23.03.2013 17:19

Tīnūžu bērnudārzs izpelnās Latvijas būvnieku atzinību; nominēti vēl citi Pierīgas objekti

Autors  Mārtiņš Zviedris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tīnūžu bērnudārzs izpelnās Latvijas būvnieku atzinību; nominēti vēl citi Pierīgas objekti publicitātes

"Ja mani bērni būtu pirmsskolas vecumā, labprāt laistu viņus šurp," par 1. vietas ieguvēju Latvijas Gada būves nominācijā "Rekonstrukcija" – pirmsskolas izglītības iestādes "Urdaviņa" filiāli Tīnūžos – teica Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis.

"Rezultāts ir fantastisks – gluži vai brīnums, ka esam pieredzējuši tā īstenošanu, jo darbs bija sarežģīts, un reizēm [darba gaitā] šķita, [to īstenot būs] neiespējami," pateicoties būvfirmai "Orions", arhitektei Ingūnai Stepanovai un pārējiem projektā iesaistītajiem speciālistiem, balvu saņemot, teica Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš.

1912. gadā celtā muižas pārvaldnieka ēka Ikšķiles novadā pērn atjaunota un papildināta ar mūsdienīgiem akcentiem. To, ka, īstenojot projektu, nav trūcis ne grūtību, ne prieka brīžu, apliecina arī novada domes izpilddirektors Guntars Kurmis. Kad atjaunotāji ķērās pie senās ēkas izpētes, mājas stāvoklis izrādījās sliktāks nekā bija domāts – bija jānomaina visas nesošās koka konstrukcijas, G. Kurmis pērnruden stāstīja intervijā izdevumam "Ikšķiles Vēstis". Atjaunotā ēka ieguvusi mūsdienīgus vaibstus – tapusi moderna divstāvīga stiklota kāpņutelpa. Tās ideja dzimusi, aplūkojot senās fotogrāfijas, kurās redzama mājas stiklotā veranda.

Bērnudārza "Urdaviņa" filiāle Tīnūžos atklāta pērnruden. Divos stāvos iekārtotajās nodarbību un atpūtas telpās ir vieta 64 bērniem. Balvas Gada būvju autoru sumināšanas reizē izpelnījās vairāki Pierīgas uzņēmumi un šajā Latvijas daļā īstenoti projekti.

Firma "Siguldas būvmeistars" ieguva trešo vietu nominācijā "Inženierbūve" – par projektu "Ūdens kvalitātes uzlabošana, ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu, ūdens sagatavošanas un attīrīšanas iekārtu izbūve" Baltinavā. Uzņēmuma darbinieks Jānis Keiselis saņēma 2. vietas diplomu kā Gada būvinženieris. SIA "Binders" ieguva 2. vietu Gada būves nominācijā "Restaurācija" – par atjaunoto Ķibižu muižu Limbažu novadā un 2. vietu nominācijā "Inženierbūve" – par Zirņu un Ganību ielu rekonstrukciju Liepājā.

Nominācijā "Jaunbūve" balvu izpelnījās būvdarbu vadītājs Maksims Momots no "Knauf" – par dzīvokļu namu projektu "Skanstes virsotnes" Rīgā –, un 3. vietu ieguva daudzdzīvokļu ēka Dzintaru prospektā 32 Jūrmalā.

Nominācijā "Publiskās ārtelpas objekts" 1. vietu ieguva parka labiekārtojums, Mežaparka brīvdabas estrādes izbūve Olainē, bet nominācijā "Santehniskie darbi" 2. vietu izpelnījās Inčukalna "PGK" kompresoru ceha ražošanas ēkas renovācija un APK3 loka izveide.

Latvijas Būvnieku asociācija gada labāko projektu īstenotājus apbalvoja 17. reizi. Gada būvinženiera balvas pasniedza piekto gadu. Skates komisijā bija Latvijas Būvnieku asociācijas, Ekonomikas ministrijas, pasūtītāju (Latvijas pilsētu savienības un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas), žurnāla "Latvijas Būvniecība" un citu ar nozari saistītu iestāžu un uzņēmumu pārstāvji.