29.11.2012 20:48

Cilvēkiem ar invaliditāti Siguldā atver durvis piepildītākai dzīvei

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jānis zīmē rakstu topošam ādas izstrādājumam. Jānis zīmē rakstu topošam ādas izstrādājumam. Īlze Ratniece

Jaunizveidotajā Dienas nodarbinātības centrā Siguldā, A. Kronvalda ielā 4, nelielajā, pirms vairāk nekā 30 gadiem celtnieku pagaidu dzīvošanai celtajā ēkā saimnieko biedrība "Aicinājums Tev".

Līdz šim ar Eiropas Savienības atbalstu veikts ēkas remonts, kā arī iekārtotas specializētas darbnīcas cilvēkiem ar dažāda veida invaliditāti. Pusotra gada laikā turpmāk tiks veikta 60 cilvēku apmācība četrās darbnīcās – datoru, šūšanas, rokdarbu (adīšana, tamborēšana, filcēšana, zīda apgleznošana u. c.), ādas mākslinieciskās apstrādes, ar mērķi iemācīt šiem cilvēkiem jaunas prasmes, kuras viņi turpmāk varēs pielietot gan sev vajadzīgu lietu izgatavošanai, gan, iespējams, arī kaut nelielas naudas pelnīšanai. Apmācība notiks divās grupās, katrā 30 cilvēki, kuri deviņu mēnešu laikā pēc izvēles mācīsies amata prasmes vienā vai vairākās darbnīcās, apmācību beigās saņemot apliecību.

Cilvēku apmācība darbnīcās tika sākta biedrības telpās Blaumaņa ielā 10 pirms trīs mēnešiem, jo neplānoti iekavējās ēkas Kronvalda ielā 4 remontdarbi. "Patiesais mājas stāvoklis bija daudz briesmīgāks nekā sākotnēji šķita. Tikko sākām gatavoties ēkas apdarei, atklājām, ka sienas šūpojas, starpsienu apakša izpuvusi. Nācās gan šo to demontēt, gan kārtīgi nostiprināt. Arī vairākus logus nomainījām, kaut sākotnēji tas nebija paredzēts, rāmji vienkārši vairs nebija rekonstruējami. Remontdarbu izmaksas pārsniedza projektā paredzēto summu, bet mēs tomēr to pabeidzām, lai iekšā varētu normāli strādāt. Vēl būtu jāstrādā pie jumta un ēkas ārējās apdares, bet tam biedrība meklēs līdzekļus citos projektu konkursos," stāsta ēkas Kronvalda ielā 4 remontdarbu veicējas firmas AS "Siguldas Būvmeistars" vadītājs Jānis Libkovskis.

Biedrības "Aicinājums Tev" vadītāja Mārīte Rozentāle atklāj, ka biedrībai remonta pabeigšanai nācies aizņemties 5000 latu bankā, kurus "Aicinājums Tev" lūgs nomaksāt Siguldas novada domei. "Ceru, ka pašvaldība mūs atbalstīs. Līgumu par šo telpu īri ar pašvaldību esam noslēguši uz 10 gadiem. Pirmos divus gadus finansējumu ēkas uzturēšanai un darbnīcu materiāliem saņemsim no Eiropas savienības Sociālā fonda, pēc tam vienu gadu pašvaldība apņēmusies to visu finansēt, pēc tam būs pašiem jāmeklē līdzekļi," atklāj Mārīte Rozentāle.

Šūšanas darbnīcā vairāk nekā desmit projektā iesaistītām sievietēm amata prasmi māca Sarmīte: "Mācu šūt no pašiem pamatiem, visu to, lai pēc apmācību beigām sievietes pašas varētu uzšūt un labot apģērbu." Datorzinību darbnīcā skolotājam Atim pieteikušies 12 kursanti. Tā kā zināšanu līmenis esot ļoti dažāds, tad arī neesot vienotas apmācību programmas, jāstrādā ar katru individuāli. Ir kursanti, kuri apgūst interneta vietņu veidošanu no nulles vai arī papildina savas zināšanas šajā jomā, bet ir tādi, kuri datorzinības sāk apgūt no pašiem pamatiem. Ādas mākslinieciskās apstrādes darbnīcā satieku ratiņkrēslā sēdošo Jāni. Viņš pastāsta, ka jau iepriekš esot apguvis klūdziņpīšanu un kokapstrādi, bet šie darbi tomēr neesot pa spēkam bojātā mugurkaula dēļ, tāpēc tagad pieteicies mācīties ādas apstrādi. Amatus Jānis apgūstot ne jau lai gatavotu darbus pārdošanai, bet gan lai būtu darbošanās, ar ko piepildīt dienu.

 

 

Marite Rozentale
Mārīte Rozentāle

susanas darbnica3
Šūšanas darbnīcā