08.08.2017 16:55

Jaunie reindžeri prezentē Latvijas dabas vērtības starptautiskā nometnē Šveicē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunie reindžeri prezentē Latvijas dabas vērtības starptautiskā nometnē Šveicē Anda Andrušaite

Lai popularizētu Latvijas dabas vērtības un veicinātu pieredzes apmaiņu ar citu Eiropas aizsargājamo dabas teritoriju jaunajiem reindžeriem, Gaujas Nacionālā parka jaunā reindžere Krista Jansone un Ķemeru Nacionālā parka jaunais reindžeris Pauls Penders jūlija beigās piedalījās starptautiskajā jauno reindžeru nometnē Šveicē.

"Jauno reindžeru nometni reizi gadā organizē Eiropas dabas un nacionālo parku federācija (EUROPARC). Šogad tā tika organizēta sadarbībā ar Šveices Reindžeru asociāciju. Nometnē piedalījās 45 dalībnieki no 14 aizsargājamām teritorijām, pārstāvot 10 valstis – Vāciju, Igauniju, Nīderlandi, Itāliju, Šveici, Rumāniju, Slovēniju, Lielbritāniju, Zviedriju un Latviju," pastāstīja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) dabas izglītības centra vadītāja Anda Andrušaite, kura apmeklēja nometni kopā ar abiem jauniešiem.

Starptautiskā nometne bija lieliska iespēja prezentēt Gaujas un Ķemeru Nacionālo parku un savu novadu, kā arī iepazīt citu valstu jaunos reindžerus. Lai uzzinātu par aizsargājamo teritoriju darbību Šveicē, nometnes dalībnieki katru dienu tika iesaistīti dabas aizsardzības aktivitātēs. Kopā ar Šveices reindžeriem, kuri sadarbojas ar vietējiem fermeriem, jaunieši attīrīja kalnu ganības, grieza un krāva kaudzēs krūmus, veicinot bioloģiski vērtīgās pļavas saglabāšanu.

"Nometnes laikā dzīvojām kalnu ciematiņā Habkernā, kas atrodas vairāk nekā 1000 metru augstu Alpu kalnos. Mēs ieguvām daudz jaunu draugu. Cerams, ka tradīcija rīkot starptautisko nometni nemainīsies un arī citi jaunie reindžeri no Latvijas varēs piedalīties," stāsta Pauls.

"Nometne bija ļoti interesanta – devāmies vairākos elpu aizraujošos pārgājienos – pa kalna aizu, gar ūdenskritumu, paveicām labu darbu dabai, piedalījāmies dažādās radošajās darbnīcās un interesantās ekskursijās. Apmeklējām vienu no lielākajām aizām jeb kanjoniem centrālajos Alpos, ko izveidojusi 1400 metrus garumā un 200 metrus dziļumā Āres upe. Pastaiga pa takām un tuneļiem virs straujās kalnu upes bija ļoti īpašs veids, kā piedzīvot dabas klātbūtni. 

Apmeklējām arī īpaši augstu un gleznainu ūdenskritumu Alpu kalnos – Reihenbahu, kas populārs ar traģiskām epizodēm no Konana Doila detektīvromāna par Šerloku Holmsu.

Brauciens pa Alpu kalnu serpentīniem līdz Grimsel kalnu pārejai, kas atrodas 2000 metrus virs jūras līmeņa, bija neaizmirstams. No turienes devāmies pārgājienā pa kalnu takām, lai iepazītu daudzpakāpju ūdenskrātuvju sistēmu ar aizsprostiem, kas nodrošina elektroenerģijas ražošanu. Kalnu virsotnēs redzējām ledājus, kas neizkūst pat vasarās," atceras Krista.

Viņa dalībai nometnē tika izraudzīta, kā aktīva Gaujas NP jauno reindžeru kustības pārstāve. Kopš iesaistīšanās jauno reindžeru kustībā 2014. gadā, viņa piedalījusies visās jauno reindžeru aktivitātēs, tostarp ir palīdzējusi DAP dabas izglītības pasākumu organizēšanā Līgatnes dabas takās, kā arī izrāda līderību dažādu uzdevumu veikšanā.

Kā ieguldījumu dabas vērtību atjaunošanā starptautiskās nometnes dalībnieki Grimsel kalnu pārejā iestādīja kalnu priedi, pie kuras izvietoja plāksnīti ar atzīmi par starptautisko jauno reindžeru nometni.

Jaunie reindžeri Krista Jansone un Pauls Penders ar lepnumu nesa Latvijas un sava nacionālā parka vārdu, visiem nometnes dalībniekiem videofilmiņā piedāvājot ieraudzīt Latvijas dabas, kultūras un kulinārās vērtības. Kā īpaši Latvijas kārumi tika prezentēta rupjmaize, mājās gatavotu brūkleņu ievārījums, ķiploku grauzdiņi un konfektes "Gotiņa".

"Esam pārliecināti – Latvija ar savām daudzveidīgajām dabas un kultūras vērtībām starp nometnes dalībvalstīm tika ievērota," atzīst abi jaunieši.