20.02.2013 12:53

Skolēni Baložos iepazīst policistu darbu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Biznesa izglītības biedrības "Junior Achievement – Young Enterprise Latvijā" rīkotajā Ēnu dienā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (VP RRP) Baložu iecirknī trīs skolēni "ēnoja" Kārtības policijas nodaļas darbiniekus.

"Ēnot" policistus bija ieradušies Sigita no Baldones vidusskolas 12. klases, Krists no Ķekavas vidusskolas 8. klases un Raitis no Baložu vidusskolas 7. klases, informēja VP RRP Kārtības policijas nodaļas inspektore Linda Mocebekere.

Baložu iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Egīls Lūsis pastāstīja skolēniem par kriminālpolicijas darba specifiku un par ļoti būtisku problēmu ne tikai Latvijā – narkotisko un psihotropo vielu lietošanas izplatību pusaudžu un jauniešu vidū, kas nereti ir daudzu citu noziegumu izdarīšanas cēlonis.

Kārtības policijas nodaļas Galvenai inspektors Sandris Zālītis skolēnus informēja par Kārtības policijas nodaļas darbinieku darba pienākumiem un iecirkņa dežūrdaļas darba organizāciju. Skolēni guva priekšstatu arī par profilaktisko darbu iecirknī gan ar nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem, gan personām, kurām piemērots papildsods policijas kontrole vai drošības līdzeklis nodošana policijas uzraudzībā. Neizpalika arī Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes eksperta Mārtiņa Bārdiņa stāstījums par eksperta darbu un izmantojamajiem darba rīkiem un instrumentiem. Skolēniem bija iespēja vērot, kā notiek pirkstu nospiedumu noņemšana.

Dienas gaitā skolēniem bija iespēja ne tikai vērot policistu ikdienas darbu, bet arī pašiem piedalīties preventīvajos pasākumos un saņemt atbildes uz interesējošajiem jautājumiem.

"Darbs policijā liekas atbildīgs un nopietns. Nevarētu teikt, ka darbs policijā ir pats interesantākais un saistošākais, taču viens no iemesliem, kādēļ tas mani interesē, ir tas, ka es varētu palīdzēt citiem cilvēkiem," uzskata Signe. Līdzīgi domā arī Raitis: "Es vēlos kļūt par policistu, jo man šis darbs ļoti patīk. Ja es strādātu policijā, es vēlētos palīdzēt Latvijas sabiedrību pasargāt no ļaunā. Mani policijas darbā piesaista tas, ka ir jāpalīdz cilvēkiem, neskatoties uz to, ka viņi ir ļoti dažādi. Jāpalīdz ir visiem." Kļūt par policistu un palīdzēt cilvēkiem vēlas arī Krists: "Piesaista tas, ka neskatoties uz darba spriedzi, policisti palīdz un aizsargā cilvēkus."

Pasākuma organizēšanas gaitā tika izrādīta necerēti liela interese un atsaucība par iespēju apmeklēt policijas iestādi un iepazīties ar policijas ikdienas darbu. Skaidrs, ka Ēnu dienas nepieciešams organizēt arī turpmāk, dodot iespēju lielākam skolēnu skaitam piedalīties šādos pasākumos, kas varētu radīt patiesu interesi par policista profesijas izvēli nākotnē.