01.09.2012 07:30

Mālpilī mācības sāk ar skolas jubileju 1. septembrī

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lai arī mācību gads šogad sāksies 3. septembrī, Mālpils vidusskolā bērni, skolotāji un viesi uz skolu dodas jau 1. septembrī. Iemesls – skolas 30. dzimšanas diena un gabaliņš no lielās jubilejas kūkas.

Galvenais, ar ko mācību iestāde var lepoties, ir gudri bērni un pedagogi, kuriem piemīt prasme pamanīt un atraisīt skolēnos ieliktos talantus. Mālpils vidusskolas audzēkņi Pierīgā izceļas ar lieliskiem sasniegumiem mācību priekšmetu olimpiādēs un izciliem panākumiem interešu izglītības skatēs. Skolas direktore Solvita Lapiņa uzskata, ka tas ir pedagogu, bērnu un vecāku kopējs sasniegums.


"Mēs ar cieņu un lepnumu izturamies pret bērnu panākumiem zināšanu apguvē, labākos skolēnus apbalvojam ar diplomiem, pateicības rakstiem un simboliskām dāvanām," teic S. Lapiņa. Mālpils novada pašvaldība motivējot skolēnus arī ar naudas balvām – tie absolventi, kuru vidējā atzīme ir virs 8 ballēm, saņem prēmiju 30–50 latu apmērā. Pašvaldības apmaksātā ekskursijā ik gadu dodas tā klase, kuras bērniem gada laikā ir labākie panākumi mācībās un izcilākie sasniegumi olimpiādēs.

Mālpils vidusskolas audzēkņi ir izpelnījušies ne tikai valsts, bet arī Eiropas līmeņa atzinību interešu izglītībā. "Tautas dejas līdz 6. klasei pie mums dejo gandrīz visi skolēni, tāpēc apsveram domu, ka šo priekšmetu varētu iekļaut arī mācību stundu sarakstām," stāsta direktore. "Mēs dzīvojam Mālpilī – tātad mālu pilī – un tāpēc ļoti lepojamies, ka mūsu keramikas pulciņa dalībnieku darbi ir augstu novērtēti arī starptautiskās izstādēs. Pamatots lepnums ir par sasniegumiem vides izglītībā, jo esam ekoskola un Eiropas mēroga "U4 enerģijas" kampaņā no 27 dalībniekiem esam iekļuvuši sešu finālistu vidū, kuri cīnīsies par galveno balvu."

Aizvadītā mācību gada panākumiem soli pa solim ir iets pretī visus iepriekšējos gadus, par ko skolas 30 gadu jubilejā pateicības vārdi saknēs visiem jaunās Mālpils vidusskolas direktoriem. Skolas celtniecība notika Pāvela Jakovļeva vadībā, pēc tam skolu vadīja Benita Legzdiņa, Mārtiņš Poišs, Dace Brūna, Ineta Kurma. Patlaban jau piekto gadu skolas direktore ir S. Lapiņa. Viņa stāsta, kādas būs skolas 30. dzimšanas dienas svinības: "Tieši 1. septembrī mūsu vidusskolai paliek 30 gadi, tāpēc krāšņie rudens puķu pušķi no bijušajiem un esošajiem skolēniem, pedagogiem, darbiniekiem šajā dienā būs dāvana skolai. No tiem pie skolas veidosim saules kompozīciju."

Kopā ar pirmo jaunās skolas direktoru, vērojot foto slaidus, mālpilieši atcerēsies skolas būvniecības un saspringto nodošanas laiku, kad vai katrs mālpilietis pielika savu roku, lai 1. septembrī varētu rīkot svinīgo ēkas atklāšanu. Tikšot iztaujāti pirmie pirmklasnieki – kā viņiem klājas tagad. Skolas jubilejā gaidāma atkalredzēšanās ar absolventiem, ko Mālpils iedzīvotāji biežāk redz televīzijas ekrānos nekā dzīvē, – žurnālistēm Daci Kaukuli un Iju Circeni, mūziķiem Juri Kaukuli un Mārci Judzi no rokgrupas "Dzelzs vilks", pasaules līmeņa svarcēlāju Māri Rozentālu.

Direktore sola milzīgu jubilejas torti, lai katram tiek pa gabaliņam. Kas to ceps un kā kūka izskatīsies – pagaidām tiek turēts noslēpumā.

"Mēdz teikt, kā gadu iesāk, tā turpinās, un tieši tā mēs arī gribam darīt – skolas jubileju svinēt visu gadu," ar prieku stāsta S. Lapiņa. "1. septembrī izveidosim svētku kalendāru, lai mācību gadu noslēgtu ar grandiozu balli, uz kuru aicināsim arī vecās vidusskolas absolventus, kuri Mālpilī mācījās no 1957. līdz 1980. gadam."