31.07.2017 10:53

Vasaras nometnēs bērni – pieskatīti un nodarbināti

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nometnes “Esi vesels Siguldas novadā!” dalībnieki Karīnas Putniņas (centrā, pēdējā rindā) vadībā dienas pavada sporta nodarbībās un uzzinot veselīga uztura pamatprincipus. Nometnes “Esi vesels Siguldas novadā!” dalībnieki Karīnas Putniņas (centrā, pēdējā rindā) vadībā dienas pavada sporta nodarbībās un uzzinot veselīga uztura pamatprincipus. Einārs Binders un Ilze Ratniece

Skolēnu vasaras brīvlaikā bērni un pusaudži bauda gandrīz neierobežotu brīvību. Viens no veidiem, kā aizpildīt viņu laiku, ir vasaras nometnes. Tiesa, ir dzirdētas runas, ka bērnu sūtīšana uz nometni ir ļoti dārga un ne katrai ģimenei pa spēkam. Tāpēc, lai gūtu priekšstatu, kas notiek šādās nometnēs un ar kādiem izdevumiem vecākiem jārēķinās, "Rīgas Apriņķa Avīze" ielūkojās dažās Pierīgas bērnu vasaras nometnēs.

Futbols ar brazīliešu treneriem
Garkalnes novada Upesciema sporta laukumā jau piekto gadu notiek sporta nometne "Brazilian football camp". Tā ir dienas nometne, kurā no deviņiem rītā līdz trijiem pēcpusdienā pulcējas jaunie futbolisti no Garkalnes futbola skolas "Rakari" un Rīgas. Nometnē ir 50 bērni no sešu līdz 14 gadu vecumam, ar kuriem strādā septiņi pieaugušie. Kā stāsta nometnes vadītājs Edgars Klibus, bērni trenējas trīs brazīliešu un viena angļu trenera vadībā.

"Gan lielākie, gan mazākie jaunie futbolisti apgūst spēles tehnikas elementus, jo brazīliešu spēlētāji pasaulē ir pazīstami kā piespēļu meistari. Vienlaikus ar futbola spēlēšanu lielākie bērni papildina angļu valodas vārdu krājumu, pašiem mazākajiem trenera komandas tiek dublētas latviešu valodā. Tā kā liekam uzsvaru uz spēles tehniku, nav lielas fiziskas slodzes, piemēram, neskrienam krosu. Katras dienas noslēgumā ir futbola spēle – tāds neliels vietējais čempionāts pa vecuma grupām," teic nometnes vadītājs.

Uzturēšanās piecas dienas nometnē maksā 99 eiro. Par šo summu bērni iegūst iespēju sešas stundas dienā atrasties kopā ar kvalificētiem trenerim drošā vidē. Nometnē ēdināšana netiek organizēta, un bērniem jāņem līdzi savas maizītes.

Augusta sākumā pirmo reizi šāda piecu dienu futbola nometne ar tiem pašiem trenerim būs arī Carnikavā.

Futbola nometnē Upesciemā uzsvars tiek likts uz spēles elementu apguvi, mazāk uz fiziskās sagatavotības attīstību. Futbola nometnē Upesciemā uzsvars tiek likts uz spēles elementu apguvi, mazāk uz fiziskās sagatavotības attīstību.


Uz Inčukalnu sadraudzēties ar zirgiem
"Rīgas Apriņķa Avīze" apciemo nometni "Zirgmīļu vasara", kas darbojas Inčukalna novada "Zušos". Nometni jau otro gadu vada Artūrs Jankauskis, bet viņam palīdz jāšanas trenere Aira Rēvele ar asistentiem. Nometne ilgst piecas dienas (ar nakšņošanu un trīsreizēju ēdināšanu). Vienlaikus te var uzņemt no 10 līdz 15 bērniem vecumā no astoņiem līdz 14 gadiem. Katram tā maksā 210 eiro.

Nometnes dalībnieki šo piecu dienu laikā apgūst pirmās iemaņas zirga un zirgu pajūga vadīšanā, iemanto pieredzi, kā apkopt un apseglot zirgu. Nometnē tiek gaidīti arī tā sauktie hiperaktīvie bērni, kuriem ir uzvedības problēmas, jo apiešanās ar zirgu viņus motivē būt pacietīgiem un uzmanīgiem. "Piecas dienas nav pietiekams laiks, lai pusaudzis kardināli mainītos, taču iesākto, ja ir vēlme, iespējams turpināt arī pēc nometnes," atzīst trenere.

Nometnē, kurā notiek nodarbības ar zirgiem, dalībnieku skaits ir ierobežots. Nometnē, kurā notiek nodarbības ar zirgiem, dalībnieku skaits ir ierobežots.


Basketbola nometne Allažos
Uz nometni Allažu pamatskolā atbraukuši bērnu un jauniešu sporta skolas "Rīdzene" 30 jaunie basketbolisti vecumā no 15 līdz 17 gadiem. Nometnes vadītājs un treneris Bruno Kārlis stāsta, ka nometne ilgst septiņas dienas (ar nakšņošanu un ēdināšanu), un par to jāmaksā 115 eiro.

