31.08.2012 13:42

Laikraksts: Pierīgas skolēnus aizvilina uz galvaspilsētu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vislielākā cīņa šogad notiek par 10. klašu skolēnu pārvilināšanu pie sevis, novērojis Garkalnes vidusskolas direktors Laimnesis Bruģis. Vislielākā cīņa šogad notiek par 10. klašu skolēnu pārvilināšanu pie sevis, novērojis Garkalnes vidusskolas direktors Laimnesis Bruģis. Krišjānis Grantiņš

Pēdējos gados izglītības sistēmā strādājošajiem arvien biežāk nākas saskarties ar skolēnu pārpirkšanu, – mācību iestādes, solot visādus bonusus un labumus, pārvilina pie sevis citu skolu audzēkņus.

Īpaši tiek aģitēti pamatskolu absolventi iestāties vidusskolās, raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Rīgas skolu presingu izjutušas vairākas Pierīgas pašvaldības. Viena no tām ir Garkalne. "Šāda problēma tiešām pastāv, un jo īpaši to izjutām pagājušajā gadā, kad aģitācija bija ļoti aktīva un daudzi aizgāja uz Rīgas ģimnāzijām. Arī šogad vislielākā stīvēšanās notiek ap 10. klašu skolēniem. Ir jau arī visai grūti cīnīties ar Rīgas solītajiem labumiem – transports par brīvu, tagad vēl arī e-karte ar dažādām funkcijām. Turklāt daļai audzēkņu ir izdevīgāk braukt uz Rīgas pusi, kur viņiem strādā vecāki," skaidro Garkalnes vidusskolas direktors Laimnesis Bruģis.

Viņš gan teic, ka ir skolēni, kas atgriežas, turklāt pēc pāris mēnešiem. Protams, prieks par to, taču skolēnam sekojošo naudu līdz pat mācību gada beigām turpina saņemt iepriekšējā skola. Tāpēc vien, kā uzskata L. Bruģis, būtu jāievieš vaučeri vai kāda cita sistēma, jo pašreizējais princips – nauda seko skolēnam – šādos gadījumos skolai rada zaudējumus.

Arī Mārupes vidusskolā nenoliedz – šādas lietas tiešām ir dzirdētas. Konkrētus gadījumus gan nosaukt nevarot, taču skaidrs, ka Rīgas vilinājumus ir visai grūti pārtrumpot.

Babītes vidusskolas direktore Ilze Rozenberga piekrītoši māj ar galvu: "Jā, Rīgas ģimnāzijas noņem mums daļu audzēkņu, taču ne ļoti jūtami. Lai arī daļa pēc tam nožēlo šādu lēmumu, atpakaļ tomēr neatgriežas."

Ādažos savukārt rausta plecus – nekas tāds nenotiekot, skolēnu pietiekot, arī ar 10. klases izveidi problēmu neesot.

Taču Pierīgas skolas arī neguļ un mēģina būt saistošas jaunajai paaudzei. Mārupes novads piedāvā savējiem skolas transportu par brīvu, Garkalnes pašvaldība mācību līdzekļus nodrošina pati, Babītē vidusskolēni ar labākajām sekmēm saņem 10–30 latu stipendijas.

Ārī tālāk no Rīgas pārvilināšana tomēr notiek, un tam tiek izmantoti dažādi burkāni: bezmaksas pusdienas un transports, stipendijas, radošas un sporta aktivitātes.