19.04.2012 15:14

70% Latvijas iedzīvotāju atbalsta fotoradaru izmantošanu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Iespējamās fotoradaru atrašanās vietas Rīgas reģionā. Iespējamās fotoradaru atrašanās vietas Rīgas reģionā. vp.gov.lv

Lielākie fotoradaru pretinieki ir autovadītāji, kuri devuši kukuli ceļu policijai vai kuru ātruma pārkāpums fiksēts ar fotoradaru.

Atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana un pārgalvīga autobraukšana ir divas būtiskākās ceļu satiksmes drošības problēmas – tā uzskata lielākā daļa (attiecīgi 96% un 82%) Latvijas iedzīvotāju.

Pēc AS "Vitronic Baltica" pasūtījuma veiktajā un ceturtdien publiskotajā tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" pētījumā konstatēts, ka fotoradaru izmantošanu ceļu satiksmes drošības nodrošināšanai atbalsta 70 procenti respondentu.

Lielāko atbalstu pauduši iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 54 gadiem (77%) un no 55 līdz 74 gadiem (76%), kā arī respondenti, kuriem nav autovadītāja apliecības (77%), un sievietes (74%). Savukārt pret fotoradaru ieviešanu iebilst autovadītāji, kas ir devuši kukuli ceļu policijai (57%), kuru ātruma pārkāpums ir fiksēts ar fotoradaru (53%), kuri bieži pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu (41%) vai ir sodīti par ātruma pārkāpumu (40%).

Piektdaļa (23%) aptaujāto autovadītāju atzinuši, ka bieži pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, taču tikai neliela daļa − 15% pēdējo divu gadu laikā sodīti par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Fotoradari ir fiksējuši ātruma pārsniegšanu pēdējā gada laikā tikai pieciem procentiem aptaujāto autovadītāju.

43 procenti iedzīvotāju uzskata, ka fotoradaru efektivitāte būtu daudz lielāka, ja to atrašanās vietas nebūtu zināmas, savukārt 37% norādījuši, ka uz Latvijas ceļiem ir pārāk maz fotoradaru. Vairums − 70% iedzīvotāju uzskata, ka fotoradari palīdz samazināt vidējo ātrumu uz ceļa, 67% norādījuši, ka tie palīdz samazināt korupcijas riskus ceļu policijā, 47% domā, ka fotoradari uzlabo ceļu satiksmes drošību kopumā, savukārt 41% pauž viedokli, ka fotoradari palīdz samazināt ceļu satiksmes negadījumu skaitu.

"Aptaujas dati rāda, ka tikai niecīga daļa − 4% aptaujāto – bija informēti par patieso ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo cilvēku skaitu. Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka efektīvākie pasākumi ceļu satiksmes drošības uzlabošanā varētu būt policistu skaita palielināšana patrulēšanai uz ielām un šosejām (atbalsta − 80% respondentu), sabiedrības informēšana un izglītošana (73%), ātruma ierobežošana bīstamajās vietās (70%), kā arī fotoradaru izvietošana un lielāku naudas sodu noteikšana (62%)," ceturtdien preses konferencē izteicās "SKDS" direktors Arnis Kaktiņš.