02.11.2017 16:11

Abu vidusskolu saglabāšanai Olainē cer uz jauniešiem no Rīgas, Jelgavas un Ozolniekiem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Olaines 2. vidusskola Olaines 2. vidusskola arhīvs

Lai Olainē saglabātu abas vidusskolas, pašvaldība vēlas piesaistīt jauniešus no Rīgas, Jelgavas un Ozolnieku novada, kas varētu papildināt mazākumtautību - 2. vidusskolas - skolēnu skaitu, pauda Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs (LSDSP).

Pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" Olainē ieteikts attīstīt vienu vidusskolu uz 1. vidusskolas bāzes, taču 2. vidusskolu pārveidot par pamatskolu.

"2. vidusskola ir mazākumtautību skola, tāpēc situācija ir nedaudz citādāka," skaidroja Bergs, piebilstot, ka skolai ir iespējas piesaistīt jauniešus no Jelgavas un Ziepniekkalna Rīgā, kur arī ieteikts reorganizēt mazākumtautību vidusskolas. Tāpat arī Ozolnieku novadā vidusskolā netiek īstenotas mazākumtautību izglītības programma.

Taču pašlaik nav skaidrības arī jautājumā par iespējamo pāreju uz mācībām tikai valsts valodā, kas var ietekmēt 2. vidusskolas likteni.

Bergs klāstīja, ka izglītības kvalitāte 1. vidusskolā ir augstāka nekā mazākumtautību skolā, tāpēc jādomā par tās uzlabošanu, bet vienlaikus tā ir augstāka nekā mazākumtautību skolās citviet.

"Vēl ir, kur tiekties," piebilda domes priekšsēdētājs.

Pašlaik jautājums par izglītības iestāžu reorganizāciju Olaines novadā nav pašvaldības dienaskārtībā.

Olaines pagastā, pateicoties Rīgas tuvumam, iedzīvotāju skaits lēnām aug, pilsētā, kur dzīvo novada lielākā iedzīvotāju daļa, tas turpina samazināties, tāpēc esošais vidusskolēnu skaits ļauj Olainē attīstīt tikai vienu vidusskolu esošo divu skolu vietā (160 vidusskolēnu), secināts pētījumā. Autori aicina vidusskolu veidot uz 1. vidusskolas bāzes, kur ir nedaudz augstāks OCE indekss (57,6%) un lielāks vidusskolēnu skaits (95 pret 66) nekā 2. vidusskolā (OCE indekss 54,5%), kas būtu jāreorganizē par pamatskolu.