19.09.2017 21:12

Pašvaldību savienība iestājas par ilgāku pārejas periodu skolas gaitu sākšanai no sešu gadu vecuma

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pašvaldību savienība iestājas par ilgāku pārejas periodu skolas gaitu sākšanai no sešu gadu vecuma arhīvs

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) iestājas par ilgāku pārejas periodu jautājumā par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma. Kā sacīja LPS pārstāve Ināra Dundure, jautājumu par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma nedrīkst sasteigt.

Pārejai jānotiek, balstoties pētījumos, jo "eksperimentēt ar maziem bērniem" nav pieņemami.

Dundure uzsvēra, ka, lai īstenotu šādu reformu, sākotnēji nepieciešams gūt atbildes uz visiem neskaidrajiem jautājumiem, kas līdz šim izkristalizējušies. Patlaban nav skaidrības par tādiem problēmjautājumiem kā nesakārtots normatīvais regulējums, neskaidras prasības videi, nesaprotama skolēnu pāreja no vienas izglītības iestādes uz citu, pedagogu pārkvalifikācija un virkne citu jautājumu.

"Mēs gribam, lai tiktu izstrādātas vadlīnijas skolas gaitu sākšanai no sešu gadu vecuma, kurās būtu atbildēts uz visiem jautājumiem, tostarp par visu iesaistīto tiesībām un pienākumiem," sacīja Dundure.

Viņa norādīja, ka ieviešanas pārejas periodam jābūt ne mazākam kā diviem trim gadiem, tādējādi iestājoties pret līdz šim piedāvāto 2018. gada 1. septembri. "Vai mēs taisīsim eksperimentu ar bērniem?" jautāja Dundure, piebilstot, ka pārejas periodam jābūt garākam, lai visi visu saprastu.

LPS uzstās, ka šādu radikālu reformu ieviešanai likumprojektiem jābūt izskatītiem vispārējā kārtībā, proti, trīs lasījumos.

LPS vēstuli ar savām prasībām plāno sūtīt Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V) un Saeimā pārstāvētajām frakcijām.