17.08.2012 09:10

Siguldā likvidēs novada vidusskolu, bet būs jauna sākumskola

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
No nākamā mācību gada Siguldas novada vidusskola pārtrauks darbību. No nākamā mācību gada Siguldas novada vidusskola pārtrauks darbību. www.sigulda.lv

Siguldas novada dome 15. augustā pieņēmusi lēmumu par Siguldas novada vidusskolas likvidēšanu un jaunas sākumskolas izveidošanu.

 

Tas paredz novada vidusskolas likvidēšanu jau nākamgad un vakara izglītības programmu nodrošināšanu Siguldas pilsētas vidusskolā, bet līdzšinējās novada vidusskolas telpās Laurenčos no 2013. gada 1. septembra atvērt jaunu sākumskolu (1.–6. klasei), vēsta portāls "sigulda24.lv".

"Plānotās izmaiņas Siguldas skolu sistēmā ir turpinājums jau pagājušajā gadā veiktajām izglītības iestāžu reformām. Reforma atrisināja vairumu pirms tās iezīmēto problēmu, bet nepieciešamība efektīvi izmantot nenoslogotās telpas Siguldas novada vidusskolā netika atrisināta," pastāstīja Izglītības un kultūras komitejas vadītāja Līga Sausiņa.

"Pēdējos divos gados ir ievērojami krities skolēnu skaits novada vidusskolā. Ja 2010. gada septembrī skolēnu skaits tajā bija 141, tad tagad tas ir nokrities līdz 75. Šis kritums ir saistīts ar vispārējo skolēnu skaita samazināšanos vidējās izglītības posmā, kā arī ar jaunu vakara izglītības programmu atvēršanu apkārtējos novados. Tāds skolēnu skaits ir zem kritiskās robežas, tādēļ tiks likvidēta Siguldas novada vidusskola kā autonoma institūcija, bet turpmāk vakara izglītības programmu realizēs Siguldas pilsētas vidusskola. Gribu uzsvērt, ka 2012./2013. mācību gadā novada vidusskolas skolēni mācības turpinās līdzšinējā skolas ēkā, un viņu skolotāji nemainīsies. Faktiskā pāriešana notiks nākamajā mācību gadā."

Vienlaikus domes sēdē tika pieņemts lēmums par jaunas sākumskolas izveidošanu un tās projekta izstrādi, lai nākamgad varētu sākt tā īstenošanu. "Jauna sākumskola būtu nepieciešama arī tad, ja 2011. gadā mēs nebūtu veikuši nekādas reformas," uzsver Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics. "Pētot dzimstības rādītājus un skolēnu skaita dinamiku Siguldas novadā, var secināt, ka dzimstība pēc 2005. gada ir ievērojami pieaugusi, kas rada nepieciešamību vairāku gadu garumā palielināt sākumskolas klašu skaitu.

Plānots, ka jaunā sākumskola būs pilnas dienas izglītības iestāde, kas nodrošinās bērniem ne tikai pamatizglītības vajadzības, bet arī papildizglītības iespējas un individuālo darbu (mājas darbu) izpildi turpat skolā. Izstrādājot skolas projektu, tiks pētītas izglītības vajadzības un progresīvāko skolu pieredze. Veidojot skolas koncepciju, tiks ņemtas vērā sabiedrības un vecāku vēlmes par sākumskolu ar citādu mācību plānu, iespējams efektīvāku un elastīgāku mācību metodiku," viņš stāsta.

Lai nodrošinātu Laurenču skolas skolēniem kvalitatīvu vidi, jau pašlaik tiekot rūpīgi strādāts pie infrastruktūras sakārtošanas – ir izveidoti apgaismoti velo un gājēju celiņi no centra līdz Kaķīškalnam, no 3. septembra kursēs bezmaksas autobusa maršruts, nākotnē ir paredzēts velo un gājēju celiņus izbūvēt līdz pašai skolai, investēt skolas ēkas uzlabošanai, un, iespējams, jau nākamajā vasarā pie skolas tiks izveidota mūsdienīga aktīvās atpūtas teritorija, norāda pašvaldības vadītājs.