīkojās – nofotografēja notiekošo un sekoja viņiem atceļā, vienlaicīgi izsaucot Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Saulkrastu iecirkņa policistus, kuri nekavējoties reaģēja un pie autobusa pieturas "Bāliņi" uz autoceļa P3 apturēja atkritumu izgāzējus. Ieradās arī Reģionālās pašvaldības policijas darbinieki. Tālāk jau notikumi risinājās pēc likuma punktiem.

Tā kā trešdien izgāzto atkritumu uzkrāšanas vieta atrodas Siguldas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā (blakus reģionālajam autoceļam P3 "Garkalne–Alauksts", netālu no krustojuma ar reģionālo autoceļu P10 "Inčukalns–Ropaži–Ikšķile"), tika izsaukta Siguldas novada pašvaldības policija.

Kā pastāstīja Siguldas novada pašvaldības policijas priekšnieka p.i. Kristīne Baltiņa, ierodoties notikuma vietā, viņas kolēģi uzzināja, ka VP RRP Saulkrastu iecirkņa policijas darbinieki vides piesārņošanā iespējamās vainīgās personas jau aizturējuši. Noskaidrots, ka minētā teritorija Allažu pagastā atrodas uz VAS "Latvijas Valsts meži" īpašumā esošas zemes. Par notikušo nekavējoties tika informēts arī Valsts vides dienests.

Abām aizturētajām personām Siguldas novada pašvaldības policijas darbinieki sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolus, pamatojoties uz Atkritumu apsaimniekošanas likuma pantiem. Atbildība par šo normatīvo aktu prasību pārkāpšanu paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 58.pantā "Vides piesārņošana un piegružošana", kurā noteikts, ka par gaisa, zemes, mežu vai iekšējo ūdeņu (virszemes vai pazemes) piesārņošanu ar notekūdeņiem, ķīmiskām vielām, tai skaitā bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, piegružošanu vai citādu kaitīgu iedarbību uz tiem jebkādā veidā — uzliek naudas sodu fiziskajām personām no septiņdesmit līdz septiņsimt eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas, bet juridiskajām personām — no trīssimt piecdesmit līdz divtūkstoš deviņsimt eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas.

K.Baltiņa skaidroja, ka administratīvo pārkāpumu lietas jau nosūtītas izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai pēc piekritības Siguldas novada pašvaldības Administratīvajai komisijai.

Jāteic, ka šīs ir tikai maza daļa no visām administratīvajām lietām, kas ierosinātas pret iespējamajiem vainīgajiem, jo Garkalnes novada pašvaldības policijā jau ir uzsāktas vairākas administratīvās lietas pret aizturētajām personām par līdzīgu pārkāpumu veikšanu Garkalnes novadā, proti, izgāztuves regulāru papildināšanu Amatniekos.

Shēma pavisam vienkārša – neinteresē, kur paliek mani atkritumi

Bet nu sīkāk par to, kā tad Garkalnes novada pašvaldības policija nonāca uz pēdām šiem "atkritumu biznesmeņiem" un pēc kādas shēmas tie darbojās.

Lai pieķertu Pierīgas mežu piesārņotājus, Garkalnes novada pašvaldības policijas darbinieki kopš šīs vasaras beigām regulāri apsekoja Amatnieku nelegālo izgāztuvi un izvietoja tur novērošanas kameru. Apzinoties, ka tumšajā laikā to varētu nozagt, viņi kameru atstāja tikai dienas gaišajā laikā. Jāsaka gan, ka tas līdzēja tikai līdz šai trešdienai, kad jau minētie "atkritumu biznesmeņi" to beidzot nozaga (par šo faktu VP RRP Saulkrastu iecirknī tika ierosināts kriminālprocess).

Lai atklātu atkritumu izcelsmes vietas, policisti pārskatīja atkritumus un atrada norādes par to īpašniekiem – rīdzinieku, ādažnieku un garkalniešu personu dati bija redzami dažādos dokumentos, pavadzīmēs, čekos. Kā pastāstīja I. Mazurs, apciemojot šos atkritumu īpašniekus, atklājās, ka viņi caur sludinājumu portālu ss.lv uzmeklējuši konteineru īres pakalpojuma veicējus un, nenojaušot, ka šie pakalpojuma sniedzēji rīkojas tik brutāli, uzticējuši tiem savu lielgabarīta vai būvgružu izvešanu, par to maksājot no 80 līdz 110 eiro. Jāsaka gan, ka nekādas norēķinu kvītis šajā shēmā nav figurējušas un atkritumu īpašniekus neinteresējis, kur paliek viņu krava.

Pateicoties aktīvai atkritumu īpašnieku un Garkalnes novada pašvaldības policijas sadarbībai, kā arī kriminālfilmu sižetam cienīgām izmeklēšanas darbībām, I. Mazurs guvis skaidrību par īstenoto shēmu un atklājis, kas ir šie "atkritumu biznesmeņi", kuri atkritumus regulāri ved ne tikai uz Amatniekiem, bet arī citviet Pierīgas mežos. Izrādās, tie ir divi rīdzinieki, kuri nu ir ieguvuši virkni administratīvo lietu. To veiksmīgas pierādīšanas gadījumā viņiem būs jāšķiras no prāvas soda naudas. Jāsaka gan, ka vēl nav zināms, cik epizodes izdosies pierādīt. Tāpat arī būtu jāizpēta iespējamā saistība ar Amatnieku zemes īpašniekiem.

