16.06.2017 13:52

Pa Gaujas lībiešu valdnieka Kaupo pēdām

Autors  Aira Jēkabsone
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Pa Gaujas lībiešu valdnieka Kaupo pēdām publicitātes

Siguldas Romas katoļu baznīcas svētdienas skolas bērni vecumā no 9 līdz 11 gadiem no februāra līdz maijam īstenoja digitālu kultūrvēsturisku projektu "Pa Kaupo pēdām". Projekta mērķis bija iepazīstināt bērnus ar Siguldas apkārtnes 13. gadsimta kultūrvēsturi, konkrētāk – ar līvu valdnieku Kaupo, kurš dzīvoja 12. gs beigās un 13. gs sākumā, pārvaldot Kubeseles un Turaidas pilis. Projekta rezultātā tapa bērnu veidota fotoizstāde.

Kādēļ tieši Kaupo persona tika izvēlēta kā pētījuma mērķis?

Šogad aprit 800 gadu, kopš Gaujas lībiešu valdnieka Kaupo nāves. Viņš bija viens no tiem lībiešu cilts priekšstāvjiem, kas brīvprātīgi pieņēma kristību. Vēsturnieks Jānis Rudzītis min, ka viduslaikos Kaupo vārds saistās ar dziļu ticību, drosmi un pārliecināta kristieša nostāju.

Vienīgie latviski saglabājušies avoti par līvu valdnieku ir Livonija Indriķa un Atskaņu hronikas un Kaupo paša atstātā liecība – Kubeseles (Krimuldas) baznīca. Skaista leģenda vēsta, ka sapnī Kaupo dzirdējis balsi, kas tam likusi celt baznīcu no akmeņiem, bez mūra pamatiem. Par pamatu baznīcai, lai kalpo lībiešu virsaiša ticība.

Svētdienas skolas bērnu projekts iesākās ar kultūrvēsturnieka E. Ceskes lekciju par Kaupo personu un ar viņa dzīvi saistītajiem nozīmīgākajiem notikumiem. Lai paši klātienē apskatītu vēsturiskās vietas, bērni devās uz Krimuldas baznīcu un Turaidas muzejrezervātu. Tiekoties ar Krimuldas baznīcas draudzes mācītājus A.Rāviņu un apskatot baznīcas apkārtni, tika papildinātas jau esošās zināšanas. Ar Turaidas muzejrezervāta atbalstu bērni piedalījās aizraujošā orientēšanās spēlē "Tūkstošgades stāsts". Spēles laikā bērni uzzināja jaunus faktus par Gaujas lībiešu cilts dzīvesveidu un valodu.

Galvenais šī projekta uzdevums bija radīt fotogrāfiju. Katram bērnam savu. Par pamatu tika ņemta mākslinieka Aleksandra Stankeviča grafikas, kurās iemūžināti tā laika svarīgākie notikumi un katram bērnam atbilstoši savam skatījumam uz tā laika vēsturi, bija jāizvēlas viena grafika un jāattēlo mūsdienu skatījumā. Tika izmantoti viduslaiku tērpi un citi aksesuāri, lai atspoguļotu 13. gadsimta notikumus 21. gadsimta situācijā.

Lai bērniem labāk palīdzētu sagatavoties fotogrāfiju radīšanai, tika pieaicināta fotomāksliniece Anette Mūrmane, kura kopā ar bērniem izmēģināja dažādus foto trikus un pastāstīja noderīgas lietas par foto mākslu, kā arī praktiski parādīja kā labāk fotografēt, lai sasniegtu vēlamo rezultātu.

Martai (9gadi) Kaupo asociējas ar drosmi, jo viņš bija viens no pirmajiem, kas brīvprātīgi pieņēma kristību, tāpēc viņa izvēlējās savā fotogrāfijā attēlot pirmo kristīšanu Turaidā.Martai (9gadi) Kaupo asociējas ar drosmi, jo viņš bija viens no pirmajiem, kas brīvprātīgi pieņēma kristību, tāpēc viņa izvēlējās savā fotogrāfijā attēlot pirmo kristīšanu Turaidā.


Izvēloties un par pamatu ņemot kādu no mākslinieka Aleksandra Stankēviča radītajām grafikām, kas veltītas tēmai par Kaupo un kristietības ienākšanai tagadējā Latvijas teritorijā, bērniem bija dots uzdevums veidot katram savu fotogrāfiju, atainojot tā laika notikumus mūsdienu situācijā.

Šajā procesā bērni varēja ne vien attīstīt savu radošumu, iegūt jaunas zināšanas, bet arī kopā pavadīt laiku un iepazīt vienam otru.

Projektu īstenoja Aija Avotiņa, Aira Jēkabsone un svētdienas skolas bērni.

tenes labi iejutās savos tēlos. Šeit viņas gaida mājās savus bruņiniekus.Meitenes labi iejutās savos tēlos. Šeit viņas gaida mājās savus bruņiniekus.