28.09.2017 12:11

Zinātnieku nakts aicina iesaistīties diskusijās, piedalīties eksperimentos un izjust zinātnieka ikdienu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Zinātnieku nakts aicina iesaistīties diskusijās, piedalīties eksperimentos un izjust zinātnieka ikdienu Nacionālais botāniskais dārzs

29. septembrī jau divpadsmito reizi Latvijā notiks Zinātnieku nakts. Latvijas Universitātes (LU) zinātnieki un pētnieki arī šogad apmeklētājiem atvērs savas laboratorijas un auditorijas, pierādot, cik interesanta ir zinātnieka profesija. Pierīgā jau tradicionāli galvenie Zinātnieku nakts pasākumi risināsies Salaspilī.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts pasākums, kas notiek katru gadu septembra pēdējā piektdienā, saistošā veidā skaidrojot zinātnes sasniegumus un ļaujot ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos. Šogad Zinātnieku nakts norisināsies vairāk nekā 300 Eiropas pilsētās. Visi pasākumi dalībniekiem būs pieejami bez maksas.

Šogad zinātnes un pētniecības pasākumu tēma ir inovācijas, savukārt LU par savu galveno tematu izvēlējusies sajūtas. "Tās ir ne vien maņas – redze, dzirde, garša, oža un tauste, bet sajūtas to visplašākajā izpratnē. LU zinātnieki, kā ierasts, apmeklētājiem ļaus ieskatīties savā pētnieciskajā darbībā, stāstīs par saviem izpētes objektiem un rādīs dažādus interesantus eksperimentus," stāsta LU Zinātnes nodaļas projektu vadītāja Ligita Liepiņa.

Zinātnieku naktī LU interesentiem piedāvās apmeklēt 23 zinātnes stacijas. Apmeklētāji tajās varēs iesaistīties diskusijās, uzdot jautājumus zinātniekiem, piedalīties zinātniskos eksperimentos un uz brīdi izjust zinātnieka ikdienu.

"Dabas unikālos darbības principus mēs skaidrojam ar fizikas palīdzību, demonstrējot dažādus eksperimentus – sarežģītus procesus tieši šādā veidā sabiedrība labāk izprot. Ikdienā ar tādu komunikāciju kā Zinātnieku naktī mēs nesastopamies – tā ir jaunu domu apmaiņa, turklāt īpaši interesanti ir bērnu āķīgie jautājumi, kas zinātniekiem sagādā vislielākās grūtības," atzīst Atomfizikas un spektroskopijas institūta direktore Inga Šīrante.

Pirmo reizi LU organizētajos Zinātnieku nakts pasākumos piedalīsies Psihofizioloģisko procesu izpētes laboratorija.

"Mēs strādāsim ar trīs datoriem un datorizētām programmām, kas pārbaudīs dažādus kognitīvos procesus. Ikvienam būs iespēja piedalīties precizitātes un reakcijas testā, virtuālā braucienā ar automašīnu piedzīvojot dažādus šķēršļus – izskrējis dzīvnieks uz ceļa, pēkšņa avārijas situācija krustojumā vai citi negaidīti pavērsieni. Tāpat varēs piedalīties uzmanības treniņā un nolasīt savu patieso iekšējo emocionālo stāvokli," stāsta LU pētniece Irēna Trubina.

Salaspils Nacionālajā botāniskajā dārzā piektdien Zinātnieku nakts pasākumi risināsies no plkst. 17.00 līdz 22.00. Plkst. 17.15 paredzēta Dr. biol. Guntas Jakobsones lekcija "Audu kultūras selekcijā", kurā tiks runāts par in vitro metodēm kā palīgu selekcijas pasaulē, par to, kādas ir iespējas Nacionālajā botāniskajā dārzā Latvijā un kādi ir in vitro metodes dažādie pielietošanas veidi un to nozīme.

Plkst. 18.00 tikšanās ar selekcionāru Gunti Grantu, kurš stāstīs par liliju selekcijas virzieniem, kā arī par sadarbību ar Nacionālo botānisko dārzu selekcijas darbā. Plkst. 19.00 selekcionāra meistardarbnīca. Iespēja izmēģināt roku dažādu ziedu krustošanā. Visa vakara garumā orientēšanās spēle dārzā "Atrodi Latvijas selekcijas dārgumus", gaismu rotaļas oranžērijā, fotoizstāde par Latvijas selekcionāru šķirnēm "Veltījums", Latvijas selekcijas ziedu izstāde "Made in Latvia", kā arī ekspozīcija "Audu kultūras – šķirņu genofonda sardzē".