27.09.2017 13:48

Tieslietu ministrija: 95% gadījumu ar likumu konfliktā nonākušus bērnus soda ar viduslaiku līdzekļiem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tieslietu ministrija: 95% gadījumu ar likumu konfliktā nonākušus bērnus soda ar viduslaiku līdzekļiem arhīvs

Patlaban 95% gadījumu Latvijā ar likumu konfliktā nonākuši bērni tiek sodīti ar viduslaiku līdzekļiem, šodien Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomē paziņoja Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Sanita Armagana, kura informēja par TM izstrādāto Bērnu antisociālas uzvedības prevencijas likumprojektu.

Pēc TM pārstāves teiktā, prakse liecina, ka 95% gadījumu, kad bērns nonāk konfliktā ar likumu, valsts reaģē ar tradicionālajiem kriminālatbildības un administratīvās atbildības līdzekļiem. "Mēs piemērojam bērniem viduslaiku atbildības līdzekļus 95% gadījumu," uzsvēra Armagana.

Lai mainītu līdzšinējo pieeju, TM rosina noteikt, ka bērna uzvedība norāda uz to, ka konkrētā bērna tiesības jau iepriekš tikušas pārkāptas, un viņa intereses kādā brīdī nav ievērotas vai palikušas novārtā. Tāpat noteikts, ka aprūpes trūkums, vecāku un citu pieaugušo vienaldzība, nevēlēšanās saprast un apmierināt bērna vajadzības, noved viņu līdz likumpārkāpuma izdarīšanai.

Armagana uzsvēra, ka likumprojekta mērķis ir mainīt veidu, kādā domājam par bērnu sodīšanas problēmu. "Ir jāreaģē uz bērna uzvedības cēloņiem, nevis sekām. Ir jāmaina metodes, ar kādām mēs strādājam ar bērniem. Iestādēm, vecākiem un bērnam ir jāstrādā kopā - bērna labā," teica TM pārstāve.

Bērnu likumpārkāpumu prevencijas galvenie principi paredz ieviest agrīnās prevencijas principu, individualizācijas principu, pozitīvās pedagoģijas principu, bērna likumisko pārstāvju līdzdarbības un atbildības principu, kā arī institūciju sadarbības principu.

TM rosina pilnībā attiekties no policejiskas izmeklēšanas un bērna sodīšanas.

Reformas īstenošanai plānotais finansējums prevencijas pasākumiem bērniem ir 41 371 500 eiro.

Bērnu antisociālas uzvedības prevencijas likumprojekts patlaban ir nodots starpinstitūciju saskaņošanai. Plānots ka jau šogad likumprojektu varētu skatīt Ministru kabineta komiteja.