Atkritumi krājas, bet...

Iebraucamais ceļš uz Amatnieku zemes īpašumu ir šaurs, un būtu pavisam viegli ierobežojams kaut vai ar lieku akmeni. Ja vien zemes īpašniekam tas rūpētuIebraucamais ceļš uz Amatnieku zemes īpašumu ir šaurs, un būtu pavisam viegli ierobežojams kaut vai ar lieku akmeni. Ja vien zemes īpašniekam tas rūpētu



Kā jau rakstījām iepriekš, ir noskaidrots, ka Amatnieku nelegālās izgāztuves zemes īpašnieks ir juridiska persona SIA "AG Fondi" ar trim dalībniekiem – Jeļenu Gubarevu, Māri Dreimani un Gundaru Leonoviču. Pēdējais no viņiem oktobrī apgalvoja, ka neko nezināja par izgāztuves veidošanos viņu teritorijā. Tā kā zemes īpašnieki ignorē gan Garkalnes novada pašvaldības, gan Valsts vides dienesta izsaukumus, nav bijis iespējams uzzināt viņu tālāko rīcību.

Jāpiebilst, ka Valsts vides dienests ir uzdevis zemes īpašniekam SIA "AG Fondi" labprātīgi veikt būvniecības un nešķiroto sadzīves atkritumu izvešanu no teritorijas un to nodošanu atkritumu apsaimniekotājam, kurš saņēmis atļauju attiecīgo atkritumu apsaimniekošanai. Uzņēmums noteiktajā termiņā šo brīdinājumu nav apstrīdējis. Tādēļ Lielrīgas RVP zemes īpašniekam jau novembrī nosūtījusi izpildrīkojumu par piespiedu naudu kā piespiedu izpildes līdzekli Lielrīgas RVP rīkojumam par privātīpašuma sakopšanas nepildīšanu.

Tā kā zemes īpašnieks nepilda Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes rīkojumu un piesārņotajā teritorijā tiek pievesti jauni atkritumi, VVD var piemērot piespiedu līdzekli – piespiedu soda naudu līdz pat 1500 eiro apmērā. Ja zemes īpašnieks joprojām nesakopj savu teritoriju, šo piespiedu līdzekli var piemērot katru nedēļu. Likumdošana paredz, ka teritorijas nesakopšanas un soda naudas nemaksāšanas gadījumā zemi īpašniekam var atsavināt. Piespiedu naudas nesamaksāšanas gadījumā izpildrīkojums tiks nodots piespiedu izpildes tiesu izpildītājiem. Piespiedu naudas piedziņa tiks veikta uz adresāta rēķina.

Arī Garkalnes novada domes sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Mārcis Bauze-Krastiņš jau paudis, ka, ja zemes īpašnieks nepildīs rīkojumus un nemaksās soda naudu, pašvaldība minēto teritoriju sakops par saviem līdzekļiem un piestādīs zemes īpašniekam rēķinu. Pret zemes īpašnieku ierosināta vēl viena lietvedība – šoreiz par atkritumu uzkrāšanu.

Labā ziņa ir tā, ka VVD Lielrīgas RVP, veicot piesārņotā privātīpašuma apsekošanu, nav konstatējis videi kaitīgu vai bīstamu atkritumu uzkrāšanos Amatniekos. Pamatā nelegālās izgāztuves saturs ir nešķiroti sadzīves atkritumi, kā arī būvgruži.

Par atkritumiem atbild to uzkrājējs

"Apriņķis.lv" VVD jautāja, kā iespējams cīnīties ar augošajiem nelegāli izmesto atkritumu kalniem zemes īpašumos?

Lūk, VVD skaidrojums: "Likuma un dažādu normatīvo aktu ieskatā tieši zemes īpašnieks ir atbildīgs par savas teritorijas kārtību un tīrību, neatkarīgi, vai tas ir juridiska vai fiziska persona. Tāpat zemes īpašniekam ir jāievēro pašvaldības saistošie noteikumi, kas nosaka atkritumu apsaimniekošanas nosacījumus un teritorijas labiekārtošanu.

Šajā un citos līdzīgos gadījumos valsts un pašvaldības iestādes nav tiesīgas un viņām nav pienākums uzraudzīt privātīpašumu, lai tajā netiktu vesti atkritumi, bet gan cīnīties ar pārkāpējiem – piesārņotajiem. Tādēļ, vienmēr gan pašvaldības, gan VVD pārkāpēju noskaidrošanas un aizturēšanas akcijās aicina iesaistīties iedzīvotājus – fiksēt auto numura zīmes un citu noderīgu informāciju administratīvās lietvedības procesa uzsākšanai."

Garkalnes TV sižets:



(papildināta ar VVD viedokli)

Iepriekš:

Amatniekos plešas prāva atkritumu izgāztuve


Ugunsgrēks Amatniekos izgāztuvi nelikvidē, tikai nedaudz izmaina skatu

Laiks rit, atkritumu izgāztuve Amatniekos aug augumā

Amatnieku nelegālā izgāztuve nekustas ne no vietas