11.04.2012 07:30

Bijušais Baložu mērs Adats pēdējo vārdu tiesai par protokola viltošanu teiks maijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bijušais Baložu mērs Adats pēdējo vārdu tiesai par protokola viltošanu teiks maijā www.balozipilseta.lv

Par domes sēdes protokola viltošanu apsūdzētais bijušais Baložu pilsētas domes vadītājs Andis Adats pēdējo vārdu apelācijas instances tiesai teiks maija otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš informēja, ka 10. aprīlī kriminālprocesā ir pabeigtas tiesas debates, bet 22. maijā pulksten 15 apsūdzētajiem tiks dots pēdējais vārds, vēsta LETA.

Kā ziņots, izskatot krimināllietu pirmajā instancē, Rīgas rajona tiesa pērn 28. novembrī Adatam piesprieda naudassodu 15 minimālo mēnešalgu jeb 3000 latu apmērā, savukārt līdzapsūdzētajai Velgai Kūkumai tiesa piemēroja naudassodu trīs minimālo mēnešalgu jeb 600 latu apmērā. Adatam piespriestais naudassods bija tieši tāds, kādu to tiesas debatēs bija lūdzis noteikt prokurors, savukārt Kūkumai valsts apsūdzības uzturētājs bija prasījis piemērot naudassodu četru minimālo mēnešalgu apmērā.

Vēlāk minēto spriedumu pārsūdzēja gan Adats, gan Kūkumas advokāte, tāpēc lieta nonāca Rīgas apgabaltiesā, kas tagad to izskata apelācijas kārtībā.

Bijušajam Baložu pilsētas domes vadītājam apsūdzība uzrādīta par dokumenta viltošanu vai par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Minētais pants vainīgo personu paredz sodīt ar arestu, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām.

Savukārt otrai šajā lietā apsūdzētajai personai - Kūkumai - prokuratūra inkriminē noziedzīgu nodarījumu, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu. Likums par šāda nozieguma izdarīšanu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, arestu, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 40 minimālajām mēnešalgām.

Jau ziņots, ka kriminālprocess par domes amatpersonas un darbinieces pretlikumīgajām darbībām tika sākts 2008. gada februārī, bet pēc gadu ilgas izmeklēšanas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2009. gada februārī lietas materiālus nodeva prokuratūrai.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka 2008. gada janvārī Baložu pilsētas domes priekšsēdētājs ar domes darbinieces atbalstu ir viltojis ierakstu domes sēdes protokolā par balsošanas rezultātiem jautājumā par darba samaksas nolikumu, aģentūru LETA iepriekš informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecināja, ka, izskatot minēto jautājumu, deputātu balsojumā tika pieņemts lēmums ar piecām balsīm "par" un divām "pret", apstiprinot darba samaksas nolikumu, saskaņā ar kuru pamatalga tika noteikta arī pašvaldības vadītājam.

Izvērtējot pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtos pierādījumus, secināts, ka pašvaldības vadītāja parakstītais domes sēdes protokols ir viltots - tajā norādīts, ka lēmums nav pieņemts, "pret" balsojot diviem un "par" tikai trīs deputātiem, bet diviem nepiedaloties, tostarp pašvaldības vadītājam, informēja KNAB.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosināja saukt pie kriminālatbildības Baložu pilsētas domes amatpersonu par dokumenta viltošanu, ko izdarījusi valsts amatpersona mantkārīgā nolūkā, bet domes darbinieci - par tās atbalstīšanu.

Kriminālprocess sākts 2008. gada 29. februārī Rīgas pilsētas Galvenajā policijas pārvaldē, bet tā paša gada 9. septembrī pirmstiesas izmeklēšanas turpināšana uzticēta KNAB.