28.08.2012 16:59

Tīnūžu muižu pieskandinās bērnu čalas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tīnūžu muiža. Tīnūžu muiža. www.vieglicelot.lv

Pašā Tīnūžu centrā, gleznainajā Mazās Juglas krastā, turpmāk skanēs bērnu čalas, jo Ikšķiles novada pašvaldība atjaunotajās Tīnūžu muižas ēkās ierīkojusi pirmsskolas izglītības iestādes "Urdaviņa" papildu telpas, kuru svinīgā atklāšana notiks 1. septembrī.

 

"Ne tikai bērni un vecāki, bet arī interesenti tiek laipni aicināti 1. septembrī pulksten 12 uz Tīnūžu "Muižiņām", lai klātienē iepazītos ar labiekārtotajām bērnudārza telpām un ierīkoto bērnu atpūtas zonu iestādes teritorijā," aicina Inga Šulca, Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste.

Kā zināms, šā gada vasarā Ikšķiles novada pašvaldība pabeidza 2011. gadā sākto projektu – pirmsskolas izglītības iestādes un administratīvās ēkas rekonstrukciju un teritorijas labiekārtojumu senajās Tīnūžu muižas kompleksa ēkās, kas ir nozīmīgs ieguldījums, risinot bērnudārza rindu jautājumu Ikšķiles novadā.

Pirmsskolas izglītības iestādes pirmajā stāvā izveidota moderna ģērbtuve visām grupām, kurā individuālie skapīši aprīkoti ar drēbju un apavu žāvētāju. Ēkas pirmajā stāvā ir divas grupu telpas, arī ēdiena sadales un saimniecības telpa. Savukārt ēkas otrajā stāvā ierīkotas divas grupu telpas, kā arī zāle mūzikas un sporta nodarbībām. Ievērojot ugunsdrošības noteikumus, papildus esošajām trepēm piebūvētas iestiklotas evakuācijas kāpnes ēkas ārpusē.

Rekonstruētajā blakus esošajā mūra dzīvojamās ēkas pirmajā stāvā paredzēts kabinets pirmsskolas izglītības iestādes vadītājai, kabinets medmāsai, metodiskais kabinets, telpa veļas glabāšanai un neliela saimniecības noliktava.

Bērnudārza teritorijā ierīkota bērnu atpūtas zona ar smilšu kastēm un rotaļu elementiem, zona ar mākslīgo segumu – dažādām sportiskām aktivitātēm, kā arī neliela brīvdabas skatuve ar nojumi un skatītāju soliņiem. Pie izglītības iestādes izveidota autostāvvieta 9 automašīnām.

Tā kā rekonstruētā muižas pārvaldnieka ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, restaurēti senatnīgie dekoratīvie interjera elementi – ārdurvis, atsevišķi iekšējo durvju un logu elementi, kāpnes. Tā vēsturiski bija muižas pārvaldnieka ēka, kurā dažādos laika posmos atradušās sabiedriski nozīmīgas iestādes: gan pagasta pārvalde, pasts, bibliotēka un ciema padome, gan sadzīves pakalpojumu punkts un Tīnūžu četrgadīgā skola.

Savā 100 gadu jubilejā neoklasicisma celtne ar barokālo mansarda jumtu radusi jaunu veidolu, saglabājot tai raksturīgo pozitīvo auru un kultūrvēsturisko funkciju.

"Līdz ar šo seno muižas kompleksa ēku renovāciju esam ieguvuši ne tikai jauku bērnudārzu ar 64 vietām, bet arī sakārtotu valsts nozīmes arhitektūras pieminekli," gandarīts par paveikto, komentē Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš ("Vienotība").