19.02.2018 13:00

Gatavojoties Latvijas simtgades pasākumiem vides aizsardzībā, Babītē tiksies Ekoskolu pārstāvji

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gatavojoties Latvijas simtgades pasākumiem vides aizsardzībā, Babītē tiksies Ekoskolu pārstāvji arhīvs

23. un 24. februārī Babītes vidusskolā vairāk nekā 100 Ekoskolu no 54 Latvijas novadiem tiksies Ekoskolu forumā, lai sagatavotos vides izglītības aktivitātēm visa gada laikā. Ikgadējas tikšanās Ekoskolu tīkla dalībniekiem ir jau vairāk kā piecus gadus ilga tradīcija.

Kā pastāstīja viens no pasākuma rīkotājiem Edmunds Cepurītis, foruma laikā dalībnieki apskatīs jautājumus par Latvijas dabas mantojuma saglabāšanu un galvenajiem draudiem tīrai videi. Piemēram, nodarbībās par koku nozīmi tiks piedāvāti risinājumi veco koku saglabāšanai skolu pagalmos, bet Pasaules Dabas fonda un Purvu bridēju stāstos varēs iepazīt mazāk zināmās dabas vērtības. Citas ietvertās tēmas: pārtikas ražošanas ietekme uz vidi, pārtikas atkritumu novēršana un labākās stratēģijas, kā samazināt savu plastmasas atkritumu daudzumu un neiekrist pārmērīgas patērniecības slazdos.

"Programmu veidojam tā, lai dalībnieki gan saņemtu informāciju par svarīgākajiem vides jautājumiem mūsdienās, gan arī apgūtu dažādas prasmes, kas ļauj vieglāk izmainīt savu dzīvesveidu. Šo divu dienu mērķis ir piedāvāt iespēju satikties, ieklausīties ekspertos un iedvesmoties pārmaiņu radīšanai savās skolās, skaidro" Edmunds Cepurītis.

Ekoskolu forumā piedalās gan pedagogi, gan jaunieši, kuru uzdevums ir iegūto pieredzi izmantot, rīkojot vides aizsardzības aktivitātes savās skolās. Pierīgu forumā plāno pārstāvēt Ādažu vidusskolas, Babītes novada sākumskola "Vinnijs", Babītes vidusskola, Babītes pirmsskolas izglītības iestāde, Carnikavas pamatskola, Daugmales pamatskola, Mālpils internātpamatskola, Mālpils novada vidusskola, Mārupes novada Brīvā Māras skola, Mārupes novada PII "Zeltrīti", Olaines 2. Vidusskola, Ropažu vidusskola, Ropažu novada PII ''Annele'', Salaspils novada PII "Daugaviņa" un PII "Atvasīte", Zvejniekciema vidusskola, Siguldas 1.pamatskola, Siguldas PII " Ieviņa" un Ulbrokas vidusskola.

Latvijas jubilejas gadā Ekoskolas plāno vēl aktīvāk iesaistīt skolēnu vecākus un apkārtējo sabiedrību ar radošām aktivitātēm dažādās vides akcijās – Zemes stundā, Ūdens dienā, Pārtikas dienā, Pasaules vides dienā, Āra izglītības dienā un Ekoskolu Rīcības dienās - kopumā gada laikā nodrošinot ap 300 dažādu pasākumu.

Nesen rīkota kampaņa "Silto džemperu diena", kurā vairāk nekā 70 Ekoskolu aicināja aizdomāties par klimata pārmaiņām. Uz vienu dienu skolu ēkās tika pazemināta temperatūra un paralēli tika rīkoti arī izglītojoši pasākumi par klimata pārmaiņu tēmu.

Ekoskolu programmu Latvijā īsteno Vides izglītības fonds un tā apvieno vairāk kā 200 izglītības iestādes, bet visā pasaulē programmā darbojas vairāk nekā 50 000 skolu, padarot to par lielāko sadarbības programmu pasaulē izglītības jomā.