Kā ievēroja "Rīgas Apriņķa Avīze", daļa audzēkņu trenējās sporta zālē, bet otra – nodarbojās skolas sporta laukumā. Kā skaidroja B. Kārlis, nometnes dalībniekiem diena sākas 7.45 un beidzas 22.40 ar pusdienas pārtraukumu maltītei un klusajai stundai. "Puiši maksimāli izmanto gan sporta zāli, gan sporta laukumu, lai uzlabotu spēles tehniku un fizisko formu un sagatavotos nākamajai sezonai. Brīvā laika šeit praktiski nav, jo, kad beidzas basketbola un fiziskās sagatavotības treniņi, zēni vēl uzspēlē futbolu," skaidro treneris. Nometnē puiši šovasar atgriezīsies vēl divas reizes.

B. Kārlis piebilst, ka šī ir nometne ar profesionālu ievirzi, tāpēc te tiek apgūtas prasmes arī, piemēram, basketbola tiesāšanā. Ar tām daudzi jaunie basketbolisti sezonas laikā nopelna vairāk naudas, nekā maksā dalība nometnē.

Allažos, lai pilnveidotu spēles prasmi, uz sporta nometni ir pulcējušies motivēti jauni cilvēki. Allažos, lai pilnveidotu spēles prasmi, uz sporta nometni ir pulcējušies motivēti jauni cilvēki.


Nometne Siguldā, kuru finansē Eiropas Savienība
Siguldas Sporta skolas direktora vietnieci Karīnu Putniņu "Rīgas Apriņķa Avīze" sastop kafejnīcā pie Siguldas tirgus, kur pusdieno nometnes "Esi vesels Siguldas novadā!" dalībnieki – 24 zēni vecumā no astoņiem līdz 12 gadiem. Pamatā tie ir Siguldas novada Sporta skolas basketbola nodaļas puiši, lai gan ir arī tādi, kas sporta skolu neapmeklē, bet viņu dzīvesvieta ir Siguldas novads.

K. Putniņa stāsta, ka nometne ilgst desmit darbdienu. Vecākiem par bērna atrašanos nometnē nav jāmaksā, jo tā tiek rīkota par Eiropas Savienības Veselīga dzīvesveida un fizisko aktivitāšu atbalsta programmas projekta naudu.

Nometnes laikā no pulksten deviņiem līdz 15.00 bērni ir pieskatīti, aizņemti sporta nodarbībās, viņiem tiek skaidrots, kas ir un kas nav veselīgs ēdiens, paredzēta tikšanās ar fizioterapeitu, kas pastāstīs, kā labāk izprast savu ķermeni un pareizi kustēties. Plānotas ekskursijas uz novada zemnieku saimniecībām "Pīlādži" un "Skujas", lai zēni uzzinātu, kādi ir no augļiem un ogām pagatavoti veselīgi dzērieni, redzētu, kā aug dārzeņi. Būs arī radošas nodarbības.

"Ļoti pozitīvi, ka nometnes laikā daudz staigājam kājām, jo ikdienā vecāki bērnus ved gan uz skolu, gan sporta vai citām nodarbībām," uzsver K. Putniņa.

Carnikavā darbojas ar mālu un izmēģina SUP
Nometne Carnikavas pamatskolā pulcē 32 vietējos bērnus vecumā no septiņiem līdz 12 gadiem. Dominē tie, kuri pabeiguši 1. vai 2. klasi. Dalībniekus, kuri uzturas šeit piecas dienas no deviņiem rītā līdz sešiem vakarā, pieskata trīs pieaugušie. Nometnes rīkotāja jau otro gadu ir carnikaviete Arnita Kampāne. Viņas pamatdarbs ir bankā, bet atvaļinājuma laikā Arnita darbojas ar novada domes atbalstu rīkotajā vasaras nometnē. Jau ziemā viņa rakstījusi projektu, domājot par to, ko vasarā darīt gan pašas, gan novada bērniem, kuri nebrauc, piemēram, uz specializētām sporta nometnēm.

"Tātad svarīgi bija organizēt nometni bērniem, kur viņi drošā vidē saturīgi varētu pavadīt laiku, gan darbojoties zem klajas debess, gan strādājot radošajās darbnīcās telpās. Ir nodarbības keramikā, iespēja darboties ar "Lego" robotiem. Kādam nometnes dalībniekam, iespējams, šīs vasaras spilgtākais piedzīvojums būs pārgājiens uz Dzirnezeru ar nakšņošanu teltī, kādam citam – brauciens ar vilcienu uz Lilasti un mācīšanās ūdenī rīkoties ar SUP dēli. Neizpaliks arī sporta sacensības ar dažādām stafetēm," skaidro A. Kampāne.

Šāda piecu dienu nometne (ar pusdienošanu) novadā deklarētajiem iedzīvotājiem izmaksā 85 eiro, bet tiem, kas šeit nav deklarēti, – 115 eiro. Starpību sedz novada dome.

Keramikas nodarbības Carnikavas skolas nometnē. Keramikas nodarbības Carnikavas skolas nometnē.


Secinājums

Apkopojot vairāku nometņu pieredzi, ir skaidrs, ka populārākās ir piecu dienu nometnes, kurās bērni pavada laiku, kamēr viņu vecāki ir darbā. Dalības maksa, kas ietver pedagogu vai treneru algošanu un bērnu ēdināšanu, vidēji ir 115 eiro par piecām dienām. Nometnes ar nakšņošanu, ēdināšanu un, piemēram, nodarbībām ar zirgiem, maksā vairāk nekā 200 eiro par piecām dienām. Turklāt nometnes dalībniekiem ir jābūt veselības apdrošināšanas polisei. Pārējās nometnēs pietiek ar ģimenes ārsta vai sporta dispansera izdotu izziņu par bērna veselības stāvokli.