06.06.2012 13:38

Tiesa atliek krimināllietas izskatīšanu par Ropažu novadā atklāto narkotiku ražotni

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tiesa atliek krimināllietas izskatīšanu par Ropažu novadā atklāto narkotiku ražotni www.delfi.lv

Rīgas rajona tiesā trešdien bija plānots sākt izskatīt krimināllietu par 2010. gada oktobrī Ropažu novadā atklāto sintētisko narkotiku metadona ražotni. Taču viena apsūdzēta slimības dēļ lietas izskatīšana atlikta līdz 13. novembrim.


Šajā krimināllietā pēc Krimināllikuma 253.1 panta 3.daļas un 255.panta 3.daļas apsūdzības celtas trim personām – Ivaram Rubenim, Rolandam Simsonam un Raivo Rukmanim. Viņiem draud brīvības atņemšana uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, un policijas kontrole uz laiku līdz trim gadiem.

Tiesas sēdē Rubeņa advokāts Gunārs Priede pavēstīja, ka viņa klients kopš 29. maija ir ievietots slimnīcā "Gaiļezers", tādēļ lietas izskatīšana tika atlikta. Uz tiesas sēdi šodien bija atnākuši divi no trim apsūdzētajiem, pieci no deviņiem aicinātajiem lieciniekiem un divi no trīs aicinātajiem ekspertiem, ziņo aģentūra LETA.

Visiem trim apsūdzētajiem kā drošības līdzeklis ir piemērots aizliegums izbraukt no valsts un tuvoties noteiktām personām, kā arī noteikta drošības nauda.

2010. gada 5. oktobrī tika veikta kārtējā pārbaude kādā alkohola ražotnē SIA "Lībavoti" Ropažu novadā. Tās laikā likumsargi atklāja ne vien pārkāpumus alkohola apritē, bet arī rūpīgi noslēptu narkotisko vielu ražotni. Šī ražotne bija izveidota aiz sienas, ko nosedza skapji.

Policijai bija nepieciešamas divas dienas, lai izvestu visas iekārtas un pārējās ar narkotiku ražotni saistītās mantas – kannas, mucas, kolbas, instrumentus utt. Šajā ražotnē policija atrada un nodeva ekspertīzei aptuveni 250 gramus jau sagatavotas vielas kristālu, kā arī 30 litrus kāda šķidruma, kas varētu būt pusfabrikāts narkotiku pagatavošanai. Policija savu atradumu dēvēja par laboratoriju sintētisko vielu izgatavošanai.

Latvijā šī ir pagaidām lielākā atklātā sintētisko vielu ražotne. Policija pieļāva, ka gatavo produkciju bija plānots nogādāt uz Austrumiem, jo Latvijā tik liela tirgus nav.

Policija skaidro, ka metadons ir sintētiskais opioīdu grupas ārstniecības preparāts, kas tiek pielietots kā analģētiķis, kā arī narkotisko vielu atkarības ārstēšanā. Metadons pieder pie vissenākajiem opiātiem antagonistiem, ko pasaulē izmanto opiātu atkarības ārstēšanā jau no pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem.