02.11.2017 10:24

LIZDA uzstāj uz diskusiju par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
LIZDA uzstāj uz diskusiju par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma Laima Jātniece

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), analizējot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzītās reformas, kas paredz skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma, uzstāj uz diskusijas nepieciešamību par šo jautājumu.

LIZDA Padomē tika nolemts aicināt IZM izveidot darba grupu vai organizēt sanāksmi, lai izdiskutētu un rastu atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem par plānoto reformu un kopīgi pieņemtu lēmumu par tās tālāku virzību.

LIZDA aicina diskusijā iesaistīt pārstāvjus no IZM, Finanšu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Veselības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, LIZDA, vecāku organizācijām, Latvijas Profesionālo psihologu asociācijas un Latvijas Pediatru asociācijas.

Diskusijā LIZDA aicina aktualizēt pētījumus par iepriekšējo reformu pieredzi, kā arī citu valstu pieredzi šajā jautājumā. Tāpat būtu jārunā par mācību saturu un pirmsskolas izglītības vadlīnijām, kā arī pedagogu profesionālās pilnveides un metodiskā atbalsta nodrošināšanu reformas sākšanai.

Diskusijā būtu jārunā arī par mācību līdzekļu nodrošinājumu reformas sākšanai, vides piemērotību, infrastruktūru un izglītības iestāžu nodrošinājumu ar tehnoloģijām atbilstoši bērnu vecumposma īpatnībām, bērnu sociāli emocionālās sagatavotības izvērtējumu., sākumskolas izglītības programmu licencēšanu pirmsskolās, higiēnas prasību nodrošināšanu pirmsskolās un skolās atbilstoši bērnu vecumam, pārejas perioda atbilstību reālajai situācijai, kā arī bērnu vecuma robežu noteikšanu, sākot mācības 1. klasē.

LIZDA uzsver, ka pedagogiem patlaban ir daudz neatbildētu jautājumu par šo reformu, tādēļ arodbiedrība uzskata, ka ir nepieciešama visu iesaistīto pušu diskusija pirms lēmuma par atbalstu tālākai reformas virzībai pieņemšanas.