01.09.2017 16:10

FOTO: Pārbaudījumu laiks Pļavniekkalna skolai atkāpies

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Pārbaudījumu laiks Pļavniekkalna skolai atkāpies Einārs Binders

Pierīgā, Ķekavas novadā, 1. septembrī jaunais mācību gads sākās arī vienā no tām skolām, kuras vārds visu pagājušo gadu pieminēts ļoti bieži – Pļavniekkalna sākumskolā. Turklāt mācības notiks tajā pašā 1910. gadā celtajā skolas namā, kas jau gadiem ir papildināts ar konteineriem, lai visiem pietiktu vietas.

Tieši vecais Pļavniekkalna skolas nams arī kļuva par strīdus ābolu, radot šķelšanos gan novada domē, gan raisot pretestību Katlakalna iedzīvotājos, kuri bija neizpratnē, kāpēc jānojauc vecā skola un vietā jābūvē jauna, pat īsti neizskatot iespēju, ka jaunu skolas ēku turpat Katlakalnā var būvēt uz cita zemes gabala.

"Mēs nebijām un neesam pret jaunas Pļavniekkalna skolas būvēšanu, ko bagātā Ķekava noteikti var atļauties, tikai mums tā arī nevarēja izskaidrot, kāpēc vienīgo pareizo lēmumu spēja pieņemt bijušais domes priekšsēdētājs Andis Damlics, līdz galam neieklausoties iedzīvotāju domās. Un neapmierināti ar Damlica plāniem jau nebija tikai dažu skolēnu vecāki, tie bija vairāki desmiti vietējo iedzīvotāju, kuru bērni mācās Pļavniekkalna sākumskolā," portālam "Apriņķis.lv" svētku reizē stāstīja kāds iedzimtais katlakalnietis, kurš 1. septembrī uz skolu bija atvedis divus bērnus.

Kāds cits akadēmiskajās aprindās pazīstams vietējais iedzīvotājs, kura atvase šoruden tikai sāk iet skolā, uzsvēra iepriekšējās domes argumentācijas trūkumu, iedzīvotājiem neizskaidrojot, kāpēc vecais skolas nams ir jānojauc un tieši tajā vietā jāceļ jauns, bet citā vietā uzbūvēta skola, turklāt ar iespēju uzņemt lielāku skolēnu skaitu, būtu sliktāka par pirmo variantu, cilvēkos radīja aizdomīgumu un pretestības vilni. Tas pašvaldību vēlēšanās ļāva triumfēt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) sarakstam, kura galvgalī bija Pļavniekkalna skolas vecāku komitejas pārstāvji – tagadējā novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire, Neils Kalniņš, Olafs Klūdziņš un citi.

Tas gan, kā atzina kāds cits no Pļavniekkalna skolēnu vecākiem, nenozīmē, ka visi Katlakalna iedzīvotāji būtu balsojuši par JKP, taču skolas liktenis reti kuram bija vienaldzīgs. Taču, kā ievēroja "Apriņķis.lv", skolēnu vecāki sasveicinoties bieži vien piebilda: "Mēs šoreiz uzvarējām!"

Atklājot jauno mācību gadu, Pļavniekkalna sākumskolas direktore Agita Baltmane sacīja, ka šī ir īpaša diena skolēniem un viņu ģimenēm, jo atkal ir sācies jaunu domu, ideju un arī nezināmā pilns laiks. Skolas kolektīvam ir gandarījums, ka skolēnu vecāki palika mums uzticīgi un mācības Pļavniekkalna sākumskolā 1. septembrī uzsāka 187 skolēni, kuri te būs no 1. līdz 6. klasei, no tiem 22 – 1. klasē. Direktore gan atzina, ka skolēnu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, ir samazinājies.

Iemeslu skolēnu kritumam kāds skolas vecāku padomes loceklis portālam "Apriņķis.lv" skaidroja ar nedrošību, ko radījis novada domes rīkojums jūnija sākumā, ka Pļavniekkalna skolas nams ir jāatbrīvo, bet direktorei ir jāpārņem vecā pamatskolas ēka Ķekavas centrā. "Soli un grāmatas no kabinetiem jau bija pārvietoti skolas gaiteņos, un atlika tikai sagaidīt komandu, ka tas viss ir jāved prom. Taču tad viss apstājās. Uzelpojām, kad nedēļu pirms mācību gada sākuma vecākiem nāca uzaicinājums solus un grāmatas no gaiteņiem atkal pārnest uz mācību telpām," viņš stāstīja.

Pašlaik skolas direktore ir atbildīga gan par skolas namu Pļavniekkalnā, gan Ķekavā, nav arī oficiāla lēmuma par mācību atsākšanu Pļavniekkalna skolā, taču, kā atzina skolas direktore A. Baltmane, tad, visticamākais, vismaz vēl viens 1. septembris šeit tiks sagaidīts. Pa to laiku varbūt jau būs uzcelta jauna skola.