30.05.2012 13:57

Aizturēts dūrējs, atrasts auto, mazāk pļēguru: kā policisti izpelnījās vangažnieku cieņu

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kopš Vangažos kārtību uzrauga pašvaldības policisti, iedzīvotāji kļuvuši apmierinātāki ar sabiedrisko kārtību. Kopš Vangažos kārtību uzrauga pašvaldības policisti, iedzīvotāji kļuvuši apmierinātāki ar sabiedrisko kārtību. Krišjānis Grantiņš

Nesen pašvaldības policisti četrās minūtēs ieradās izsaukuma vietā un aizturēja iereibušu agresīvu cilvēku ar nazi rokās.

Vangažos jau otro mēnesi līdzās Valsts policijas iecirknim darbojas pašvaldības policija, kas 24 stundas diennaktī rūpējas par iedzīvotāju drošību un kārtību novadā. Reģionālās pašvaldības policijas Inčukalna nodaļas priekšnieks J. Vanags, tiekoties ar iedzīvotājiem, atzina, ka pašvaldības policistu uzdevums ir rūpēties par drošību un kārtību 24 stundas diennaktī.

"Mūsu nolūks ir panākt, lai cilvēki ar cieņu izturas pret citiem un vidi, kurā uzturas. Tāpēc mūsu darba pamatā ir izskaidrošanas un audzināšanas darbs, un tikai tad, ja atkārtoti brīdinājumi netiek ņemti vērā, mēs ķeramies pie sankcijām, J. Vanags uzrunāja Vangažu iedzīvotājus.

"Strādājam jūsu labā, esam jūsu atbalsts jebkurā situācijā, kad ir vajadzīga palīdzība, arī tad, ja gāze noplūdusi vai mašīna iestrēgusi. Divas brigādes, kurās ir pa četriem policistiem, kas strādā maiņās, ir pieejams jebkurā diennakts laikā. Dežūrdaļas rīcībā ir automašīna, kas aprīkota ar ierīcēm, kuras ieraksta un filmē gan automašīnā, gan ārpus tās notiekošo. Esam uzsākuši sarunas ar novada vadību par kameru uzstādīšanu novada publiskajās vietās, kas būs pieslēgtas dežūrdaļai. Novados, kur tās darbojas, ieguldītie līdzekļi atmaksājas."

Juris Vanags lūdza vangažniekus izteikt savas vēlmes, un ātri vien tapa skaidri aktuālākie ar sabiedrisko kārtību saistītie jautājumi. Vairākas sūdzības bija par auto īpašniekiem, kuri savas mašīnas novieto uz zālājiem un tieši zem dzīvokļu logiem. Izsaknēja priekšlikums ierīkot automašīnu maksas stāvlaukumu, bet radās šaubas, vai Vangažos tas būs rentabls.

Iedzīvotājus uztrauc arī lieli suņi, ko saimnieki ved pastaigā bez pavadas un uzpurņa, kā arī klaiņojošie dzīvnieki. Pašvaldības policijas pārstāvis paskaidroja, ka vispirms pāris reizes brīdinās iedzīvotājus, lai mudinātu viņus pieskatīt savus mājdzīvniekus, bet tam sekošot reids bez brīdinājuma un tad, lai atgūtu noķerto mājas mīluli, nāksies šķirties no aptuveni no 100 latiem. Bija pārmetumi arī kaķu un baložu barotājiem, kuru rūpes par dzīvniekiem apkārtējiem sagādā problēmas – izbradātas dārzeņu dobes un ar baložu mēsliem noķēzītus logus. Izskaknēja neapmierinātība ar kaimiņiem, kuri dzērumā kļūst agresīvi un rīko skandālus, un bažas par jauniešiem, kuriem vasaras brīvlaikā nebūs ko darīt.

Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Arvīds Blaus teica: "Iedzīvotāju drošības un kārtības nodrošināšana ir Valsts policijas funkcija, bet tā kā pie mums viņi ar to netiek galā, pieņēmām lēmumu par pašvaldības policijas izveidošanu. Noslēdzām līgumu uz gadu, finansiāli šis mums bija smags lēmums, taču jau tagad jūtam, ka kārtība sabiedriskajās vietās ir uzlabojusies. Nesen bija gadījums, kad pašvaldības policija četru minūšu laikā ieradās izsaukuma vietā un aizturēja iereibušu agresīvu cilvēku ar nazi rokās. Ir arī atrasta nozagta automašīna."

Sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Bunkus atzina: "Iedzīvotājiem ļoti simpatizē pašvaldības policijas darba stils – viņi pret cilvēkiem nav agresīvi, bet izturas ar cieņu. Mundierī ģērbtie policisti daudz runā ar jauniešiem gan uz ielas, gan pasākumos, un paskaidro, ko un kāpēc nevajag darīt un kas būs, ja šos brīdinājumus atkārtoti ignorēs. Un šādai taktikai ir labi rezultāti. Nupat bija zaļumballe Inčukalnā, pēc kuras teritorija bija neparasti tīra. Arī ar atvērtu alkohola pudeli cilvēkus publiskās vietās pie mums vairs neredz."