07.06.2012 10:50

Ļaundari ar mačeti apstrādājuši Mālpils parka kokus

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Manā trīs gadu pieredzē nekas tāds nebija noticis,” atzīst vides speciāliste I. Broka. “Manā trīs gadu pieredzē nekas tāds nebija noticis,” atzīst vides speciāliste I. Broka. Krišjānis Grantiņš

Aizvadītajā nedēļā Mālpils parkā ļaundari nocirtuši divas tūjas, liepu un divas kļavas. Zīmīgi, ka dažas dienas iepriekš policija ziņoja par Mālpilī nocirstu osi un četrām mazām ābelītēm.

Teritorijas plānotāja, vides speciāliste Ineta Broka ir neizpratnē – kuram var traucēt koki? "Negribas ticēt, ka pieaudzis cilvēks tīšuprāt ko tādu pastrādājis," teic I. Broka.

Parku ikdienā izmanto daudzi iedzīvotāji, jo otrpus tam atrodas vairākas mācību iestādes. Vides speciāliste pieļauj, ka koku nociršana notikusi naktī no 26. uz 27. maiju, bet svētdien reida laikā nedarbus pamanījusi pašvaldības policija. I. Broka atzīst, ka novadā šāds huligānisms nav ikdiena. Pēc nozieguma pēdām I. Broka pieļauj, ka koki varētu būt cirsti ar mačeti. "Komunisma laikā, kad nebija krūmgriežu, ar tādiem tīrīja izcirtumus," paskaidro I. Broka.

Nocirstos kokus nozāģēs un to vietā stādīs jaunus, sola I. Broka. Citkārt naudas trūkuma dēļ jaunu koku stādīšana Mālpilī nav bieža. Kā stāsta I. Broka, vēsturiskajā parkā plānots atjaunot meliorācijas sistēmu. "Jāatjauno grāvjus, lai koki visu laiku nestāvētu slapjumā. Līdz ar to mēs neko jaunu neuzsākam un kokus nestādām." 

"Tāpat prasītos uzlabot taciņas un segumus. Lietus laikā bērniem, kas iet uz skolu, kājas galīgi dubļainas," stāsta I. Broka.

Viņa atklāj, ka vides nozarē prioritāte šobrīd ir atkritumu sistēmas sakārtošana. "Cilvēki atkal sākuši izmest atkritumus, kur pagadās. Ceļa malās bieži redzam atkritumu maisus, tāpēc kopā ar pašvaldības policiju apsekojam, vai katrai mājsaimniecībai ir savs konteiners," informē I. Broka.